Sieraden door de eeuwen heen
Door Elly van Zutphen
Vorige week bezocht ik het Museum Volkenkunde in Leiden, waar de grootste verzameling sieraden die ooit in een Nederlands museum te zien is geweest, wordt tentoongesteld. Ik heb mijn ogen uitgekeken bij al het pracht en praal uit de hele wereld!
Versieren
De behoefte van de mens om zich te versieren is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en stenen, maar ook glas, goud, zilver en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Sieraden maken mensen mooier en hebben vaak een achterliggende betekenis. Waar we minder vaak bij stil staan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.
Over de sieradenmakers
De tentoonstelling is tevens een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Museum Volkenkunde, het Afrika Museum en het Tropenmuseum; van verfijnd goudwerk uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en zilverwerk uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot kralenwerk uit Afrika worden deze verhalen vertelt.
Hedendaagse sieraden
Naast sieraden uit de eigen collectie, toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat de waardering zien van traditionele technieken, motieven en materialen. Soms als bron van inspiratie voor nieuwe toepassingen, soms in combinatie met hedendaagse technieken.
Sieraden ontwerpers aan het werk
Een uniek onderdeel van de expositie zijn de vijf sieradenontwerpers die zijn uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. De Nederlandse sieradenmaker Karin Herwegh beet het spits af. Nu is Sébastien Carré (Frankrijk) aan de beurt, dan de Duitse Amélie Spitz, zij vermengt traditionele goudsmeedtechnieken met moderne technieken. De Canadese Aurélie Gauillaume werkt van 5 t/m 29 april in het atelier en maakt gebruik van de techniek van cloisonné emaille, waarbij met draad motieven op een ondergrond worden bevestigd die worden opgevuld met gekleurd glaspoeder. De reeks wordt afgesloten door de Mexicaanse Alejandra Solar. Zij maakt vrijwel al haar sieraden van ruwe edelstenen waarop ze met speciale printtechnieken afbeeldingen plaatst.
Zelf aan de slag
Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag. En met een eigengemaakt sieraad naar huis gaan. Sieradenmaker Cat Priem, bekend om haar fantasierijke, speelse, en soms lugubere, sieraden ontwikkelde een aantal materialen waarmee je zelf aan het werk kunt in de werkplaats.
Een impressie:
Amazigh vrouw in feestkledij; Zuid Marokko 1940-1960, fotografie G.Gillet – Portret van een Zulu man met ‘liefdesbrieven’ gemaakt van kraaltjes om de hals. Ca 1951
Halssnoer ‘Virgin of Guadelupe’ van Joyce J. Scott; peyote weven, V.S. 2009 – Halssnoer met kralen en muntenhangers; Marokko
Samburu meisje, fotografie Mario Gerth – Asante Chief, Ghana 1990, fotografie Carol Beckwith
Armband Zuidelijk Goud; Zuid Sulawesi, Indonedie – Armband ‘ The Golden Fleece Bracelet’ van Giovanni Corvaja – Zilveren armsieraad
Sieraden – makers & dragers
Museum Volkenkunde Leiden t/m 3 juni 2018, Steenstraat 1, Leiden
De tentoonstelling ‘Sieraden – makers & dragers’ is mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij.
Wil je op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief met de beste artikelen.