Sieraad Art Fair: van A naar B

Sieraad Art Fair gaat van A naar B. Jarenlang was de Westergasfabriek in Amsterdam de plek voor de Sieraad Art Fair, ook voor mij. Maar vanaf dit jaar wordt dit evenement georganiseerd in de Betuwe, in het stadje Buren. Ik ga al jaren met plezier naar deze sieraden expositie en heb er mooie herinneringen aan. Zoals aan de eerste keer in 2013. Ik ontmoette er sieradenontwerper Thea Tolsma. Zij ontwerpt, maar werkte destijds ook in de stand van Galerie RA. Tijdens een korte pauze kon ik haar buiten fotograferen. Daarna heb ik Thea thuis opgezocht voor een uitgebreider interview. Al met al heb ik tijdens de verschillende Sieraad Art Fairs veel mensen ontmoet waar ik later mee in contact ben gebleven. Zoals ook met Paul Derrez, waarmee ik de afgelopen jaren vaak heb samengewerkt aan verschillende projecten.

Nieuwe lokatie en nieuwe naam: Sieraad & Friends

Deze verhuizing was het moment voor enkele veranderingen. Organisatoren Astrid Berens en Maarten Bodt zeggen daarover: “De kernwaarden van SIERAAD blijven behouden, waarbij kwaliteit en originaliteit centraal staan en natuurlijk het één op één contact met de makers. Binnen de nieuwe ambiance en het concept is gekozen voor kleinschaligheid waar u met een vijfentwintigtal unieke, en vele bekende sieraadontwerpers kennis kan maken of voor velen van u de reeds eerder gedane contacten kunt voortzetten. SIERAAD & FRIENDS wordt de nieuwe naam. Veel van de deelnemers zijn in de loop van de jaren vrienden geworden en veel bezoekers zijn vrienden van het sieraad, dus de keuze lag voor de hand.” 

Deelnemers

Wat het aantal deelnemers betreft zal Sieraad & Friends dus kleinschaliger zijn. Maar dat heeft zeker geen invloed op de kwaliteit van het werk dat getoond zal worden. Diverse ontwerpers uit binnen- en buitenland hebben zich inmiddels aangemeld. Zoals Aletta Teunen, die een serie heeft gemaakt met als titel: Sieraden van de stad. Elke sieraad  in deze serie – ring, collier, armband – is een ode aan de grachtenpanden in steden als Amsterdam, Leiden, Utrecht, Delft en Den Haag. Teunen zegt daar zelf over: “Met verschillende edelstenen, parels en koraal creëer ik stukken die niet alleen de aandacht trekken, maar ook verhalen vertellen.” Hieronder nog een paar afbeeldingen van verschillende deelnemers.

Op naar Buren

Eerlijk gezegd ben ik nog nooit in Buren geweest, dus dit is een mooie gelegenheid om er naartoe te gaan. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door een interview met organisatoren Astrid en Maarten in de Burenkrant, waarin zij vertellen dat ze zelfs een beetje verliefd zijn geworden op Buren. Het is goed bereikbaar en je kunt er zelfs gratis parkeren buiten de stadsmuur. De kaartverkoop is inmiddels gestart en ik heb het voor zaterdag 25 mei in mijn agenda gepland.
Wie weet treffen we elkaar!

Sieraad & Friends 24 tot en met 26 mei 2024

Sint Lambertuskerk
Markt 4 in Buren
Geopend van 11:00 tot 18:00 uur