De leeftijdloze samenleving MisjaB.nl

nieuw boek Elske Doets: De Leeftijdloze Samenleving

Het is nog geen 5 voor 12, de wijzers op deze klok ontbreken in ieder geval. Toch is het de hoogste tijd dat er met andere ogen naar ouderen wordt gekeken. Daarnaast moet er ook een en ander veranderen in de ouderenzorg. Ondernemer Elske Doets (1972) schreef er dit interessante boek over: De Leeftijdloze Samenleving. Elske: “Juist op het moment dat je als mens tot rijping bent gekomen en je iets wezenlijks toe te voegen hebt, zegt onze samenleving: je beste tijd ligt achter je.”  Ik kende Elke Doets alleen als reisondernemer, maar ze blijkt nog veel meer in haar mars te hebben. Een mooie aanleiding om haar een paar vragen te stellen.

foto: Niké Dolman

Je bent bekend als directeur van Doets reizen. Daarnaast ben je actief op veel meer terreinen. Kun je hier iets meer over vertellen?

“Klopt, ik doe vijf dingen: ik ben eigenaar van Doets Reizen waar ik mijn geld mee verdien. Ik ben de oprichter van de Young Lady Business Academy, een non profit waarbij ik jonge vrouwen help hun ambities na te jagen, t.b.v. gender equality. Ik ben oprichter van BuddyBold, waarmee ik jongere buddy’s koppel aan ouderen die nog thuis wonen of in zorginstellingen wonen. Dit is tevens de inspiratie geweest voor mijn derde boek De Leeftijdloze Samenleving. Daarnaast geef ik veel lezingen, doe ik dingen in de media en ik schrijf boeken. Als laatste ben ik investeerder in bedrijven.”(red: Elske debuteerde met Het lef om gelukkig te zijn (2018), gevolgd door Bloei (2020).

Je boek heeft als ondertitel “Een nieuwe visie op jong en oud’. Is het daar tijd voor en waarom?

“Ik zie te veel hokjes en patstellingen tussen verschillende generaties, jongeren hebben klimaatstress en ouderen denken het zal mijn tijd wel duren. Dit geldt ook voor studieschuldstress, keuzestress, woonstress. Allemaal dingen waarmee jongeren worstelen. Het is mijn visie dat als je generaties meer met elkaar laat interacteren er meer wederzijds begrip komt en hierdoor de moed om samen urgente kwesties aan te pakken. Deze tijd kent namelijk veel uitdagingen.”

Hebben je vele reiservaringen ook een rol gespeeld om dit onderwerp aan te snijden? 

“Deels. Ik zie in het buitenland – of dat nu China, Italië of Frankrijk is – dat ouderen een veel volwaardiger rol blijven spelen in de maatschappij. Ze worden niet opzij gezet als verplicht waardeloos op een bepaalde leeftijd. Dat is mijns inziens een gemiste kans omdat je mensen iets ontneemt, zoals eigenwaarde maar ook de mogelijkheid langer vitaal te blijven.

Kun je ook een specifieke aanleiding noemen?

“De aanleiding is BuddyBold. Daardoor heb ik vaak gezien dat ouderen niet meer als mens worden gezien in de zorg, maar als een diagnose, als kwetsbaar en als kostenpost. Dat terwijl ik mensen in het laatste deel van hun leven zoveel menselijkheid en levensvreugde gun. Dat doe ik met Buddybold.”

Heeft de interesse voor dit onderwerp ook met je eigen leeftijd te maken?

“Zeker, ik ben in 2022 50 geworden en dan ga je nadenken over zulke dingen. Mag ik nog relevant zijn, kan ik nog van waarde zijn of ben ik al halfdood als ik 50 ben?”

Hoe kunnen wij – als iéts ouderen – er zelf een steentje toe bijdragen om niet te snel te worden afgeschreven?

“Blijven doen wat je leuk vindt en je niet laten afremmen door calvinistisch gedrag dat je niet gek mag doen of buiten de lijntjes mag kleuren. Kijk naar Tiny Derksen in het boek, zij is 94 jaar en geeft nog dagelijks balletles en ze maakt van haar hart geen moordkuil. Ze is radicaal eerlijk, ook tegen eigenwijze oude alfamannetjes. Dat vind ik supersterk.”

Je pleit ervoor dat jongeren en ouderen elkaar als inspiratiebron zien. Kan kleding/uiterlijk daar volgens jou ook bij helpen? Zoja, heb je voorbeelden?
“Natuurlijk, kijk naar Iris Apfel zij is een stijlicoon van 101. Durf kleurrijk te zijn.”

Op foto’s die ik van jou voorbij zie komen op social media zie ik dat je zelf veel aandacht besteedt aan je uiterlijk. Heb je dat altijd belangrijk gevonden?

“Grappig dat je dat vindt. Ik heb altijd van jurken gehouden toen ik een jong meisje was, ik droeg bijna nooit broeken. Er zijn zoveel mensen in Nederland die in zwart of grijze saaie kleding lopen, terwijl je hier een feestje van kunt maken. Durf jezelf te laten zien en te onderscheiden. Dat kan ook met een bril, dat doe ik sinds drie jaar, dat had ik veel eerder moeten doen. Er zijn te weinig witte vrouwen die met overtuiging een mooie sprekende bril durven te dragen!”

Hoe omschrijf je je eigen stijl? En is die in de loop van de jaren veranderd?

“Zie hierboven, ik ben niet mainstream. Vroeger was ik wel klassieker, wel altijd zeer vrouwelijk. Nu ben ik meer kleurrijk en uitgesproken. Dankzij Loes Berkhout van [Stijl] in Bergen.”

Tot slot: heb je een ‘gouden’ tip?

“Vier het leven, ook als je misschien beperkingen hebt of voelt, laat je niet afremmen”.

Ben Akkerman

Tot mijn grote verrassing las ik in De Leeftijdloze Samenleving een interview met opticien Ben Akkerman. Hij is – net zoals balletlerares Tiny Derksen –  ook een prachtig voorbeeld van iemand die nog steeds met heel veel liefde en passie werkt. Bovendien is Ben een voorbeeld voor mannen om zich ook – qua kleding en bril – te onderscheiden! Ben zegt daarover: “Kleding is voor mij een belangrijk middel om te zijn wie ik ben.”

De Leeftijdloze Samenleving is uitgegeven door uitgeverij  Business contact  prijs € 21,99 ISBN 9789047016885