Stad als decor: glas-in-lood verwerkt in een blouse

Door Elly van Zutphen

De stad als decor: Amsterdam

Tijdens haar zoektocht naar niet-toeristische plekken voor haar boek ‘How to avoid other tourists in Amsterdam’ kwam Nina van der Weiden op plekken terecht waar gebouwen stonden met de meest schitterende glas-in-loodramen. Dit inspireerde haar voor haar modelabel ‘Kapsones Amsterdam’, een authentiek, fairtrade merk waarvoor de stad als decor wordt gebruikt. Zoals de fraaie blouses met het patroon van deze eeuwenoude ramen en allen vernoemd naar de straat waar ze te zien zijn.

Rafaël

Stad als decor: glas-in-lood verwerkt in een blouse

Misja zie je hier in de Rafaël. Dit is een voormalig kerkgebouw aan het Rafaëlplein waarin zich tien glas-in-lood ramen bevinden met een vergelijkbare voorstelling. Wie deze ramen heeft ontworpen is niet bekend, daar ze niet zijn gesigneerd. Het ligt aan een besloten plein in de Amsterdamse Apollobuurt.

Roelof

Stad als decor: glas-in-lood verwerkt in een blouse

Kunstenaar Steven Oprinsen draagt model Roelof. En het originele Roelof raam vind je in het Nieuwe Huis, een Rijksmonument in Amsterdam-Zuid. Een complex dat in 1927-1928 werd gebouwd door architect Barend van den Nieuwen Amstel. Je kunt dit prachtige glas-in-lood glas bewonderen in het trappenhuis en zodoende wordt het meteen duidelijk waar de inspiratie voor Roelof vandaan komt. Steven werkt momenteel aan het beschilderen, in opdracht, van een Fiat500. Hij doet dit bij Denim City Jeans Market in de Hallen in Amsterdam. Trek er gerust wat tijd voor uit om de hele auto te bewonderen! De broek die Steven aan heeft kun je zelf ook op bestelling door Steven laten maken. Je levert je spijkerbroek in en krijgt ‘m kleurrijk beschilderd retour.

De blouses van Kapsones zijn hier te bestellen. Maar ook te koop bij Toon, Jan Evertsenstraat 4-6-8 in Amsterdam en La Maison de Sophie, Eerste Boomdwarsstraat 10I, ook in Amsterdam (hartje Jordaan). En bij Amsterdamse School Museum Het Schip.

Stad als decor: glas-in-lood verwerkt in een blouse

 

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]