Op straat in Zutphen: Ava en haar zoon Rintje

Voor Zin magazine maak ik iedere maand een foto voor de rubriek Even Weg & Gezien. Daarvoor ben ik altijd op zoek naar opvallend geklede vrouwen en mannen. Voorheen ging ik vaak op pad naar plekken waar ik verwacht geschikte kandidaten te vinden. Aangezien er de afgelopen tijd geen tentoonstellingen, markten en (kunst)beurzen zijn georganiseerd heeft het voor mij niet zo veel zin om op ‘op de bonnefooi’ in een stad rond te struinen. Ik maak daarom de laatste tijd een afspraak met mensen die ik eerder heb ontmoet. Zo ook met Ava Schmitt, ik ontmoette haar eind vorig jaar bij een modeshow van 2nd Time boutique.

De Zutphense Hand

Ava wilde me graag De Zupthense Hand laten zien, een van haar favoriete winkels, in de Kolenstraat. Ava: “Het is een echte kringloopwinkel, waar je nog iets moois en bruikbaars kunt vinden voor weinig geld.” Helaas was De Zutphense Hand die dag gesloten, maar deze pittoreske straat is uitermate geschikt om foto’s te maken. Er is nog een tweedehands winkel waar ze graag komt en zelf af en toe werkt: Appel & Ei. Ava: “Ik ben (mode)ontwerpster, maar hou me de laatste jaren vooral bezig met ‘slow fashion’. Dat wil zeggen dat ik bestaande kledingstukken gebruik en verwerk tot nieuwe, unieke exemplaren. Ik werk nu aan een masker. Of het wordt een tas in de vorm van een hoofd. Het kan nog alle kanten op.”

Creatieve moeder

Rintje gaat qua beroep een heel andere richting op, hij volgt een opleiding tot sociaal werker. Rintje: “Ik vind het heel leuk dat mijn moeder zo creatief is. Zij maakte vroeger ook broeken, jassen en truien voor mijn broer en mij. En niet te vergeten stoere ridder- en musketier pakken. Inmiddels maakt Ava geen kleding meer voor ons, maar ze knipt wel m’n haar. en daar ben ik ook erg blij mee!” Ava knipt trouwens ook haar eigen coupe!

Toen ik in Zutphen was (tijdens de lockdown) waren er nog maar heel weinig winkels open.Je krijgt daardoor toch een heel ander gevoel als je door een stad loopt. Ik ben dan ook niet veel verder geweest dan de Kolenstraat. In die buurt zag ik  twee leuke winkels: Op de hoek van Barlheze: Via Patries, ‘een outlet en tweedehands merkkleding winkel’.

En op de Groenmarkt no. 5: Huis met de Luiken. Voor liefhebbers van tijdloze meubels en woon accessoires. Jammer genoeg was deze winkel gesloten. Op hun website lees ik: “Meubels met een bijzondere vormgeving – die vind je bij de interieurwinkel Huis met de Luiken. De meubels en accessoires bij ons vragen veel handwerk. Ze worden in een kleine serie gemaakt of zijn soms 100% uniek. Wat wij verkopen zie je niet overal terug.”

Naast deze winkels zijn er uiteraard nog meer leuke adressen. Dus reden genoeg om binnenkort toch opnieuw eens naar Zutphen te gaan, want wat is het een prachtige en sfeervolle stad! Ava tipte nog een leuk adres om te lunchen, met “het beste ambachtelijk gebakken bio desem pompoenpit brood”: Broodcafé Driekant, Lijmerij 25. Dat wil ik natuurlijk wel eens proeven!