Puck & Hans nog één keer in de etalage

Toen en nu

Mode ontwerpers Puck & Hans. De ontwerpen van dit modeduo waren vernieuwend, modieus, tegelijkertijd tijdloos en op elkaar afgestemd. Ze openden hun eigen winkels, de eerste in 1967 Den Haag. Daarna volgden winkels in Amsterdam (1974) en Rotterdam. Ze verkochten er, naast hun eigen label, werk van een select groepje buitenlandse ontwerpers, zoals Kenzo en Yohji Yamamoto. Eind jaren negentig stopten zij met ontwerpen en werden de winkels gesloten.

Beroemde etalages

Niet alleen hun ontwerpen waren bijzonder. Vijfentwintig jaar lang hadden ze in hun winkel aan het Rokin, waarvoor ze de meest spectaculaire etalages maakten: van een space landschap tot omgevallen Griekse zuilen. Echte eyecatchers, het publiek fietste er graag voor om.

Puck & Hans nog één keer in de etalage

Tentoonstelling

Vanaf vrijdag 9 juni is in het Amsterdam Museum een tentoonstelling te zien over dit iconische modeduo. Puck&Hans nog één keer in de etalage. Met uitgedoste etalagepoppen, waanzinnige outfits, pruiken, uitbundige decors, en nog veel meer.

Ik ontmoet vaak vrouwen die in die tijd heel graag kleding kochten van Puck&Hans. Als ze erover vertellen beginnen hun ogen te glimmen.
Emma: “Ik spaarde ervoor om iets van Puck & Hans te kunnen kopen…” 

Henny: “Puck & Hans hadden zó’n mooie, uitgesproken lijn, die was ook voor mijn figuur perfect. Ik ben groot en heb geen maatje 38. In die tijd had je dan alleen keus uit ‘mutsenkleding’…’

 

Helaas is er geen kleurenfoto van, maar Hennie uit Rotterdam stuurde onderstaande foto van haar trouwjurk, ontworpen door Puck en Hans.

Hennie: “Ooit hebben Puck & Hans mijn bruidsjapon gemaakt en voor de kindjes een donkergroen fluwelen jurkje. Mijn jurk had een Chinees boordje en een sleep vanaf de schouders. Ik denk dat ik een van de eerste klanten was in hun winkel aan de Binnenweg in Rotterdam. Ik herinner me dat ik iedere zaterdag ging passen.”

 

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.[mc4wp_form id=”19136″]