Preloved, vintage en/of tweedehands

Het is niet zo verwonderlijk dat – toen ik jaren geleden (2010) dit blog begon  – ik ook meteen over tweedehands- en vintage winkels ben gaan schrijven. Want ik hou zelf erg van mooie gemaakte en kwalitatief goede kleding, maar nieuw is het vaak (voor mij althans) te prijzig. In die tijd had tweedehands nog niet zo’n goed imago, maar inmiddels is het volkomen geaccepteerd en is het aanbod in alle prijsklassen enorm gegroeid. Gelukkig maar, want in het kader van duurzaamheid dragen we op deze manier ook ons steentje bij. Tweedehands pareltjes vind je gelukkig overal. Niet alleen meer in winkels, maar ook online is het aanbod erg groot. Dat zal naar verwachting de komende jaren alleen nog maar toenemen. Daarom hieronder een paar tips waar je op moet letten in je enthousiasme. Want deze quote van Vivianne Westwood geldt niet alleen voor nieuwe kleding:

“Buy less, choose well, make it last”

Preloved, vintage en/of tweedehands: waar moet je op letten

Geweldig aanbod

Er zijn inmiddels zoveel tweedehands winkels met een ruime keuze in alle prijsklassen. De een verkoopt uitsluitend in het wat duurdere segment, bij een ander tref je iets goedkopere kleding aan. Voor de liefhebbers en echte speurders zijn er natuurlijk ook nog de kilo-knaller-adressen. Je vindt er tweedehands/preloved of vintage (officieel meer dan 20 jaar oud) en toegespitst op een bepaalde periode. Het voordeel van een winkel is natuurlijk dat je iets uitgebreid kunt passen en als je geluk hebt tref je een verkoper die er ook nog kijk op heeft. En die iets meer over het ontwerp of de ontwerper kan vertellen., zoals bijvoorbeeld Sebastian den Herder. Het aanbod online via sites als Vinted, Vestiaire Collective, The Next Closet en Marktplaats is inmiddels ook enorm. Ik heb de laatste tijd een aantal spullen via Vinted gescored. Overigens ook nieuwe dingen, met het prijskaartje er nog aan. Ik vind het handig dat je selecties kunt maken op ‘merk, maat, dames/heren en product’, want anders heb je er een dagtaak aan om er doorheen te scrollen. Maar er zitten toch wel wat meer addertjes onder het gras. Daarom hieronder een paar tips (deel 1):

broche Dries van Noten via Vinted

Waar ben je naar op zoek?

Als je online wilt winkelen en miskopen wilt voorkomen is het allereerst handig te weten welke kleding bij je past, qua stijl, kleur en pasvorm. Hou vooral vast aan je eigen stijl. Hoe leuk en verleidelijk alles er ook uitziet. Als je toevallig eerder iets van een bepaald merk gekocht hebt of gepast, weet je welke maat van dat specifieke merk voor jou goed is. Omdat ik eerder Marni schoenen kocht, kan ik bij dit merk makkelijk op die specifieke maat zoeken. Een ander voorbeeld: een van mijn dochters kocht onlangs een colbert van Forte Forte en dat model bleek mij ook goed te staan. De maat bleek ook te kloppen, waardoor ik online gericht daarop ben gaan zoeken (en geslaagd). Als je een specifiek kledingstuk, tas of accessoire zoekt is het ook handig om eerst even je item te googelen. Via Afbeeldingen krijg je dan meestal al een aantal websites te zien waar het – nieuw en tweedehands – wordt aangeboden. En wat de prijzen zoal zijn.

Schoenen van Robert Clergerie via Vinted

Favorieten

Ik heb gemerkt dat het gevaar groot is dat je eindeloos aan het scrollen bent, want ook als je op een specifiek merk of ontwerper zoekt is het aanbod zo enorm! Ik heb mezelf daarom een tijdlimiet opgelegd, want voor ik het weet is m’n halve dag om en dat is ook niet de bedoeling. Op Vinted heb ik een lijstje met mijn favorieten – door middel van hartjes – gemaakt. Daarop staan dingen die ik wel mooi vind, maar waar ik nog even over wil nadenken of ik ze écht graag wil. En of ik het goed kan combineren. Met in m’n achterhoofd natuurlijk bovenstaande quote van Vivienne Westwood. Ook krijg je op die manier een melding als iets in prijs is verlaagd. Of dat het inmiddels is verkocht. Is dat niet het geval en je wilt het toch graag: kijk nog een keertje goed naar de beschrijving en de verschillende foto’s. Je kunt daar meestal goed op zien hoe het eruit ziet. Met een beetje geluk kan er nog iets van de prijs af. Doe een redelijk bod, de verkoper wil er tenslotte ook nog iets mee opschieten, maar net genoeg om de verzendkosten te compenseren.

Preloved, vintage en/of tweedehands: waar moet je op letten (1)

Bloesje Marni via Vinted

Verleidelijk

Tweedehands en/of vintage kopen is heel verleidelijk omdat het meeste zo vriendelijk geprijsd is. Bij een eventuele miskoop kun je het natuurlijk zelf weer proberen te verkopen. Bewaar voor het geval dat in ieder geval de originele verpakking (zoals stofzakjes bij schoenen en tassen). Toch probeer ik dat te vermijden. Want dan blijven we met z’n allen wel heel veel pakketjes heen en weer sturen, met als gevolg heel veel bestelbusjes op de weg. Waardoor het idee van duurzaam bezig zijn ook weer ver te zoeken is. Maar wat is het ontzettend leuk als je eenmaal iets besteld hebt en je kunt het (in geval van Vinted) afhalen bij een afhaalpunt en thuis uitpakken. Sinterklaas is er niks bij!

Volgend keer meer tips! En mocht je zelf ‘gouden tips’ hebben en willen delen: ik hoor het graag via misjabeijers@gmail.com

Ga je liever naar een tweedehands en/of vintage winkel: kijk dan eens op deze pagina voor een winkel in de buurt.