Dzee foto maakte ik bij Tamago in Amsterdam

Preloved: vintage en/of tweedehands (deel 2)

Preloved vind ik een fantastisch woord voor tweedehands en/of vintage. Het is mode met een geschiedenis, een verhaal. Iemand was er ooit heel erg blij mee. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand het dan toch weer verkoopt: gegroeid, geslonken, andere smaak ontwikkeld, niet genoeg om mee te combineren, of er gewoon op uitgekeken. Op het moment dat het opnieuw wordt aangeboden in een winkel of online kan iemand anders ervoor ‘vallen’. Mijn liefde voor tweedehands begon toen ik jaren geleden naar een kledingveiling ging. Ik zag er in vitrines de meest prachtige jurken, rokken en blouses. Allemaal designerstukken. Ik besloot – voor het eerst van mijn leven – mee te bieden op een hes en een rok van Dries van Noten en haalde ze allebei binnen. Het waren mijn eerste mooie designer-items en sindsdien ben ik verkocht! Voor mij geldt: preloved = reloved.

Maat in centimeters

Er zijn nog een paar tips die ik graag wil delen. In mijn eerdere blogpost over tweedehands en/of vintage schreef ik al dat je goed moet weten wat bij je past, bij je stijl, maar ook bij je lijf. Je maten goed weten is ook heel belangrijk, zeker als je online koopt. Een van mijn volgers tipte hierover: “Ik vraag altijd bij kleding of men de maat in centimeters wil aangeven. Dat is concreet, want maten kunnen zoveel verschillen.” In dat kader is het ook goed opletten als je online winkelt of het bijvoorbeeld Italiaanse en/of Franse maten zijn. Ik draag doorgaans maat 38, maar een Italiaanse of Franse maat 38 is echt veel te klein! Bij twijfel: vraag daarom de maat in centimeters, qua omvang én lengte!

etalage van een vintage winkel in Kopenhagen

Schoenen

Om tweedehands schoenen online te kopen moet je eigenlijk eerst een bepaald merk uitproberen. Hoe is de pasvorm en de maatvoering? Want met schoenen luistert het natuurlijk nauw. Te klein is heel vervelend en slecht voor je voeten, maar te groot loopt ook niet echt lekker. Heb je eerder van een bepaald merk schoenen gekocht, dan weet je welke maat goed voor je is en kun je de gok wel wagen. In fysieke tweedehands winkels is het aanbod inmiddels ook groter en omdat je ter plekke kunt passen is dat een veiliger weg.

 

Zoektermen

Het is – als je online wilt snuffelen – handig om met specifieke zoektermen te werken. Dat kan op merk en/of ontwerper, op onderwerp, op kleur, op maat… Ik zocht onlangs naar het truitje dat ik op deze foto draag, het is de foto die ook voor de cover van mijn boek Oog voor Stijl is gebruikt in 2019. Ik heb vorig jaar (2022) het truitje per ongeluk meegewassen met een bonte was in de wasmachine. En dat pakte niet zo goed uit. Het was tenminste een maat kleiner geworden en voelde een beetje hard aan, een soort plank. Heel erg jammer en vervelend, want ik was er aan gehecht en droeg het heel graag. Bovendien was het een mooie herinnering. Ik ben een tijdje geleden via Vinted gaan zoeken op merk: COS, op truitje, op maat en de kleur paars en heb inmiddels een nieuw (!) en ongedragen exemplaar in huis. Ik ben er heel blij mee!

Advies

Het allerleukst blijft voor mij toch om naar een tweedehands winkel te gaan. In mijn vorige blogpost over dit onderwerp heb ik al verteld dat het zo fijn is als je in een tweedehands winkel komt waarvan de eigenaar en/of verkoper je iets meer kan vertellen over het aanbod. Of zelf heel goed kan stylen en je kan adviseren en zonodig een beetje op weg kan helpen. Met een combinatie komt waar je zelf niet zo gauw aan gedacht zou hebben. En die adresjes zijn er wel: ik was onlangs bij Bonbons de Marie in Delft. Eigenaar Marie-Lisah is een echte (mode)vakvrouw. Rosanne, eigenaar van Von Deux in Rotterdam maakt regelmatig filmpjes voor Instagram waar ze verschillende combinaties laat zien, bijvoorbeeld één rok met twee varianten. Dat soort winkels komen er gelukig steeds meer! Kijk in die winkels dan vooral ook – voor de finishing touch – naar sieraden en andere accessoires, Want op dat gebied zijn er ook pareltjes te vinden. Ik denk dan aan deze toepasselijke quote:

‘Cute accessories always help bring out your outfit and pull it all together’

 

Meer tweedehands, preloved en/of vintage adressen vind je hier. Ik wil niet op m’n geweten hebben dat je voor een dichte deur staat. Dus kijk wel even voordat je op pad gaat of en wanneer de betreffende winkel geopend is.

Heb je zelf nog een favoriet adres: ik hoor het graag!