door: MisjaB

Kies je ook voor rood?

Aanleiding was de man die ik onlangs fotografeerde tijdens de kostuumverkoop van de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.Trots showde hij zijn nieuwe rode jas. Annemieke Elling reageerde daarop en vertelde hoe leuk het zou zijn om meer mensen in rood te zien op straat. Valentijnsdag was een mooie gelegenheid om een oproep te plaatsen: ‘Draag je ook graag rood, stuur een foto en vertel waarom’. Hieronder de foto’s en reacties van de ‘ladies in red’.

Annemieke Elling

Rood, de lievelingskleur van deze vrouwen Annemieke Elling

Annemieke: “Wat leuk, je oproep om voor rood te gaan en dat te laten zien. Zelf ben ik pas heeeeeel kort geleden overstag gegaan. Denk ook dat dat te maken heeft met een soort van zelfbewustzijn, het ‘hier ben ik, 62 en trots daarop’ gevoel. En wat is er toepasselijker, dan op Valentijns dag deze roos uit te delen. Voor de aankomende, iets mildere temperaturen, heb ik inmiddels een wollen, simpele inbetween jas in een prachtig warm ceriserood aangeschaft. Dus vanaf het moment dat  ik zei: Ik wil meer ROOD op straat, als antwoord op jouw trotse man bij de Kostuumverkoop, sta ik te popelen om hierin te verschijnen. (Griep maakt me ongeschikt voor een foto-momentje op dit moment)”.

Cora Hänschen

Rood, de lievelingskleur van deze vrouwen

Cora: “Hallo Misja. Mijn naam is Cora Hänschen en ik ben 60 jaar. Ik draag na jaren zwart (de veilige kleur) nu ook graag rood. Ik vond het altijd al een prachtige kleur maar vooral bij een ander. Eindelijk heb ik een poosje terug de moed gevonden om ook voor rood en kleur te gaan. En ik vind het geweldig!”

Astrid Ottes

Rood, de lievelingskleur van deze vrouwen

Op mijn vraag of rood altijd al haar lievelingskleur was antwoordt Astrid: “Nee, eigenlijk niet. Ik had überhaupt geen lievelingskleur. Maar naarmate ik ouder werd (en gescheiden), merkte ik dat rood me fantastisch staat en ik me er bovendien ook energiek en vrolijk door ga voelen als ik het draag. Op de dag dat deze foto werd gemaakt, liep ik door de stad en kwam een vrouw me tegemoet over het plein. Ze bekeek me van top tot teen en zei toen bewonderend: ‘Mooi hoor!’ Dan kan je dag toch niet meer stuk?”.

Hanneke Eggels

Rood, de lievelingskleur van deze vrouwen

Hanneke Eggels is dichter, haar poëzie is in diverse talen vertaald. Hanneke: “Ik heb in zomer- en winterkast een paar (wel 4) rode jurken in allerlei modellen (vh Cora Kemperman). Als ik boekpresentaties geef of lezingen houd, draag ik bijna altijd rood. Mijn hartsvriendin Wiesje Grapperhaus drukt mij altijd op het hart als ik iets spannends moet doen: “Denk aan je rode jurkje….”. De laatste tijd ben ik eigenlijk wel erg van grijs en taupe omdat ik een amathysten halsketting van mijn grootmoeder opnieuw heb laten rijgen, met parels erdoor. Dat is momenteel mijn favoriete sieraad met een kerrygele shawl. Eigenlijk laat ik mij bij het combineren van gewaagde kleuren vaak ook inspireren door je fotoreportages. Ik kijk er regelmatig naar en duik dan binnensmonds lachend in mijn kledingkast om met een nieuwe combinatie/variatie tevoorschijn te komen. Dank daarvoor. Je voorziet echt in een behoefte  van OOK (ondernemende oude kunstenaar).”

Marreke Prins

Rood, de lievelingskleur van deze vrouwen

Marreke is verzamelaar. En een echte liefhebber van kleuren, niet alleen qua kleding, maar ook in haar interieur. Over de kleur rood schrijft Marreke: “Ik draag het graag omstreeks de kerst. Dan verlang ik altijd erg naar rood. En dan uiteraard gecombineerd met groen en strass of parels. Ook zodra er sneeuw ligt MOET ik naar buiten in een knalrode jas met rode handschoenen, een alpino pet en das. Ook rood witte strepen zijn favoriet in de zomer naar het strand. Dan gecombineerd met een blauw wit gestreepte badtas. Alles op een kobalt blauwe handdoek. Kan nauwelijks wachten…”.

Anne Bosch-vander Graaf

Rood, de lievelingskleur van deze vrouwen

Anne heb ik een tijd geleden ontmoet in Arnhem. Ze was toen gekleed in marine look mét rode baret. En vertelede toen over de rode ‘knopen trui’ die ze draagt op deze foto, gewonnen bij een Libelle-actie. Anne: “Ik heb echt de laatste jaren meer voorkeur voor rood gekregen, lekker opvallend toch? Even the Queen of England wears red. Of knalgeel of knalgroen. Als ik rood draag reageren de mensen altijd positief en krijg ik altijd complimenten. Ik heb zelfs een zelfgebreide rode jurk! Ik hou ook van geel, liefst vanillegeel, en koningsblauw. Ook daar heb ik een mooi zelfgebreid vest, gemaakt van mohairwol. Want als ik brei moet het wel van mooi materiaal zijn. Ook appelgroen is een van mijn lievelingskleuren, daar heb ik ook een  zelfgebreid mohair “Bernadette” vest van. Als ik erover nadenk draag ik tegenwoordig veel meer knalkleuren. Maar ik moet er wel bij zeggen dat wit of wolwit mijn grootste favorieten zijn, zomer én winter.”

Greet Moens

Greet Moens is styliste en heeft haar eigen bedrijf: Become who you are. Greet geeft advies (ook aan huis) om meer profijt uit je garderobe te halen. Dat heeft ze een tijd geleden ook voor mij gedaan en me aangespoord om wat meer kleur te gaan dragen. Je kunt je ook laten inspireren door Greet te volgen op Instagram.

Greet: “Rood is de kleur van passie en energie. Werkt goed als je je bijvoorbeeld moe voelt. Maar als je uitgeput bent wees dan voorzichtig met teveel rood. Het is ook de kleur van dynamiek (denk aan rode snelle auto’s), maar rood kan ook agressief (rode lap op een stier) overkomen. Als spreker is een accent in rood (je bril bijvoorbeeld) al genoeg om de aandacht van je publiek vast te houden. De combinatie met roze of paars maakt het zachter, zoals je kunt zien op deze fotos’…”.

Ladies in red: veel dank voor het sturen van jullie foto’s en reacti