Opvallende handschoenen maken het plaatje compleet

Opvallende handschoenen

In mijn herinnering droegen vrouwen vroeger, mijn moeder ook, vaak glacé’s. Zo werden deze vingerhandschoenen genoemd, want gemaakt van zacht (glacé) leer. Je zag ze meestal in de kleuren bruin, cognac of donkerblauw. En – uiteraard – passend bij de tas en schoenen van de dag. Zoals alle accessoires in die tijd nog keurig werden afgestemd op elkaar. Ik heb glacé’s dan ook lang beschouwd als ’te damesachtig’ voor mij.

Opvallende handschoenen maken het plaatje compleet

Kleur

Er is veel veranderd, glacé’s zijn er nu gelukkig in allerlei kleuren. Waardoor ze voor mijn gevoel ook iets minder damesachtig zijn. Onlangs fotografeerde ik moeder en dochter Bianca & Teri. Ze hadden beiden handschoenen bij zich. Allebei in een afwijkende kleur van hun outfit en schoenen. Vooral de felroze exemplaren van dochter Teri inspireerden me om op zoek te gaan in mijn eigen ‘beeldbank’ naar meer leuke voorbeelden. Ik heb er bewust voor gekozen om van elke foto een uitsnede te maken om zo nog meer de nadruk te leggen op de handschoenen.

Opvallende handschoenen maken het plaatje compleet

Schwung

Hieronder zijn details van foto’s die ik van Anne-Marie maakte in de loop van de tijd. Anne-Marie kan verrassende combinaties bedenken, in mijn boek Oog voor Stijl vertelt ze uitgebreid hoe zo’n outfit tot stand komt. Op deze beide foto’s is te zien dat ze handschoenen in een opvallende en afwijkende kleur kiest om het geheel ‘schwung’ te geven. Grappig te zien dat ze een van de handschoenen op beide foto’s wel elegant vasthoudt. Toch een beetje ‘lady-like’.

 

Dat ik blij word van accessoires – en dus ook van handschoenen – blijkt uit het feit dat ik er bijna altijd ook een detailfoto van maak. Dit is Mariël uit Zutphen, ook een liefhebber van opvallende accessoires, zoals ze vertelt in het interview. Mariël: “…met een hoed op maak je makkelijk contact.”

Tijdloos

Dit zijn ook prachtige handschoenen, gedragen door Monica uit Amsterdam. Je ziet aan deze handschoenen dat ze door het dragen ook steeds mooier worden. Haar verhaal lees je hier. Monica: “Mijn stijl kan ik het best omschrijven als tijdloos en een beetje kinky.” Daar passen deze handschoenen perfect bij. Afwijkend qua kleur van de rode tas en het oranje.

Anita (links) combineert groen met geel en Renée kiest voor groen met blauw.  Renée zegt in het interview: “Voor je kleding moet je soms ook uit je comfort zone. Doe maar niet altijd gewoon, kies eens iets heel anders, durf!  Daar word je zelf blij van”.

Nog twee paar rode handschoenen. Links van kunstenares Marianne Grootenboer, gemaakt tijdens een expositie in Rotterdam. Ik interviewde haar eerder met een van haar vriendinnen. De rechterfoto is een detail van Lucy, zij combineert rood met haar roze jas. Ik heb haar meerdere keren gefotografeerd en bijna altijd droeg ze handschoenen. Het interview over haar stijl lees je hier.

Mannen

Mannen blijven een beetje achter qua handschoenen, tenminste wel in mijn archief. Deze foto’s maakte ik van Hans Beyerinck, hij heeft in ieder geval altijd handschoenen bij zich. En hij maakt ze op deze manier tot onderdeel van z’n outfit. Ik heb me voorgenomen om wat mannen en handschoenen betreft een inhaalslag te maken. Ik ga nog deze winter – als de pandemie het toelaat en we weer iets vrijer op straat mogen rondlopen – stijlvolle mannen spotten mét handschoenen.

Opvallende handschoenen maken het plaatje compleet

Spijt

Tot slot een bekentenis. Ik draag zelf het liefst dit soort gebreide, vingerloze handschoenen. Wel een beetje koud als het echt winter wordt, maar o zo handig bij het fotograferen. Ik heb ook een paar glacé’s, een paar (vingerloze) zwarte en een paar korte bruine, toch draag ik die niet zoveel, want een beetje saai. Onlangs zag ik een paar knalgele glacé’s bij Episode in Haarlem. Weliswaar tweedehands, maar ze zagen er prachtig uit en ook de prijs was geen obstakel. Geen idee waarom ik ze toen tóch niet heb gekocht. En nu heb ik spijt! Het zal me leren, want ook deze winkel is voorlopig gesloten, dus ik zal gewoon nog even geduld moeten hebben. Ik hoop van harte dat ze er na de lockdown nog liggen.

Zoniet, kom ik ongetwijfeld nog wel eens een mooi paar tegen. Er zijn genoeg speciaalzaken in verschillende steden, zoals in Venetië, Ganterie Boom in Antwerpen, maar ook dichterbij bij IInes Gloves in Amsterdam. En wie weet wel in Parijs, bij bijvoorbeeld Maison Fabre.

Wilma, een van mijn trouwe volgers laat naar aanleiding van deze post weten dat er in Millau in Frankrijk een museum is met o.a. een vaste collectie handschoenen. Het gaat om Musée de Millau et des GrandsCausses .Dus noteer het voor het geval je geïnteresseerd bent en deze zomer in de buurt van Montpellier.