Shocking! Les Mondes Surréalistes d'Elsa Schiaperelli

 

Shocking! Les Mondes Surréalistes d’Elsa Schiaparelli

In het Musée des Arts Décoratifs in Parijs is een tentoonstelling geopend over mode ontwerpster Elsa Schiaparelli onder de naam: Shocking! Les Mondes Surréalistes d’Elsa Schiaperelli. Deze eigenzinnige mode ontwerpster werd geboren in Rome (1890) en belandde via Londen en New York in Parijs. Ze raakte bevriend met verschillende kunstenaars zoals Pablo Picasso en Salvador Dali. En ze ging er werken voor ontwerper Paul Poiret. Hij zag haar talent en moedigde haar aan voor zichzelf te beginnen. Ze maakte naam met haar collectie truien met een ingebreide strik, een stropdas of matrozenkraag (1927).

Elsa Schiaparelli samen met vriend en compagnon Salvador Dalí

Daarna volgden avondjurken, schoenen en shawls. Haar ‘Kreeftjurk’ die ze maakte samen met haar compagnon en vriend Dalí, is misschien wel het beroemdst. Deze jurk staat dan ook centraal in de tentoonstelling.
Shocking! Les Mondes Surréalistes d'Elsa Schiaperelli

Deze avondjas is een ander beroemd ontwerp van haar hand en is ook te zien in Parijs.

Shocking! Les Mondes Surréalistes d’Elsa Schiaperelli

In de Volkskrant las ik een interessant artikel – geschreven door modejournalist Cécile Narinx –  over Schiaparelli, met allerlei weetjes,. Narinx: “De vrouw die zo handig was om zich de kleur cyclaamroze toe te eigenen en er haar signatuurkleur van te maken: shocking pink. Vandaar deze naam:.”

Ik heb de expositie inmiddels gezien en was ervan onder de indruk. Het is fantastisch om de stukken die ik alleen van foto’s kende, zoals de Kreeftjurk, in het echt te zien. Maar ik was ook erg onder de indruk van het prachtige werk van de huidige hoofdontwerper van Maison Schiaparelli: Daniel Rosberry. Zoals je kunt zien op deze foto’s, het zijn rijk versierde en geborduurde ontwerpen.

Dé jurk van Lady Gaga

Shocking! Les Mondes Surréalistes d'Elsa Schiaperelli
Deze jurk is inmiddels ook wereldberoemd. Het is de jurk die Lady Gaga droeg bij de inauguratie van Joe Biden. Ze zong het Amerikaanse volkslied gehuld in deze jurk van Roseberry’s hand.
Mocht je de komende tijd plannen hebben om naar Parijs te gaan, is dit een aanrader. Je hebt nog even tijd, want de tentoonstelling loopt tot 22 januari 2023.

107, rue de Rivoli
75001 Parijs

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar Parijs te gaan en wel belangstelling hebben voor Schiaparelli’s werk: voor thuis is de catalogus over de tentoonstelling – naast andere boeken, een linnen tas, oorbellen, een ketting en nog veel meer te koop via de online shop van het museum.

Parijs

Binnenkort meer beeld van deze trip naar Parijs. Ik fotografeerde er bezoekers aan de show van Dries van Noten, zoals ik ook deed in 2019.