Royals & Rebels in het Kunstmuseum

Vivienne Westwood, collectie Harris Tweed, herfst/winter, 1987/1988. Foto: Nick Knight / Trunk Archive

Royals & Rebels in het Kunstmuseum

foto: MisjaB

Royals & Rebels in het Kunstmuseum, mét lezing. De naam van deze tentoonstelling ligt zó lekker in het gehoor dat ik er meteen zin in krijg. Zo’n ‘Royal’ tentoonstelling past natuurlijk nergens beter dan in hofstad Den Haag. Het wordt een tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Britse mode, dus niet alleen Koninklijke mode komt aan bod, vandaar de naam Royals & Rebels.

Vivienne Westwood, Pak (ca. 1991-1992) en mantelpak (ca. 1994-1996); B.M. Willemars, Driedelig pak, Barneveld, 1940; Charles Creed, Mantelpak, Londen, 1950, Kunstmuseum Den Haag. Foto: Alice de Groot

De Britse mode staat de laatste jaren in de belangstelling. Door het recente overlijden van koningin Elizabeth II en de kroning van koning Charles III. Maar ook andere factoren hebben daarmee te maken. Zoals de serie The Crown en het overlijden van ontwerpers Vivienne Westwood en Mary Quant. Bovendien schijnt punk in deze maatschappelijk onrustige tijden weer springlevend te zijn. In deze tentoonstelling is er daarom (gelukkig) niet alleen aandacht voor Koninklijke outfits, maar speelt zeker ook in op de actualiteit.

Actrice Sarah Jessica Parker als personage Carrie Bradshaw in de bruidsjurk van Vivienne Westwood, in de film Sex and the City (2008). Foto: ANP Foto

Een van de eyecatchers in deze tentoonstelling is de trouwjurk – ontworpen door Vivienne Westwood – die Sarah Jessica Parker droeg als Carrie in de film Sex and the City en ook in het vervolg hiervan: And just like that (2023). Daarnaast zijn er ook veel ontwerpen van andere Britse designers te zien, waaronder van Alexander McQueen, Stella McCartney,Mary Quant, Paul Smith, Phoebe Philo. Maar ook van jong talent zoals Bora Aksu, Matty Bovan en Robert Wun.

Robert Wun, Ensemble, voorjaar/zomer 2023, Courtesy Robert Wun, Londen

Verleden & heden

In deze tentoonstelling komen verleden en heden bij elkaar. Het Kunstmuseum daarover: “De tentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion speelt in op de huidige fascinatie voor de rijke kledingtraditie van Groot-Brittannië en grijpt deze gelegenheid bovendien aan om een eerbetoon te brengen aan Westwood. Het museum heeft in de afgelopen decennia vaker met haar en haar team samengewerkt. Westwoods creaties en die van andere hedendaagse (Britse) designers verbinden het verleden met het heden, en brengen interessante spiegelingen teweeg met de museale collectie van het Kunstmuseum van de 18de eeuw tot vandaag de dag.”

Jacques Fath (ontwerp), Maison Kühne (uitvoering) Dagjurk, model ‘Ecosse’, Parijs/Den Haag, 1952; Ensemble in New Look-stijl van geruite rok met daarbij twee jasjes, ca. 1948 (wol vermoedelijk ouder), Kunstmuseum Den Haag. Foto: Alice de Groot

foto: MisjaB

John Galliano voor Dior, haute couture collectie, najaar/winter 2004. Foto: Peter Stigter

Lezing Vrije Academie

De Vrije Academie organiseert een lezing – gegeven door mode- en kunsthistorica Birthe Weijkamp –  ter aanvulling op deze tentoonstelling. VA: “Modeliefhebbers opgelet! Van Savile Row tot catwalk: het Verenigd Koninkrijk kent een rijke modegeschiedenis. De bekendste zijn misschien wel de tweedjasjes en de Schotse ruit. Maar ook de invloed van de royals en sport is groot. Kunstmuseum Den Haag laat je kennismaken met de vele stijlen tijdens de tentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion. Bovendien wordt er een eerbetoon gebracht aan Dame Vivienne Westwood (1941 – 2022), die met haar werk nog altijd jongere generaties blijft inspireren.”

foto: MisjaB

Het is de moeite waard om deze lezing in het Kunstmuseum voorafgaand aan de tentoonstelling bij te wonen. Door de informatie vooraf is het nog leuker om de verschillende stijlen en details te herkennen. Zoals bijvoorbeeld de rugplooien van dit jasje. Er is nog een mogelijkheid op zondag 26 november 2023, van 11.00 tot 12.00 uur. Een fantastisch begin van de zondagochtend! Ik heb daarom vast geboekt voor zondag 8 oktober.

Met onderstaande kortingscode mag ik namens de Vrije Academie een korting van € 2,50 aanbieden:

MISJA-ROYALS
(de kortingscode is geldig t/m 30 november 2023)

Royals & Rebels is te zien van 9 september 2023 t/m 7 januari 2024 in het Kunstmuseum in Den Haag