Nu te zien: De vrouwen van Soestdijk

Nu te zien: De vrouwen van Soestdijk

In Paleis Soestdijk is tot en met 7 januari 2024 een grote najaarstentoonstelling te zien. Want Paleis Soestdijk dankt zijn status óók ( en misschien zelfs wel vooral) aan de vrouwen die hier de afgelopen eeuwen ’s zomers maar al te graag verbleven. In de tentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’ – georganiseerd door Maya Meijer-Bergman in samenwerking met Nicole Uniquole – zal het rijke verleden van dit paleis te zien zijn. Gecombineerd met portretten, foto’s, hedendaagse mode, design en ambacht.

Nu te zien: De vrouwen van Soestdijk

Nicole Uniquole, cultureel ondernemer (1968) en Maya Meijer-Bergmans, kunsthistorica (1944) in Den Haag

Maya Meijer=bergmans en Nicole Uniquole zijn dus de vrouwen die deze tentoonstelling mogelijk maakten. In Den haag ontmoet ik hen in augustus 2023. Zij staan op dat moment het punt om bij Des Indes naar binnen te gaan. Vandaag worden de laatste afspraken gemaakt voor De vrouwen van Soestdijk. Dit is niet hun eerste gezamenlijke project. Zij organiseren samen altijd tentoonstellingen op historische locaties en de getoonde (moderne) kunst heeft daarmee altijd een relatie. Hun vorige tentoonstelling was op Buitenplaats Doornburgh, een voormalig klooster in Maarssen. Nicole: “Het initiatief ligt altijd bij Maya. We genieten allebei van het moment dat we voor het eerst bij elkaar komen om erover te brainstormen. Ik heb dan al een schets gemaakt, een titel bedacht en al veel beeld verzameld van werk van kunstenaars”. Veel langer dan een uur duurt zo’n eerste bespreking niet. Maya: “We zijn heel verschillende types en toch klikt het enorm. Er is nooit gemekker, we zijn allebei zeer oplossingsgericht.” Nicole vult aan: “Het is geven en nemen, we zijn niet concurrerend en zijn ons continue bewust van het einddoel. Maya gaat aan de slag met vergunningen en de technische aspecten van zo’n tentoonstelling. Ik benader de kunstenaars en sponsoren”.

Sfeer van Versailles op Soestdijk

Belangrijk in zo’n traject is het samenwerken met allerlei mensen. Maya: “Nicole trekt al die mensen altijd naar een hoger plan. Dat zorgt ervoor dat ze een stapje extra doen.” Nicole roemt op haar beurt Maya’s energie en doorzettingsvermogen. “Ondanks allerlei obstakels in de aanloop van deze tentoonstelling blijft Maya positief en houdt vast aan ons basisidee. Haar energie weet ze over te brengen en dat maakt dat mensen er graag bij betrokken blijven.” Voor De vrouwen van Soestdijk wordt het verleden van het paleis en de paleistuin – in combinatie met hedendaagse mode en design – getransformeerd in de sfeer van het Paleis van Versailles.Maya: “Nu gaan we nog wat laatste puntjes op de i zetten voor de opening.” Nicole: “Daar heb ik zelf ook zo’n zin in. Dat alles klaar is en iedereen is opgedoft.” De officiële opening werd verricht door niemand minder dan Prinses Margarita.

De vrouwen van Soestdijk

Te zien van 12 oktober 2023 t/m 7 januari 2024.

Meer tentoonstellingen vind je hier