Shawls zijn weer 'en vogue'

Dit is een van mijn favoriete foto’s die ik  maakte in 2015 in Parijs tijdens de Fashion Week. De vrouw is eigenlijk veel te jong voor mijn ’50plus blog’, maar de manier waarop zij haar shawl heeft geknoopt past ook bij ons.

 

Shawls zijn weer 'en vogue'

Shawls zijn weer ‘en vogue’

Echt wegeweest zijn ze natuurlijk nooit, maar de laatste tijd zie ik toch weer een revival van shawls(tjes). Ik weet niet wie er mee begonnen is, maar ineens zijn ze er weer. Op de catwalks, in tijdschriften en op Instagram. Ik doe er zelf ook aan mee. Ik kocht onlangs dit exemplaar bij de pop-up store van Sandra Königs in Benthuizen. Een paar dagen later werd ik geïnspireerd door deze foto – van een oudere collectie – in een van de boeken van Dries van Noten. Met in gedachten: “Op die manier  kan ik m’n nieuwste aanwinst ook gebruiken”.

Ter inspiratie

Shawls zijn weer 'en vogue'

Ellen Haeser ontwerpt – samen met haar compagnon Marie-Louise Dominicus – shawls onder de naam Art of Blends. Zij maken collages van foto’s, teksten, verschillende stoffen en borduursels. Dit geheel wordt gedigitaliseerd en verwerkt tot zijden shawls. In mijn boek Oog voor Stijl vertelt zij: “Zo’n shawl kan een prima uitgangspunt zijn voor het samenstellen van je outfit. Ik zie het als inspiratiebron, die je als een moodboard kunt ophangen.”

Klassiek met een twist

Er zijn zoveel mogelijkheden om een shawl(tje) te gebruiken. Gewoon, een kleintje om je hals of in je haar. Maar ook zoals Anna bijvoorbeeld, ik fotografeerde haar In Harlingen samen met haar dochter. Ik noem het klassiek met een twist: zij draagt ‘m op een oversized sweater in combinatie met een klassieke jas. Of zoals Lucy Bosscher haar kraagloze klassieke jasje weer uit de kast heeft gehaald en hier combineert met een gestrikt exemplaar. Samen met met een sportieve broek.

Shawls zijn weer 'en vogue'

Andere manieren

Je kunt natuurlijk heel veel manieren bedenken om een shawl te gebruiken. Als accent om je riem of tas om je outfit iets meer kleur te geven.

Cumberband

Zelf draag ik dit exemplaar graag als cumberband, gecombineerd met een van m’n streepjesshirts of met een blouse van Marimekko. Voor deze toepssing is het wel fijn dat de shawl van iets steviger stof is gemaakt en daardoor beter blijft zitten. Deze is van een soort katoenen ‘vlisco’ stof. Het is tijdloos, ik kan het dus rustig deze zomer weer toepassen.

Duizend-dingen-doekje

Mocht je een heel groot en soepelvallend exemplaar hebben kun je zelfs onderstaand idee toepassen. Ik vind die verschillende tinten groen en broche op de riem trouwens ook erg goed gevonden. Mogelijkheden genoeg; dus ladies: haal je shawl(tjes) weer tevoorschijn. Ze zijn niet alleen weer ‘en vogue’, maar ook te gebruiken als ‘duizend-dingen-doekje’ (in haar, om nek, als ceintuur, aan tas) zoals Stefanie Bottelier het zo mooi omschreef in dit artikel in Volkskrant Magazine.