Quelques Fleurs

Een parfum van lang geleden: Quelques Fleurs. Toen mijn oudste broer eigenaar werd van een dameskapsalon, bleek daar ook een voorraad haarverzorgingsproducten en parfums bij te horen. Een van de geuren was Quelques Fleurs van Houbigant. Het werd mijn favoriet. Ik kreeg er vaak complimentjes over, dus ik heb mijn broer van de hele voorraad afgeholpen. Daarna werd het lastig, want het parfum was destijds niet meer te krijgen. Ik stapte over naar o.a. L’air du temps van Ninna Rici, de laatste tijd gebruik ik steevast Chloé.

 

Vergeten parfums

Tot ik onlangs in het tijdschrift Elle las dat er, notabene in Haarlem, een winkel is waar ‘vergeten’ parfums te koop zijn. Een winkel met de toepasselijke naam: Perfumes Of The Past. De etalage is al rijkelijk gevuld, maar bij binnenkomst (na aangebeld te hebben) weet je niet wat je ziet. Parfums en geuren van heel veel verschillende huizen en in de meest bijzondere verpakkingen. Van heel kleine flesjes tot flacons van reuzenformaat. Verpakt in een soort Lalique eierdoppen of in pumps. Er staan flesjes tussen die zó mooi zijn dat ik ze alleen daarom al zou willen kopen. En ja, eigenaar meneer Hickinson weet meteen welk parfum ik bedoel en tovert het tevoorschijn.

Quelques Fleurs

Quelques Fleurs is een parfum dat in 1912 door Robert Bienaime is gecomponeerd. Het doet zijn naam in ieder geval eer aan, want het is een heel bloemige geur. Als ik het opspuit, komt de geur van toen langzaam weer boven. Het is zwaarder dan ik me kan herinneren, maar misschien komt het ook omdat ik de laatste jaren een nogal lichte geur gebruik. Misschien moet ik er gewoon weer even aan wennen. Ik neem daarom wel een flesje mee, in ieder geval leuk om het het weer te hebben. En ik kan het af en toe – ter afwisseling – gebruiken. En natuurlijk doe ik het ook op als ik mijn broer weer ga zien, ik ben benieuwd of hij de geur nog herkent.

Mocht je ook op zoek zijn naar een bijzonder parfum, of een parfum uit het verleden, dan is dit een adres om te onthouden:
Perfumes Of The Past
Gedempte Oude Gracht 75
2011 GM Haarlem

geopend: dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur