Sandro Ferrone

Rosalie & Aïsha: “Wij zijn echt yin en yang”

Rosalie en haar dochter Aïsha lijken op het eerste gezicht helemaal niet op elkaar, toch zijn ze echt ‘yin en yang’. Aïsha: “Ik heb de sproetjes van mijn moeder, maar in de kleur van mijn Tunesische vader.” Rosalie (1954) vloog jarenlang als purser voor KLM de hele wereld over. Ze maakte gebruik van het aanbod om met vervroegd pensioen te gaan. Na haar scheiding van Aïsha’s vader woonde ze jaren met haar nieuwe partner in het buitenland. Deze (inmiddels beëindigde) relatie was er de oorzaak van dat ze toen weinig tot geen contact met haar dochter had.

Rosalie & Aïsha: "Wij zijn echt yin en yang"

Aïsha (1986): “Mijn vader heeft ervoor gezorgd dat we weer met elkaar in contact kwamen. We zijn dankbaar voor zijn actie, want hierdoor hebben we het sterfte proces van mijn papa, die kort daarna overleed, samen mogen dragen.” De relatie moest eerst hersteld worden om elkaar weer te kunnen vertrouwen. Rosalie: “Ik heb voorgesteld om samen iets te gaan doen, iets wat we allebei interessant vinden.” Het werd een spirituele cursus en tijdens de autoritjes ernaartoe en het bespreken van de leerstof in de weken dat de cursus duurde, kwamen ze weer dichter bij elkaar. Een paar jaar later volgde een geweldige trip naar Ibiza. Rosalie: “Een week vol yoga, dans en creativiteit. Het is een van mijn mooiste herinneringen.”

Model

Rosalie is actief op haar Instagram account. Rosalie: “Ik ben er mee begonnen omdat ik vind dat we veel meer oudere vrouwen in mode en in tijdschriften moeten zien. Dat is ook een van de redenen dat ik als model werk en sta ingeschreven bij The Special Max Models. Veel vrouwen zijn ontevreden en onzeker over hun uiterlijk. Dat komt door het perfecte beeld dat we zo vaak voorgeschoteld krijgen. Maar ik zie genoeg oudere vrouwen op IG die prachtig zijn, ook mét hun rimpels.”

Creatief

Rosalie is heel creatief, ze heeft voorheen veel kleding gemaakt, maar momenteel is ze bezig haar schildertalent te ontwikkelen. Ze maakt een muurschildering in haar kamer en ze heeft deze vaas beschilderd. De schoenen met de bijbehorende tas heeft ze ook onder handen genomen. Wat een idee, de kleuren spatten ervan af en zo heb je wel een unieke set. Rosalie: “Ik draag de schoenen natuurlijk niet zo vaak, maar voor een speciale gelegenheid of bijvoorbeeld voor bezoek aan een expositie zijn ze heel geschikt.”

Wenkbrauw

Rosalie & Aïsha: "Wij zijn echt yin en yang"

Aïsha studeerde Religiewetenschappen, heeft haar eigen praktijk als therapeut, is yogadocent en geeft workshops op spiritueel gebied. Ze wonen nu dicht bij elkaar en werken af en toe samen.” Rosalie verzorgt daarvoor regelmatig de lunches. Aïsha: “Ik heb een stoere moeder, een aanpakker. Zij heeft nu haar kracht weer hervonden”. Rosalie: “Ik vind het bijzonder om op deze manier betrokken te zijn bij het werk van Aïsha. En door de heling in onze relatie weet ik dat we echt yin en yang zijn.” Nog eens naar Ibiza staat op hun wensenlijstje. Maar eerst hopen ze dat ze binnenkort samen naar het Tropenmuseum kunnen. Naar de tentoonstelling Healing power, over de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest. Opvallend is dat een van Aisha’s wenkbrauwen groen is. Aïsha: “Ik heb veel geëxperimenteerd met m’n haar en allerlei kleuren en lengtes uitgeprobeerd. Nu laat ik het groeien in mijn natuurlijk kleur, maar wilde toch heel graag een accent. Dat is de groene wenkbrauw geworden”.

Tips

Tweedehands winkel: Vintage no 5, Luttik Oudorp 114, Alkmaar

Cultuur:Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam

Eten: The Bourbon Room, Jan Oldenburglaan 7, Bergen

De jurk en bijpassende cape van Rosalie is van Sandro Ferrone, gekocht in Maastricht. De zwarte omslagdoek/cape die Aïsha draagt is door Rosalie gehaakt.