Samen in NRC Stijlfamilie: moeder & dochter

 

Samen in NRC Stijlfamilie: moeder & dochter

Voor de rubriek Stijlfamilie in NRC Magazine werden mijn dochter Elles en ik onlangs geïnterviewd door Nathalie Wouters en gefotografeerd door Jaimy Gail. Wat een eer en geweldige ervaring! Lees onze overeenkomsten en verschillen inzake mode en kleding. En hoe wij – en ook onze oudste dochter Karien – elkaar inspireren. Hieronder het volledige artikel dat verscheen in NRC Magazine van 31 augustus 2023.

 

 

‘Ik mag maar vijf kledingstukken per jaar kopen van mezelf’

Elles Beijers (43) is managing editor bij modetijdschrift Elle. Haar moeder Misja Beijers (71) blogt over stijlvolle vijftigplussers

ELLES

„Mode was altijd aanwezig in mijn jeugd. Mijn moeder maakte veel kleding zelf. Voor elke speciale gelegenheid werden mijn zus en ik in leuke zelfgemaakte jurken gehesen. En ze had stápels modetijdschriften waar ik als kind door gefascineerd was. Marie ClaireBrigitteBurda en mijn favoriet: Elle. Toen ik op mijn vijftiende voor school iemand moest interviewen die mijn droombaan had, heb ik een brief gestuurd naar Elle. Ik mocht langskomen op de redactie om een redacteur te interviewen. Vijf jaar later ben ik er gaan stage lopen en sinds 2018 werk ik er.

„Ik wilde vooral bij een tijdschrift werken voor de verhalen, niet voor de mode. Ik vind mode superinteressant maar meer als fenomeen: wat zit er achter een ontwerp? Wat zegt het over de tijd waarin we leven? Mezelf aankleden vind ik leuk, maar ik heb geen enorm stylingtalent. Mijn collega’s zijn veel meer van de toeters en bellen dan ik, veel meer fashion. Opvallen hoeft niet zo van mij. Ik voeg vaak nog iets chics toe aan mijn outfit, anders wordt het wel erg casual. Deze zilveren Prada-schoenen bijvoorbeeld.

„Mijn moeder kleedt zich veel uitbundiger dan ik. Ik heb van haar geleerd om op kwaliteit te letten. Ik voel altijd aan een stof. Waar we ook komen, mama wordt altijd herkend op straat. ‘Bent u Misja Beijers?’ vragen ze. ‘Ik volg uw blog!’ Hartstikke trots ben ik dan.

„Ik mag maar vijf nieuwe kledingstukken kopen dit jaar. Een challenge om mijn klimaat-voetafdruk te verminderen. In januari kwam ik de perfecte bikini en de perfecte spijkerbroek tegen, en toen moest ik wel even slikken: nog maar drie dingen kopen is wel erg weinig. Sindsdien besef ik pas hoe makkelijk ik voorheen kleren kocht. Ik heb bijvoorbeeld vier witte overhemden, terwijl die me niet per se goed staan. Nu ben ik héél kritisch. Bijna niks blijkt leuk genoeg om een van de vijf te mogen zijn.”

MISJA

„Als je ouder wordt, moet je meer doen om gezien te worden. Je hebt wat meer kleur en franje nodig, anders ga je op in de grijze massa. Ik vind het belangrijk dat we gezien worden en niet worden weggezet als dor hout. Daarom ben ik in 2010 begonnen met het fotograferen van stijlvolle vijftigplussers op straat. Want die waren lange tijd niet zichtbaar in de media of de modewereld. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd, ik kan bijna stoppen met mijn missie.

„Mijn eigen stijl is steeds uitbundiger geworden in de loop der jaren. Ik hou van felle kleuren, opvallende brillen en onverwachte details. Maar het moet er ook weer niet uitzien alsof je de verkleedkist hebt geplunderd. Dierbaar is een knalroze nepbontjasje van Dries Van Noten. Echt over de top, ik krijg de hele dag reacties als ik het draag.

„Accessoires zijn de finishing touch, daarmee maak je je een outfit eigen. Hoe ouder je wordt, hoe groter ze mogen. Ik hou erg van grote kettingen, broches en armbanden. Als je ouder wordt, word je vaak ook wat forser. Als vrouwen dan een iel kettinkje dragen denk ik: hup, doe daar even wat bij.

„Ik heb mijn interesse in mode van huis uit meegekregen. Destijds hadden mensen niet zoveel kleding als nu, maar mijn moeder was altijd erg bezig met nieuwe combinaties verzinnen. En ze had twee vrijgezelle vriendinnen die altijd dure kleren kochten en doorgaven aan haar.

„Elles zegt dat ze geen uitgesproken stijl heeft, maar ik vind van wel. Ze is een soort Parisienne. Ze kleedt zich niet uitbundig, maar wel eigen. We delen een voorliefde voor streepjes, maar verder heeft onze stijl niet veel gemeen. Mijn andere dochter Karien en ik hebben echt dezelfde smaak. We lenen regelmatig dingen uit elkaars kast en kopen ook weleens hetzelfde.

„Elles heeft me geïnspireerd om ook maar vijf nieuwe dingen te kopen in 2023. Tweedehands mag wel en dat koop ik altijd al graag. Ik hou van mooi gemaakte kleding en dat is nieuw vaak te kostbaar.”

 

Elles draagt een nepleren broek van Agolde, een vintage spijkerbloes van Ralph Lauren, een horloge van Seiko (een verjaardagscadeau van haar moeder), een armband van Wouters & Hendrix en een armband die van haar moeder is geweest, kettingen van Wouters & Hendrix en Siebel, tweedehands schoenen van Prada. Alleen Misja’s bril is nieuw: van Pugnale. De rest is tweedehands: een broek van Dries Van Noten, een blouse en jasje van Marni, een ketting van Lanvin in samenwerking met H&M en schoenen van Robert Clergerie. Foto Jaimy Gail

Tekst Nathalie Wouters
Fotografie Jaimy Gail
Haar en make-up Alexander van der Heide

5 Kledingstukken

Het gaat goed met mijn voornemen om dit jaar maar 5 kledingstukken te kopen. De teller staat nog steeds op drie! Ik kom ik binnenkort terug!