De stijl van Nanny de Bruin

Op haar verzoek treffen we elkaar in de Havenstraat in Amsterdam. Voor een van haar favoriete tweedehands winkels Kilosale vinden we twee stootblokken waar we op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zitten. Het is gelukkig droog, dus al met al een prima plek. Het enige dat we missen is een koffietje. Nanny de Bruin (1956) volg ik al een tijd op Instagram: Styled by Nanny. Elke dag post ze een foto van haar ‘outfit of the day’. Op die foto’s zie je niet alleen de geweldige combinaties die ze maakt, maar ook aan de achtergrond is aandacht besteed, altijd passend bij haar outfit.

Vakvrouw

Het verbaast me daarom niet dat ze na haar opleiding aan de Rietveld Academie o.a. als art director en styliste heeft gewerkt. In de tijdschriften branche, bij TV programma’s en bij een grote winkelketen. Nanny: “Ik heb de opleiding Mode en Styling gevolgd, met daarnaast aandacht voor fotografie en binnenhuisarchitectuur. In mijn eindopdracht kwam alles samen: een concept voor een kledingwinkel met naast een collectie, de fotografie ervan en het interieur. Destijds stelde ik voor om Jean Paul Gaultier – naast Vivienne Westwood een van mijn idolen op modegebied – uit te nodigen om het werk mede te beoordelen. Dat lukte, hij kwam er speciaal voor naar Amsterdam. Ik heb altijd een fascinatie voor kleding gehad, niet voor mode en trends. Ik ben meer geïnteresseerd waarom en hoe men zich door de jaren heen kleedde in de verschillende lagen van de bevolking.”

Op straat in Amsterdam: de stijl van Nanny de Bruin

Leeftijdloos

“Voor mijn werk ben ik ook veel op reis geweest naar modebeurzen in New York, Milaan en Parijs. Destijds vroeg ik me al af waar al die spullen moesten blijven, met seizoen na seizoen nieuwe collecties. Ik heb dan  ook al jaren geleden besloten niks nieuws meer te kopen, behalve af en toe een paar schoenen. Er is genoeg geweldige tweedehands te vinden! Mijn stijl is niet veranderd sinds ik op de academie zat. Ik vind dat je alles aan kunt zolang je je zwakkere punten maar bedekt. Ik volg geen trends, ik wil de mode niet slaafs volgen.”

Mijn stijl

“Ik kan mijn stijl niet in één woord omschrijven. Wat ik wel weet dat het in ieder geval wel ergens moet ‘schuren’. Ook wat kleuren betreft, maar ook prints die ik bij elkaar draag. Als ik bijvoorbeeld naar de Opera een eenvoudig en beetje chique zwart jurkje aanheb, draag ik daar graag een groot mannenhorloge bij. Of zoals vandaag mijn sokken. Ik heb ze gevonden op de herenafdeling bij de Hema. Daar zie ik altijd veel leukere sokken dan bij de dames. Ze zijn natuurlijk iets te groot, maar daardoor piept die hiel met contrasterende kleur zo leuk boven mijn laars uit.”

Op straat in Amsterdam: de stijl van Nanny de Bruin

Tweedehands

“Draag vooral wat je leuk vindt en conformeer je niet aan je leeftijd is mijn advies. Ik vind Vivienne Westwood daarvan een mooi voorbeeld. Ik vind dat 50plus vrouwen zich vaak te voorzichtig kleden. Draag de dingen die je in je kast hebt. Bewaar die glimbroek of -rok niet alleen voor een feestje. Het leven is te kort om het allemaal in de kast te laten hangen. Neem het vooral ook niet te serieus, het zijn maar ‘kleertjes’. Ik hou van vakmanschap, maar koop altijd tweedehands. Bij Primark zul je mij dus niet zien. Vandaag heb ik een broek aan van Walter van Beirendonck, net zoals het vestje gevonden bij Rosasvintage. Het jasje en de ketting heb ik gekocht op de Noordermarkt. Net zoals mijn jas en schoenen. Met deze schoenen van Alexander Mcqueen heb ik heel veel geluk gehad. Ze zijn zo goed als nieuw, de doos zat er nog bij en ik kocht ze voor een fractie van de nieuwprijs.”

Blij met grijs

“Vanaf m’n achttiende heb ik m’n haar geverfd, omdat ik mijn natuurlijke kleur altijd een beetje nietszeggend vond. Sinds drie jaar verf ik het niet meer, ik ben er heel blij mee, ik vind het m’n beste beslissing ooit! ”

Wil je ook regelmatig geïnspireerd worden door Nanny kun je haar volgen via Facebook en op Instagram via Styled by Nanny.

Meer tweedehands winkels vind je hier