Ontmoeting met Pieke Stuvel van Het Grote Naaiboek

Ontmoeting met Pieke Stuvel van Het Grote Naaiboek

Het Grote Naaiboek is het nieuwste boek van Pieke Stuvel (74). Dit keer schreef ze het niet alleen, maar samen met Volkskrant-eindredacteur Nienke van Leverink (34). Pieke woont in zo’n huis waar je ogen tekort komt, te beginnen bij de vrolijk oranje voordeur. Aan de mintgroen geschilderde eettafel in de woonkeuken – die volhangt met kunst – vertelt zij hoe het boek tot stand is gekomen. Pieke: “Alle eer komt toe aan twee redacteuren van uitgeverij Contact, die ons bij elkaar gebracht hebben. Nienke wilde heel graag zelf kleding leren maken, maar kon naar eigen zeggen nog geen knoop aannaaien. Uitgangspunt was dus een boek voor beginners, met als motto: ‘als Nienke het kan, kan iedereen het’.”

Alles voor de luie naaister

Pieke heeft na haar mode-opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam met veel plezier voor het tijdschrift Viva gewerkt. Pieke: “Viva was een nieuw en verfrissend vrouwenblad en absoluut niet tuttig. Ik begon er een zelfmaakmode rubriek. Het moesten simpele ontwerpen zijn. Daarvoor tekende ik het ontwerp in kleur en maakte er de beschrijving bij. Daarna werkte ik als illustrator voor o.a. de Franse Elle, Avenue en de Volkskrant. Ik heb mooie herinneringen aan de tijd dat ik jaarlijks voor de Volkskrant, samen met modejournalist Erna van den Berg, naar fashionshows in Parijs en Londen ging. Zij deed verslag van de nieuwste mode en ik maakte er de tekeningen bij. Toen ik zelf kinderen kreeg en kleertjes ging maken was dat het begin voor mijn eerste boek: Baby & Co.” Daarna volgden meer boeken zoals Jurk&zo, Uit één stuk, Recycle Chic. Allemaal met als ondertitel ‘voor de luie naaister’. Dus simpele en makkelijk te maken ontwerpen.

Begin met een tas

Het Grote Naaiboek begint met de basistips en -benodigdheden en niet onbelangrijk: hoe werkt een naaimachine. Over verschillende stoffen – gebreid of geweven – en allerlei begrippen zoals stofvouw, zelfkantstoffen, draadrichting. Er staan tips in om zelf kleding te verstellen of om een rits te vervangen. En het advies om bijvoorbeeld te beginnen het maken van een tas. Er staat precies bij hoeveel stof je nodig hebt. Naast de tekst zijn de tekeningen die Pieke erbij gemaakt heeft heel duidelijk. Dus als je alle raad opvolgt krijg je vanzelf een tas zoals dit vrolijke exemplaar.

Ontmoeting met Pieke Stuvel van Het Grote Naaiboek

Broek ‘one size fits all’

Gaandeweg ga je een stapje verder. Ook om deze broek te maken staat er een uitgebreide beschrijving in het boek. Het is een ‘one size fits all’ model. Pieke: “Deze broek is geschikt voor alle maten. Voor maat 36 t/m 40 knip je de stof zonder naden. Vervolgens stik je de naden op 1 of 2 centimeter vanaf de buitenrand. Voor de maten 42 t/m 48 of 50 knip je er naden bij aan. Het is mijn favoriete model geworden, ik heb er inmiddels wel 15. Van dunne stof voor een heerlijke strandbroek tot iets dikkere stof voor de winter. Ik gebruik wel graag rekbare stof, dat zit lekker en valt soepeler. Ik draag er een tweedehands bloesje bij, maar soms ook een eenvoudig gemaakt, recht T-shirt.” De broek zit Pieke werkelijk als gegoten, echt op maat gemaakt.

Nog een stapje verder: de jas

Pieke nodigt me uit om in haar werkkamer te kijken. Daar hangt o.a. de jas die ze maakte en ook in het boek staat beschreven. Er staat een kraagloos model in, maar ook deze met kraag. Het is echt een prachtige jas, met een mooie brede schouderlijn. Met ceintuur waar je mee kunt spelen. Pieke: “Ik ben er heel blij mee, maar ik heb besloten dat ik er toch nog een voering in naai. Dan kan ik ‘m langer doordragen.”

Duurzaamheid

Omdat zowel Pieke als Nienke op hetzelfde spoor zitten wat betreft recyclen, is er in het boek ook ruim aandacht voor hergebruik. Soms heb je kledingstukken die niet (meer) naar je zin zijn. Zoals een jasje dat een been beetje te wijd zit. Pieke: “Een simpele oplossing is een tunnel maken waardoor je een bandje trekt. Zoals ik met dit jasje heb gedaaan. Of je tailleert het met een stukje elastiek. Dat kun je alleen aan de achterkant doen, maar je kunt het ook een stukje laten doorlopen aan de voorkant.” Of maak van een oude trui die niet meer gedragen wordt een rokje. Op de foto van de tekening zie je de duidelijke beschrijving. Er blijft zelfs een stukje van de mouwen over voor een bijpassende haarband.

Kleuren vloeken nooit

Pieke houdt van kleur, in huis en tuin, maar ook in haar kleding. “Ik voel me zelfs ongelukkig in donkere kleuren. Kleur werkt op je geest, het doet iets met je dag en het pept mij altijd op! Mijn lievelingskleur is geel, in alle tinten. Waarbij citroengeel met stip bovenaan staat. Maar ook alle andere kleuren geel, zoals mosterd en okergeel vind ik erg mooi. Het liefst combineer ik verschillende geeltinten met elkaar. Verschillende kleuren bij elkaar vloeken nooit, alleen mensen vloeken.”

Ontmoeting met Pieke Stuvel van Het Grote Naaiboek

Art(ist) for everyone

Pieke is een heel veelzijdig kunstenaar; naast haar boeken heeft ze bijvoorbeeld ook serviezen beschilderd. Ze borduurt, maakt van restmaterialen prachtige maskers en andere ‘frutsels’ zoals ze het zelf noemt. Niet zolang geleden poseerde ze samen met dochter Anna de Rijk, die fotomodel is, voor een mode reportage in de Italiaanse Vogue. Op verzoek van Vogue Italia, maakte Anna een filmpje over ‘mijn frutsels + knutsels en mijzelf, met als titel: Art(ist) for Everyone. Het filmpje is nog te zien op het Instagram account van Pieke.

Ontmoeting met Pieke Stuvel van Het Grote Naaiboek

Ik ben blij dat ik Het Grote Naaiboek in huis heb. De geweldige ontmoeting met Pieke heeft me geïnspireerd om ook weer eens aan de slag te gaan met de naaimachine. Te beginnen met zo’n wijde broek, dus ik ga op zoek naar een fijne rekbare stof. Als ik alle aanwijzingen in het boek goed opvolg moet het lukken. Heb je ook zin om (weer) aan de slag te gaan?

Ontmoeting met Pieke Stuvel van Het Grote Naaiboek
Het Grote Naaiboek, uitgeverij Contact, ISBN 9789045041315, prijs € 24,99