Nieuwe uitgave: Leef als een Parisienne

foto portret: Noemi Micheau

Leef als een Parisienne

In 2020 verscheen het boek Leef als een Parisienne van Renée Koudstaal. Met als ondertitel: ‘Ook als je hartstikke Nederlands bent’. Dat opent perspectieven en maakt nieuwsgierig. Er zijn inmiddels al een paar boeken verschenen over Parisiennes zoals La Parisienne van Ines de la Fressange, Paris Street Style van Thomas en Veysset en Love-style-life van Garance Doré. Het feit dat de schrijvers niet allemaal geboren zijn in Parijs maakt niet uit, ze voelen zich in ieder geval op en top Parijzenaar. Maar dat doet de Nederlandse Renée ook. Zij heeft 20 jaar in de Franse hoofdstad gewoond en gewerkt en pendelt nu tussen Amsterdam en Parijs. Ook geen gekke combinatie lijkt me zo. En ook in Amsterdam voelt en leeft ze als een Parisienne. Renée: “Parisienne zijn, dat kan overal. Ook als je hartstikke Nederlands bent. Dat laat ik zien in dit boek, een nuchtere blik van een insider op de allesbehalve nuchtere Parisienne en haar unieke gevoel voor savoir-vivre.” In de herziene druk (november 2023) deelt Renée nog meer tips en adresjes én een geheel nieuw hoofdstuk over de kunst van vintage kopen en kleden.

La Parisienne, bestaat ze echt?

Allereerst even over La Parisienne, bestaat ze echt? Als je het volgens Renée daarover met een Parisienne wilt hebben, word je niet bepaald met open armen ontvangen. Want het gaat daarbij vooral om uiterlijkheden. Een van haar vriendinnen zegt er o.a. over: “De mythe rondom de Parisienne, ja daar ben ik me wel van bewust. Ze wordt altijd neergezet als ‘het tegenovergestelde van’. Ze heeft haar dat nonchalant meebeweegt, in tegenstelling tot dat van Amerikaanse vrouwen. De Parisienne is altijd perfectly underdressed, in tegenstelling tot het Engelse too much. Vrouwen in Parijs zijn dun, in tegenstelling tot de vrouwen met systematisch overgewicht elders etc. Maar dit gaat allemaal over uiterlijk. De Parisienne is zoveel meer dan dat.” Renée: “Bestaat er zoiets als een Parisienne? Mijn antwoord is ja. Er zijn er op dit moment maar liefst 1,2 miljpoen van. Allemaal verschillend. Ze in een hokje willen stoppen is natuurlijk waanzin. Laten we ons dus niet meesleuren in deze obsessie en de hype zoveel mogelijk vergeten. Parisienne zijn heeft te maken met levensvisie, cultuur en attitude, een manier om het leven te benaderen. Daarom luidt de titel van dit boek ook niet Hoe word je Parisienne? Want even simpelweg kopiëren wil zeggen dat je de Parisienne enorm onderschat.”

Parijs

Jardin de Luxembourg in Parijs Foto: MisjaB

Tips

In het boek vind je naast tips en visies van Parisiennes over allerlei onderwerpen ook interviews met Nederlanders zoals Daphne Deckers, Chantal Janzen en Fred van Leer. Er is een lijst met inspiratiebronnen: documentaires, podcasts en namen van modejournalisten. Zoals de Franse Sophie Fontanel (voormalig hoofdredactuer Franse Elle), die ik vorig jaar fotografeerde in Parijs. Maar ook de Nederlandse Milou van Rossum van NRC. Wat ik vooral erg leuk en handig vind zijn alle adressen die erin staan. Ook hierin een mooie mix van Frans en Nederlands. Zoals de leuke, typische Franse, eetadresjes die we ook in Nederland vinden. Maar ook veel merken met een Parijse touch. Over cosmetica winkels en -merken. Of hét adres waar je de enige echte Franse baret kunt vinden. Van het merk Laulhère: “Een baret die je kunt dragen zonder een toerist te lijken.” Of een hele lijst met adressen waar je het beste streepjesshirt kunt vinden. Je snapt dat ik ze als liefhebber inmiddels allemaal heb gecheckt! Kortom een boek om heerlijk in te duiken. Een mooi alternatief zolang we niet vrijuit kunnen reizen en rondstappen in Parijs.

Sophie Fontanel na de show van Dries van Noten in Parijs 2019 Foto: MisjaB

Cool

Tot slot nog een van de opbeurende reacties over ‘de Nederlandse vrouw’ van een van de Parisiennes die aan het woord komt in het boek. Kattia: “Ze zien er altijd zo cool, gezond en easy going uit!’

Meer lezen over de stijl van Parisiennes: kijk even hier

Tips voor het kopen van preloved, vintage en/of tweedehands kleding, sieraden en accessoires vind je ook op mijn blog: hier en hier.