Door Elly van Zutphen

Over de kleren van THE CROWN en hoe de kostuums tot stand kwamen

The Crown

Heb je ook zo genoten van de serie ‘The Crown’ op Netflix? Seizoen twee begint vandaag! Ik wil het graag over de fantastische kostuums hebben.

Voor het eerste seizoen werden door Michele Clapton maar liefst 350 kostuums ontworpen en dat zullen er zeker niet minder zijn voor seizoen twee. Echt heerlijk om naar te kijken! Even een recap naar de eerste serie.

Kostuumontwerpster Michele Clapton, van Game of Thrones, vulde de wereld van koningin Elizabeth II, haar familie en tijdgenoten met weelderige feestjurken, relaxte vrijetijds outfits, overvloedige juwelen en scherpe maatpakken voor de mannen.

Jane Petrie is verantwoordelijk voor het tweede seizoen en doet zeker niet voor haar onder.

NOG EVEN TERUG NAAR HET BEGIN

Clapton bekeek foto’s en films van de koninklijke familie tijdens die eerste jaren en vulde dit aan met haar eigen ideeën over wat ze gedragen zouden kunnen hebben. “Uiteindelijk is het een drama serie, niet een historische documentaire,” zegt ze. “We hebben artistieke vrijheid tot op zekere hoogte en dus gebruiken we die.”

kostuums

Samen met een historicus, een assistent ontwerper en een ontwerper die de sieraden onderzocht en uitzocht welke stukken beschikbaar waren, werd gekeken naar de verschillende stadia in het leven van de koningin en haar familie en werd bepaald wat ze zou hebben gedragen en welk sentiment er achter bepaalde stukken schuilging.

thecrown2

Het was voor Michelle interessant om meer te weten te komen over hun persoonlijkheden. Bijvoorbeeld Elizabeth ‘s tijd in Malta als marine-vrouw. Ze had een veel simpeler smaak dan Margaret. Nadat haar zus koningin werd liet dit een enorme leegte bij haar achter. Ze had geen rol en dat had ze wel nodig! De koningin-moeder zegt op een gegeven moment: “geef haar iets, een zekere verantwoordelijkheid”. Ook dat zie je in haar kleding. En natuurlijk het feit dat ze verliefd was op Peter Townsend.

thecrown3

De enige exacte replica’s waren de stukken die zo bekend zijn bij het publiek, zoals de kroning, de bruiloft en de reis in Ierland. Daarnaast is getracht om zoveel mogelijk de karakters in ere te houden en hierbij kleding en kleuren te kiezen die tijdens ‘het gezien’ worden werden gedragen én die de informele sfeer van het privéleven weergaven.

Kledingkeuze

Elizabeth en Margaret beginnen als zorgeloze jonge vrouwen. Elizabeth in een jurk die wellicht door haar moeder is uitgezocht, mooi en lief. Na haar bruiloft gaat ze naar Malta, daar voelt ze zich vrij en overheerst het familie gevoel. Dan volgt de tournee tijdens de ziekte van haar vader en draagt ze kleding die ze daarvoor nooit zou hebben gedragen. En dan de rouwkleding die als een harnas om haar heen zit.

thecrown4

Het contrast zit in Balmoral waar ze zich gelukkig voelt en vrij en vrolijk rondloopt in haar rijbroek. Als haar vertrouwen groeit, uit zich dat in helderder kleuren.

thecrown5

Margaret is wilder, uitdagender en meer met mode bezig. Je ziet de invloed van Parijs. Zo zien we haar regelmatig een broek dragen, lange jassen, maar ook tamelijk sexy japonnen. En ze rookt, aan een stuk door.

thecrown6

De koningin-moeder is blijven steken in de jaren ’20 en heeft een voorkeur voor vreemde bleke kleuren. Een tikje pompeus van belijning en met brede schouders op al haar kostuums.

thecrown7

Veel originele kleding van Wallis is ontworpen door Schiaparelli. Er zijn weinig scènes met haar in de serie en Michelle koos ervoor om een ander kleurenpalet te kiezen. Het ging meer om de essentie en vooral om alles wat Engels was weg te laten. Slechts een outfit met een corsage van lelies werd gekopieerd maar dan in andere kleuren en met een print van voorjaarsblaadjes op de jurk.

thecrown11

De trouwjurk moest er exact zo uitzien. De hele stoet met de bruidsmeisjes en de sleep. Dit was een enorme klus! Al het borduurwerk en de applicaties een heel team heeft hier koortsachtig aan gewerkt. Zo ook de kroning. Van deze officiële gelegenheden is zoveel beeld, dus moest het wel kloppen. De jurk kon gehuurd worden omdat deze elders werd tentoongesteld, maar de fluwelen cape en de gouden jurk werd opnieuw gemaakt.

Tien jaar

The Crown 2 verbeeldt een periode van 10 jaar, zo’n beetje van 1955 tot 1964.

elizabethenphilip

We zien een groeiende onvrede bij Philip die moeite blijft houden met het accepteren van de rol van zijn vrouw en zijn nederige bijdrage in dit geheel. Dit zet hun huwelijk behoorlijk onder druk.

margaretensnowdon

Prinses Margaret maakt kennis met haar toekomstige echtgenoot ‘Lord Snowdon’. John Kennedy en Jackie worden ten tonele gebracht, politieke crisissen komen aan bod. Oh en nog veel meer. Dat wordt genieten!

thekennedys

Een voorproefje: