Door Elly van Zutphen

Over haar: blij met grijs

Rigoureus naar grijs haar

Jarenlang heb ik er tegenop gezien: grijs haar! Ik was ervan overtuigd dat het niet aantrekkelijk was, althans niet bij mij en dat ik als een grijze muis verder door het leven moest gaan. Nadat een vriendin van mij van de ene op de andere dag ‘grijs’ was geworden en zij er prachtig uitzag, waagde ook ik de stap. Rigoureus ging ik van gekleurd middelblond naar grijs. Met succes als ik mijn vriendinnen mag geloven. De complimenten waren niet van de lucht: “El, dat had je veel eerder moeten doen!”. Tja, daar heb je het dan maar mee te doen. Maar blij ben ik wel. Ik hoef niet meer tegen een uitgroei aan te kijken en niet meer zo lang bij de kapper te zitten. En wat natuurlijk ook helpt is, dat er zoveel fijne producten zijn die grijs haar in een prima conditie houden.

 Over haar: blij met grijs

Ontkleuren

Vaak gaat het grijzings proces geleidelijk. Het begint met een paar haren en na een verloop van een aantal jaren zet dit vaak stevig door. Als het grijspercentage dermate groot wordt en het een zware opgave wordt om dit steeds bij te houden, kun je er voor kiezen om het grijs te laten. Een probleem is hoe je toch representatief blijft en je niet voor schut gaat lopen met grote contrasten. Je kunt het gekleurde haar oplichten naar een lichte blonde kleur. Met de producten waar tegenwoordig mee wordt gewerkt kan dat ook zeer mild. Als het gekleurde haar mooi is opgelicht kan het geheel een grijskleuring krijgen, zodat het een geheel wordt. Afhankelijk van de lengte van je haar ontstaat vervolgens je eigen grijze haardos. Het is wel verstandig om tijdens dit proces regelmatig een ‘toning’ te nemen bij de kapper. De grijze kleur krijgt hierdoor een mooie glans en oogt fris en natuurlijk. www.cosmohairstyling.com

Glamour glans

De magische krachten van amethist en paarse orchidee zorgen ervoor dat je grijze haar glanst als nooit tevoren. En het voelt ook zacht en soepel aan. Het haarcosmetica merk Marlies Möller verwerkte deze ingrediënten in haar Silver Shine Shampoo & Spray. Amethist neutraliseert de gele gloed die vaak voorkomt bij grijs haar en paarse orchidee geeft het haar weer energie en glans. Daarnaast zijn er talrijke andere ingrediënten aan deze shampoo toegevoegd. Die zorgen ervoor dat je haar, en niet alleen grijs haar maar ook wit en blond, in optimale conditie blijft (€ 29,00). De Silver Shine Spray werkt als een conditioner als deze op vochtig, net gewassen haar wordt gesprayd. Maar kan ook als ‘opfrisser’ worden gebruikt op droog haar (€ 28,00). www.iciparisxl.n

Zilverlijn

John Frieda brengt met zijn Colour Renew Zilverlijn sprankeling in wit of grijs haar. De formule bevat een zogenaamde ‘Tone Correcting Technology en een paars lavendelextract waarmee koper- en geeltinten worden geneutraliseerd en aan het haar een heldere, koele gloed geeft. Naast de shampoo die het haar op een milde wijze reinigt en de kleur verfraait, is er de conditioner die zorgt voor hydratatie en veerkracht (beiden € 10,95, verkrijgbaar bij Etos)

Opheldering

Nog een van mijn favoriete merken is l’Anza en met de nieuwe Silver Brightening Shampoo hebben ze mij weer blij gemaakt. Deze sulfaatvrije shampoo kan als je dat wilt zelfs dagelijks worden gebruikt en zorgt ervoor de de haartint mooi blijft. Als je haar een ‘toning’ heeft dan zorgen het Flower Shield Complex en de zonneprotectors ervoor dat de kleur wordt beschermd en niet verbleekt. Viool- en lavendel extract gaat ongewenste gelige tinten en koperglans tegen (€ 26,50).

shampoogrijshaar