door: MisjaB

Ontmoeting met kunstenaar Ruudt Peters

Vader

Ruudt: “Het is jammer dat mijn vader – anders dan ik – nooit heeft kunnen doen wat hij het liefste wilde: werken met zijn handen. Alleen in zijn werkplaatsje achter het huis kon hij zich als timmerman uitleven. Om geld te verdienen werkte hij in onze kruidenierszaak. Hij heeft nog wel meegemaakt dat ik op de Rietveld Academie les ging geven. Volgens mijn zus zouden zowel mijn vader als moeder apetrots zijn geweest als ze hadden geweten waar mijn tweede studie toe geleid heeft. Als ik naar mijn handen kijk, zie ik de handen van mijn vader. Het enige verschil is dat mijn vingers iets langer zijn. Pas als je ouder wordt krijg je oog voor dat soort details.”

MisjaB.nlIMG_3759

Kunstenaar

Ruudt Peters (1950) werkt als sieraadontwerper, edelsmid en conceptueel kunstenaar. De bijzondere spelling van zijn voornaam blijkt een reden te hebben. Als twaalfjarige kreeg hij een zwager die ook Ruud heette. De een werd Ruud P. en de ander Ruud B.; Ruudt had hier zo’n hekel aan dat hij een t achter zijn roepnaam plaatste. Daarmee was het probleem opgelost. Hij is opgeleid als medisch instrumentmaker en studeerde vervolgens aan de Gerrit Rietveld Academie. De academie waar hij zelf later ook les zou geven (1990-2000). Daarnaast gaf hij les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen, in Stockholm aan Ädellab, Konstfack University of Arts and Crafts. En in Florence aan de Alchimia.

Ontmoeting met kunstenaar Ruudt Peters

Ruudt is kortom zeer actief. Zijn werk is in binnen- en buitenland vaak te bewonderen, zowel in galeries als musea. Naast sieraden en beelden heeft hij ook gewerkt aan projecten in de openbare ruimte. Hij ontwierp twee balustrades: een voor een woningbouwproject aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam en een voor Cortille in Amstelveen. De fontein voor het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch is ook een ontwerp van hem. In de loop van de jaren heeft Ruudt, samen met zijn partner Leo Versteijlen, een indrukwekkende sieraden verzameling opgebouwd. En hij is voorzitter van De Stichting Sieraden Collecties (SSC) die als missie heeft particuliere sieradencollecties als cultureel erfgoed te beschermen, te presenteren en te zien als bron van inspiratie voor toekomstige generaties.

Ontmoeting met kunstenaar Ruudt Peters

Deel van deze informatie is afkomstig van Hedendaagse Sieraden, auteur: E. Doornbusch

 

Meer mannen met sieraden zie je hier