door: MisjaB

Powermask in het Wereldmuseum, door Walter van Beirendonck

foto Aad Hoogendoorn

Powermask

De tentoonstelling in het Wereldmuseum is al geopend, maar nog te zien t/m 7 januari 2018, dus er is nog volop gelegenheid om te gaan kijken.Wereldmuseum in Rotterdam Gastcurator is Walter van Beirendonck. Het Wereldmuseum heeft de Belgische modeontwerper de vrije hand gegeven om zijn eigenzinnige en meervoudige kijk op het fenomeen maskers te geven.

Powermask in het Wereldmuseum, door Walter van Beirendonck

Sally Wassink

 

Fascinatie voor maskers

Walter Van Beirendonck is sinds de jaren tachtig gefascineerd door het fenomeen maskers en verwerkt deze in zijn modecollecties. Een masker verandert je identiteit, roept een bepaalde sfeer op en heeft direct impact. Ook kunstenaars als André Breton, Pablo Picasso of zelfs Breughel lieten er zich door inspireren. POWERMASK gaat dieper in op de verschillende facetten van maskers: de link tussen Westerse kunst en Afrikaanse maskers, het supernatuurrijke en de rituelen rond maskers. Maskers in mode, maskers als fetisj, en nog veel meer. Van Beirendonck neemt bezoekers in het Wereldmuseum Rotterdam mee naar uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt.

Powermask in het Wereldmuseum, door Walter van Beirendonck

Viktor&Rolf

Maskers, mode & meer

Van Beirendonck selecteerde ruim 125 maskers uit de omvangrijke collectie van het Wereldmuseum. Hij vulde dit aan met gemaskerde kostuums en modesilhouetten van verschillende bruikleengevers. De tentoonstelling is net als de mode van Van Beirendonck: kleurrijk, vrolijk en eigenzinnig vormgegeven. Fotografie en beeldende kunst vormen het vertrekpunt voor de inrichting van de verschillende zalen. Wandvullende installaties van hedendaagse kunstenaars Brian Kenny (1982), Coco Fronsac (1962) en Charles Fréger (1975) zijn gecombineerd met uiteenlopende maskers uit Afrika, Oceanië, Europa en Amerika. Met historisch en hedendaags filmmateriaal wordt levendig geschetst hoe maskers door mensen tijdens traditionele rituelen gedragen worden. Alsook het gebruik en verbeelding van het masker door kunstenaars, modeontwerpers, fotografen en popartiesten.

Powermask in het Wereldmuseum, door Walter van Beirendonck

Deze expositie is nog te zien t/m 7 januari 2018 in het Wereldmuseum.

Collega blogger A grey lady with an attitude heeft de expositie inmiddels bezocht en schrijft er op haar blog een lovende recensie over.