Ontwerpster Elsa Schiaparelli

In Parijs is in het Musée des Art Décoratifs een tentoonstelling geopend over mode ontwerpster Elsa Schiaparelli onder de naam: Shocking! Les Mondes Surréalistes d’Elsa Schiaperelli. Deze eigenzinnige mode ontwerpster maakte naam met haar collectie truien met een ingebreide strik, een stropdas of matrozenkraag (1927). Daarna volgden avondjurken, schoenen en shawls. Haar ‘Kreeftjurk’ die ze maakte samen met haar compagnon en vriend Dalí, is misschien wel het beroemdst. Deze jurk staat dan ook centraal in de tentoonstelling.

Schiaparelli-jurk uit 1937 Beeld: Philadelphia Museum of Art

De avondjas Beeld MAD Paris

Deze avondjas is een ander beroemd ontwerp van haar hand.Onduidelijk is of deze ook onderdeel uitmaakt van de expositie.

Shocking!

In het interessante artikel dat modejournalist Cécile Narinx over deze tentoonstelling schreef in de Volkskrant over Schiaparelli: “De vrouw die zo handig was om zich de kleur cyclaamroze toe te eigenen en er haar signatuurkleur van te maken: shocking pink! vandaar deze naam.”

Het lijkt me een geweldige tentoonstelling, ik wil die Kreeftjurk heel graag eens in het echt zien! We hebben nog even tijd, want de tentoonstelling loopt tot 22 januari 2023.

 

107, rue de Rivoli
75001 Parijs

En voor thuis is deze catalogus te koop:

Pin It on Pinterest

Share This