Ontmoeting in de Hofstad

In de week voor Kerst ontmoet ik in Den Haag meneer Schaper, een charmante oudere heer. Hij woont op een rustig plein net achter een drukke winkelstraat. Hij draagt een prachtig geruit pak, een klassieke jas en stoere pet. Ik wil natuurlijk graag meer over over zijn kleding weten. Hij vertelt het graag tijdens een kopje koffie.

Schaper (1931): “Mijn vrouw was altijd degene die ervoor zorgde dat ik netjes gekleed ging. Ik werkte als advocaat op een groot kantoor, het was een drukke baan. Ik gunde me geen tijd om veel met kleding bezig te zijn. Maar ik herinner me dat er eens een vriend op bezoek kwam in een mooi kostuum met gepunte, opengesneden revers. Dat was nieuw in die tijd (rond 1970). Daar was ik toch wel van onder de indruk, de vriend had het pak in Londen laten maken.”

Ontmoeting met een heer van stand in de Hofstad

Engels maatwerk

“Omdat het pond destijds zo laag stond was het interessant om in Engeland een pak te laten maken. Toen heb ik dit pak laten maken bij de firma Airey and Wheeler in Londen. Je ziet mijn naam en het jaartal aan de binnenkant. Daarna heb ik daar nog twee donkerblauwe pakken laten maken, die ik ook allebei nog steeds draag. Toen ik voor het tweede blauwe pak bij die kleermaker kwam opperde hij: ‘Let’s add a little gaiety…’ Hij bedoelde daarmee een heel lichte taillering van het jasje, het was een uitstekend idee. Ik krijg er geregeld een compliment over. Gelukkig is mijn figuur niet heel erg veranderd en kan ik de pakken nog steeds dragen.”

Vitaal

Meneer Schaper straalt een vitaliteit uit die ik ons allemaal toe wens als we 88 zijn! Wat is zijn geheim? “Ik heb kennelijk de goede genen en ben opgewekt van aard, dat helpt zeker ook mee. Daarnaast ga ik sinds kort naar pilates bij Aspire Pilates. Dat komt mijn mobiliteit en gezondheid zeker ten goede.”