door: MisjaB

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

BRON in CODA

Afgelopen zondag was ik bij de opening van de tentoonstelling BRON van beeldend kunstenaar en sieraadontwerper Ruudt Peters in het CODA in Apeldoorn. Het is een overzichtstentoonstelling van de sieraden die hij heeft gemaakt vanaf het begin van de jaren zeventig tot nu. Hieronder een impressie van de genodigden, zoals te verwachten ook een aantal liefhebbers van (opvallende) sieraden.

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

Voetnoot

Dit is Anneke Pijnappel uit Antwerpen. Zij runt samen met haar man Henrik Barends uitgeverij Voetnoot. Het is de uitgeverij van het boek BRON, dat ter gelegenheid van deze tentoonstelling is verschenen . Op hun website lees ik: “Voetnoot is een Amsterdamse stichting zonder winstoogmerk en legt zich toe op de productie van uitgaven op het gebied van literatuur, kunstkritiek, poëzie, fotografie, beeldende kunst en vormgeving.”

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

Leo Versteijlen, partner van Ruudt, draagt met flair een opvallend pak van Dries van Noten. Heel geschikt voor de rode loper. Leo draagt uiteraard door Ruudt ontworpen sieraden: een broche die ter gelegenheid van BRON en het boek is gemaakt. Verkrijgbaar in verschillende formaten, in combinatie met het boek. En een forse ring.

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

Eli: “Deze rode ketting heb ik geërfd van een overleden vriendin. Zij verzamelde van allerlei sieraden en had geregeld dat al haar vriendinnen na haar dood bij elkaar kwamen. Het was haar bedoeling dat we allemaal iets naar onze smaak zouden kiezen en meenemen. Het voelde op dat moment een beetje vreemd, maar nu zijn we allemaal blij dat we een mooie herinnering aan haar hebben.”

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

DIt is een heel bijzonder schouder sieraad, gemaakt en gedragen door sieraad ontwerper Koen Jacobs. Als assistent van Ruudt heeft Koen een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze expositie.

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

Dit is sieraden ontwerpster Jantje Fleischhut. Net zoals Koen ook te jong voor mijn blog, want nog lang geen 50, maar ze heeft een heel bijzondere broche op. Het gekleurde poppetje heeft ze als kind gemaakt. Ze kwam het een tijd geleden toevallig weer tegen. Ze herinnert zich nog precies met hoeveel plezier ze daar aan gewerkt heeft. Ze heeft nu een gouden ‘stip’ aan toegevoegd en draagt het weer regelmatig.

Deze dame draag ook de broche die speciaal voor deze expostie is ontworpen door Ruudt.

Collega kunstenaar

Kunstenaar Anke Land maakt wandkleden die ze ontwikkelt in het textiellab van het Audax/Textielmuseum in Tilburg. Ze exposeert in binnen- en buitenland. Anke: “Deze ketting is een ontwerp van Ruudt. Het is een ruilobject: Ruudt een wandkleed en ik dit halssieraad. Vandaag bij uitstek een gelegenheid om het te dragen.”

Deze dame draagt een opvallend sieraad van papier, gemaakt door Alma Haser.

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

De dame links draagt een houten kralen ketting uit Afrika, de dame in het midden een ketting van witte ‘bloemen’. Ontworpen door Ruudt Peters (1999), de bloemen zijn gemaakt van verschillende materialen. De dame rechts een sieraad van Evert Nijland, genaamd Pompei.

Sieraden ontwerpster Maria Hees met een ketting uit Ivoorkust. De armband is een eigen ontwerp en de oranje ring een ontwerp van Ruudt.

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

Sieraden ontwerper Andrea Wagner met haar ’torso’ ketting. Andrea verzekert me dat de torso in het donker oplicht.

Anna Hoekstra draagt een opvallende shawl, gemaakt van leer door Marianne Vanderwilt. De bril is van Theo en Anna draagt een armband van Ruudt, een ontwerp uit 1973, zoals te zien op de poster in het museum. Anna: “Met deze shawl kan ik een heel simpele outfit snel omtoveren tot iets leuks.”

Last but not least

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

Last but not least dit echtpaar met beiden een liefde voor de ontwerpen van Ruudt: zij een opvallende zwart/witte ring en hij een broche.

Expositie BRON te zien en met 28 januari 2018

‘Het werk van Ruudt Peters is nog tot en met 28 januari 2018 te bekijken en te ervaren in de tentoonstelling BRON in CODA Museum Apeldoorn; een spectaculaire opstelling van glazen capsules, films en borrelende bronnen die bezoekers uitnodigt de wereld van Peters te ontdekken. De catalogus bij deze tentoonstelling is verkrijgbaar in CODA Winkel.’

Ruudt: “Al mijn sieraden staan in verband met elkaar en komen voort uit een vloeiend proces van gebeurtenissen en uiteenlopende bronnen van inspiratie. Oorzaak en gevolg. Actie-reactie. Vallen en opstaan. Onzekerheid. Ontdekken. Nieuwsgierigheid. Alles tezamen vormt de tentoonstelling BRON in CODA Museum niet alleen een overzicht van mijn werk, maar gaat ook dieper in op mijn inspiratiebronnen. Aan de hand van korte filmpjes, oproepbaar via QR-codes, is bovendien een diepere laag in mijn werk te ontdekken.”

Lezing

Op zondag 27 januari 2018 om 14.30 uur geeft Ruudt Peters over deze tentoonsteling een lezing in het CODA museum. Er zijn geen kosten aan verbonden, aanmelden kan door een mail te sturen naar: aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Lezing Ruudt Peters’

 

opening expositie Ruudt Peters in het CODA

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This