Op straat in Eindhoven: Rejane en Laura

Op straat in Eindhoven: Rejane en Laura

Taal hoeft geen barrière te zijn voor een vriendschap, dat bewijzen Rejane (in groene jurk) de Santis Flach (1965) en Laura Alvarado (1974). Rejane is geboren in Brazilië. Haar man kreeg drie jaar geleden in Eindhoven een baan aangeboden. Rejane: “Wij hebben er natuurlijk goed over nagedacht, maar zijn nog steeds heel blij met onze beslissing. We zijn hier gelukkig en hebben een prima kwaliteit van leven.” Laura woont hier nu vijf jaar, zij is voor de liefde naar Eindhoven gekomen vanuit Mexico City, waar zij werkte als docent Engels. Laura spreekt inmiddels behoorlijk Nederlands, Rejane heeft – dankzij Laura – haar Engels wat opgehaald, tijdens ons gesprek maken we er daarom een leuke mix van.

Postbezorger

Laura: “Het eerste jaar heb ik als postbezorger gewerkt, want ik wilde de taal leren spreken. Het bleek een heel goede manier. Ik werkte in mijn eigen wijk en leerde zo ook veel mensen kennen. Daarna heb ik mijn vak als docent weer opgepakt. Ik geef les aan kinderen en volwassenen en organiseer conversatielessen.” Tijdens een van deze conversatielessen is hun vriendschap ontstaan. Rejane: “We ontdekten dat we veel interesses delen, bijvoorbeeld op het gebied van kunst, muziek en literatuur.” Al blijkt hun muziekkeuze heel verschillend te zijn. Laura houdt vooral van opera en klassieke muziek. Rejane houdt van moderne muziek, bijvoorbeeld van Bowie. Ze spreken nu wekelijks af en praten dan niet alleen over koetjes en kalfjes, maar kiezen vooraf een onderwerp om wat dieper op in te gaan. Dat kan een artikel zijn dat een van beiden heeft gelezen, of een boek of over een tentoonstelling.

De ruimte

Rejane wil naast het opfrissen van haar Engels ook het Nederlands onder de knie krijgen en volgde daarom een zomercursus. Laura heeft nog een andere manier gevonden om de taal te leren. Zij volgt zanglessen waarbij uitsluitend Nederlandstalig repertoire op het programma staat. Haar favoriete nummers: Zoutelande van Bløf/Geike Arnaert en Mooi van Marco Borsato. Laura: “In een vriendschap zoeken we ook altijd iets van onszelf. Bij Rejane herken ik de wil om te integreren en te focussen op het leven hier. Ik geniet hier zo van de simpele dingen, zoals een eindje wandelen of fietsen. Ik had nog nooit in een meer gezwommen, dat heb ik deze zomer voor het eerst gedaan met een Nederlandse vriendin.” Rejane vult aan: “Het fijnste hier vind ik de ruimte die je krijgt van mensen, letterlijk en figuurlijk.”

Mode

De dames staan hier voor een geweldige muurschildering ergens in de binnenstad van Eindhoven. Frontrow is overduidelijk Anna Wintour te herkennen aan haar statement kapsel en grote zonnebril. Rejane is van hun twee het meest geïnteresseerd in mode. Laura: “Ik heb inmiddels veel van Rejane geleerd over mode”. Rejane: “Ik zou graag een baan willen in de mode, ook wel als vrijwilliger. Om mensen bijvoorbeeld styling advies te geven voordat ze gaan solliciteren. Ik heb veel favoriete ontwerpers: Dolce Gabbana vanwege de prints, Issey Miyake om de belijning. Alexander McQueen omdat het zo dramatisch is. Chanel is klassiek, maar prachtig. Ik hou er ook heel erg van om modern met klassiek te mixen. En sommige trends zijn heel geschikt om met vintage te combineren. Ik hou van kleur, maar draag soms ook zwart. Het hangt echt van mijn stemming af.”

Jurk: Mango
Blazer: Zara
Armbanden: vintage
Tas: Otello
Oorbellen: Zara
Schoenen: Zara

Stijlicoon

Wat Laura betreft is Koningin Maxima echt een stijlicoon. Laura: “Ik heb bewondering voor de manier waarop ze zich kleedt en presenteert. Ik vind het inspirerend en kijk er heel graag naar.” Rejane vult aan: “Ik wil ook zeker Iris Apfel toevoegen als stijlicoon. Naast Carine Roitfeld en Carla Bruni.”

Laura: “Deze zilverkleurige sneakers van Reebok zijn voor mij bijzonder, ik heb ze van mijn zus gekregen en heb ik ze gedragen op mijn trouwdag. Het rokje is van Clockhouse en de riem en het shirt van Desigual. De bril is van het merk Andy Wolf.”