Opening Cubic3 Design in Kunstmuseum

Opening Cubic3 Design in Kunstmuseum

In het Kunstmuseum is eind mei de tentoonstelling Cubic3 Design geopend. Het laat een overzicht zien van het werk van de kunstenaars Ton Hoogerwerf (1956) en Gerwin van Vulpen (1958) die tussen 1981 en 1995 samenwerkten onder de naam Cubic3 Design. Ze hadden een ‘alles kan’ mentaliteit (volgens mij hebben ze die allebei nog steeds) en ontwierpen vooral dingen die ze zelf leuk vonden; spraakmakende objecten vol humor. Denk aan vazen van purschuim, porseleinen kopjes voor bouwvakkers, kleurrijke interieurs en een penduleklok met een vervormde spiegel en kunstogen. Ze keerden zich daarmee af van gevestigde ontwerpers en plaveiden tegelijkertijd de weg voor Dutch Design, dat vervolgens in de jaren negentig door Droog Design internationaal op de kaart werd gezet.

Feestelijke opening

“Cubic 3 Design en de publicatie die ter gelegenheid daarvan verschijnt, zet voor het eerst de spotlight op het complete oeuvre van dit duo dat zo belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van Nederlands design. Deze tentoonstelling en de publicatie geven aanleiding voor een herijking van de designgeschiedenis. Hoogerwerf en Van Vulpen zijn nauw betrokken bij de vormgeving van de tentoonstelling”  aldus het Kunstmuseum. En natuurlijk waren beide ontwerpers ook nauw betrokken bij het organiseren van de feestelijke opening op 28 mei jl. Op deze foto’s is Ton Hoogerwerf – terwijl de eerste gasten al aan komen lopen – nog druk doende om de laatste puntjes op de i te zetten. Ton draagt een pak dat is ontworpen door Diederik Verbakel. 

 

 

kleurrijk gezelschap

Na de opening van de expositie door museumdirecteur Benno Tempel, genieten Ton en Gerwin (links op de foto) samen met alle gasten. Een gemeleerd gezelschap, kleurrijk en origineel gekleed en voor mij is dat in ieder geval een feestje op zich!

Video

In onderstaande video vertellen Ton en Gerwin zelf over Cubic 3 Design:

Video

Boek

Naast de tentoonstelling en de video is er ook een lijvig boek verschenen, geschreven door Yvonne Brentjens onder de tilel: Cubic 3 Design, de vrolijke tegenmethode. Volgens Benno Tempel vormt het boek ‘dankzij het kritisch en onafhankelijk onderzoek van Brentjens, een belangrijke bijdrage aan de designgeschiedenis’.

 

Cubic 3 Design

In het NRC verscheen op 1-6-22 deze lovende recensie over de expositie, geschreven door Arjan Ribbens. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 9 oktober 2022 in het Kunstmuseum in Den Haag.

Ton heeft, net zoals Gerwin overigens, een heel eigen kledingstijl. Meer hierover lees je hier.