Paradijsvogels komen altijd terug | MisjaB.nl
Henny Waalwijk (1948) woont al jaren in Antwerpen. Ze is geboren in Rotterdam en heeft met haar man op veel verschillende plekken in de wereld gewoond, waaronder in Afrika. Volgens Henny is Antwerpen de meest verleidelijke stad in Europa om te wonen.

Stijl

Henny: “Ooit was ik directie secretaresse op een advocaten kantoor. Ik voelde me daar altijd overdressed. Mijn kledingkeuze werd daar ook niet gewaardeerd. Ik kreeg eens van een dame van Personeelszaken te horen dat ik nogal onrust zaaide door mijn manier van kleden. Dat heeft me echt afgeremd. Mijn moeder liet me vrij in alles. Zijn was een mooie, creatieve vrouw met lef, ze durfde zich te onderscheiden en ik was trots op haar. Zij kleedde mijn zusje en mij met zoveel smaak en gevoel. Maar anders dan de rest van mijn klas. In die tijd mocht je als meisje geen lange broeken dragen. Ik droeg ze wel en moest eens met de onderwijzer naar alle klassen om te laten zien hoe het niet moest. Daar had ik geen last van, ik stond helemaal achter mijn moeder. Zo heeft mijn stijl zich ontwikkeld, zij is van grote invloed geweest. Het komt van huis uit!

paradijsvogels komen altijd terug | MisjaB.nl

Ommezwaai

Met mijn man woonde ik een tijd in Afrika. Ik kon daar aanvankelijk m’n draai niet zo vinden. We woonden op een compound, daar vond ik geen aansluiting. Maar de zee en de rust hebben voor de omslag gezorgd. Ik ging iedere morgen met m’n paard langs het strand om te jutten. Ik zag er prachtig, gebleekt hout en zag er iedere dag wel iets moois wat ik meenam. Ik heb toen een ‘juttenkamer’ ingericht voor al dat mooie hout. Fotograaf, Jan Luijk, die ik toen ontmoette was er erg van onder de indruk en opperde het idee om te gaan samenwerken. Vanaf die tijd hebben we samen losse projecten gedaan, hij de fotografie, ik de styling. We hebben o.a. artikelen voor Elegance en Actief Wonen gemaakt. Inmiddels werk ik al een tijd als styliste voor de kinder kookboeken van Sofie Dumont: Op de groei. (deel 3 berschijnt in september). En ik werk samen met Karen van Winkel, we hebben o.a. het boek Sweet stuff gemaakt.

paradijsvogels komen altijd terug | MisjaB.nl

Chagoche

Een chagoche noemen ze het in Vlaanderen: een handtas. Mooi woord, maar ik heb er niks mee, ik vind ze mutsig. Als ik al die vrouwen zie die ermee lopen, zo’n tas zit altijd in de weg. Ik heb eens zo’n leren buideltas van Martin Margiela gehad. Alles ligt altijd op de bodem als je het zoekt. Bijvoorbeeld als de conducteur in de trein vraagt: “Mag ik uw kaartje alstublieft…?” Als ik nu op pad ga, neem ik een klein en stevig papieren winkeltasje mee.

Stof maakt een mens mooi

Nee, ik heb geen bepaalde kleedregels, er zijn een paar dingen waar ik niet van hou. Van teveel bloot bijvoorbeeld, vroeger ook al niet. En je ziet mij nooit in kleuren. Pastelkleuren wel, maar geen geel en rood. Als ik rood zie word ik al agressief. Afgelopen winter droeg ik zwarte kleding met groene schoenen, dat vind ik wel mooi. Ik hou er ook niet van om je body te accentueren. Ik heb stof nodig, ik moet me kunnen bewegen. Stof maakt een mens mooi. De Belgische ontwerpers hadden dat als eerste in de gaten. Zelfs Puck & Hans tailleerden nog in het begin. Later heb ik bij hen een regenjas gekocht van parachute stof met heel veel stof. Prachtig! Nu gebruikt Anja Schwerbrock die stof ook vaak, net zoals heel dunne katoen, waar ze wijde blouses van maakt. Zij heeft een winkel in Antwerpen. Haar kinderlijn spreekt me ook erg aan.

detailparadijsvogel-Henny-Waalwijk-_-MisjaB.nl

Stijl is niet te koop

Martin Margiela was mijn stijl icoon, Ann de Meulemeester en Puck & Hans natuurlijk. Ik zoek altijd de mannelijke kant in de mode, de strakke kant. Mijn eerste aankoop bij Puck & Hans herinner ik me nog goed. Het was een mantelpak van gobelin stof. Tot die tijd had ik dat nog nooit gezien. En ik heb eens een zijden, poederroze, colbert van hen gehad. Dat heb ik echt gedragen tot het versleten was. Kleding van ontwerpers is niet meer te betalen, ik schrik echt van de prijzen. Ze staan niet meer in verhouding tot wat de mensen verdienen en vraag me af hoe lang en hard ik moet werken om zoiets te kopen. Bovendien, stijl is niet te koop. Ik zie nogal wat ‘barbiepoppen’ lopen die alles kopen wat een ander ook heeft en vergeten te kijken wat bij henzelf past. Blij word ik van m’n ‘zilveren’ jas die ik onlangs kocht bij &OtherStories. Het was duidelijk een kopie van een ontwerp uit de show van Maison Margiela (niet te verwarren met Martin Margiela).

Paradijsvogel-Henny-Waalwijk-_-MisjaB.nl-IMG_1343Paradijsvogel-Henny-Waalwijk-_-MisjaB.nl-IMG_1280

Paradijsvogels komen altijd terug

Je moet evalueren als mens, daarvoor ben je hier. Veel mensen hangen naar jong zijn, op die manier kun je nooit genieten van het ouder worden. Het leven dat je leidt mag en moet je zien op je gezicht als je ouder wordt. Spuit het alsjeblieft niet weg. Van onvrede word je niet mooier en gaan je mondhoeken hangen. Die krijg je niet meer naar boven getakeld. Wees blij met iedere dag die je leeft. Pluk de dag, je leeft echt maar één keer! Ik vind het jammer om ‘weg te gaan’ maar we komen weer terug. Paradijsvogels komen altijd terug!”

Paradijsvogels komen terug |MisjaB.nl

Tips

“Haar: Het begint met je haar. Je kunt aan trekken wat je wilt, als je haar niet goed zit: forget it!

Mijn geur: Lazy Sunday van Margiela. Het ruikt naar frisse lakens.

Lippen: ik vind het jammer als mensen hun lippen niet stiften, laat je lippen shinen!”

Tuniek, broek en shawl: Rundholz Schoen: Heschung Bril: Philip Hoet

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]