door MisjaB

Stedentrip naar Praag: veel mensen, veel mode, veel te zien

Stedentrip naar Praag: veel mensen, veel mode, veel te zien

Onlangs had ik het geluk vliegtickets te winnen voor een trip naar Praag. Meneer B en ik kozen zelf een appartement, midden in de Joodse wijk. Het is de buurt waar Franz Kafka is geboren en voor een groot deel opgegroeid. We logeerden In een studio (Dvorák) in een statig gebouw met de naam My Old Prague’s Hall of Music. Een prima plek, met allerlei chique winkels (heel verleidelijk), restaurants en koffietentjes in de buurt. En op loopafstand van de meeste, toeristische highlights van de stad. Zoals het beroemde astronomische uurwerk, dat dagelijks drommen toeristen trekt.

Stedentrip naar Praag: veel mensen, veel mode, veel te zien

Veel mensen

Zoals bijna elke stad in Europa trekt Praag heel veel toeristen. Begrijpelijk, want het is een stad met grandeur, met veel mooie, goed onderhouden statige gebouwen. Het historische centrum staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Om de stroom toeristen een beetje te ontlopen kun je ’s ochtends vroeg op pad gaan om de highlights te bewonderen en de rest van de dag in een iets bredere kring om het centrum wandelen. Net zoals overal elders ben je de grootste drukte dan snel kwijt. De beroemdste (voetgangers) brug in Praag is ongetwijfeld de Karelsbrug. Op deze brug staan allerlei souvenier verkopers, muzikanten en tekenaars. Uiteraard moet je er een keer over heen wandelen. Maar als je er een mooi zicht op wilt hebben kun je beter kijken vanaf de Mánes brug.

Stedentrip naar Praag: veel mensen, veel mode, veel te zien

Als je vanuit het centrum naar deze brug loopt is er een leuke plek om iets te drinken: cafe Mánes, mét uitzicht op de Moldau.
Stedentrip naar Praag: veel mensen, veel mode, veel te zien Stedentrip naar Praag: veel mensen, veel mode, veel te zien

Aan het eind van de brug vind je aan de linkerkant een park waar de meeste toeristen aan voorbij lopen: Vojanovy Sady. Wij waren er ’s ochtends rond 10.30 uur en bijna de enige bezoekers. Wel ontdekte ik er een riante verblijfplaats van een clochard. In een monumentale nis mét eigen bibliotheek.

Stedentrip naar Praag: veel mensen, veel mode, veel te zien

Veel te zien

Hoewel we graag alleen op pad gaan is een rondleiding met gids toch dé manier om een stad in korte tijd iets beter te leren kennen. Wij kozen bewust voor Alternative Prague Tour. De binnenstad is prachtig, maar Praag heeft ongetwijfeld meer te bieden. We wandelden met een klein groepje spoorslags het centrum uit. Met onderweg veel informatie over de geschiedenis van de stad, de architectuur en de verschillende wijken. We bezochten een hipstermarkt en een voormalig bedrijfspand dat nu gebruikt wordt als cultureel centrum en waar creatieven werken. En niet te vergeten een Vietnamese markt. Vietnamese immigranten vestigden zich in Tsjechië tijdens de communistische periode, ze werden destijds uitgenodigd als gastarbeiders. Velen hebben zich hier blijvend gevestigd en runnen nu hun eigen winkels en markt. De gids attendeerde ons ook op een van de grootste kunst galeries van Praag: Dox, waar we de volgende dag op eigen gelegenheid naar toe zijn gegaan.

 

Veel mode

Mode liefhebbers komen in Praag zeker aan hun trekken. De meeste grote modehuizen zoals Cartier, Dior, Prada, Jimmy Choo zijn er vertegenwoordigd. Ik heb vooral genoten van hun prachtige etalages.

 

Uiteraard is er ook een groot gebied met winkels waar minder dure kleding en merken worden verkocht. Maar wij kwamen niet om te winkelen, meneer B al helemaal niet. Toch kwam ik wel een paar bijzondere adresjes tegen. Zoals een winkel vol hoeden en petten op 504 Staré Mésto Praha 1. En bij Rudolf Kreibich, (Michalska 14), een winkel met o.a. leren handschoentjes met halve vingers moest ik natuurlijk even naar binnen. En kwam naar buiten met leren handschoentjes, gemaakt in Tsjechië, zoals de eigenaresse trots vertelde. De enige tweedehands winkel die ik in het centrum ontdekte draagt de veelbelovende naam Coco Boutique. Binnen inderdaad allemaal vintage kleding, sieraden en tassen van Coco Chanel. En een eigenaresse die kennelijk niet erg geïnteresseerd was om iets te verkopen. Ze was en bleef druk met het passen van verschillende parel colliers. Leuk dus, om even langs te lopen: Michalská, 110 00 Staré Město.

Street style in Praag

De gids vertelde ons dat er niet zo heel veel autochtonen meer in het centrum van de stad wonen. Dat heeft alles te maken met de huizenprijzen. Op straat zie je daarom vooral toeristen, meestal in (grote) groepen. Waarbij de Japanners vooral opvallen, omdat ze vaak goed, kleurrijk en modieus gekleed zijn. En ze dragen heel vaak hoofddeksels. Heerlijk om naar te kijken.

 

Tot slot: muziek

Ook wat muziek betreft heeft Praag veel te bieden. Ter afsluiting van onze trip genoten we van een kort zondagmiddag concert (60 minuten) in de Sint Jorisbasiliek (Klášter sv. Jiří na Pražském hradě), Jiřská 33, Praagse burcht, (geboekt via GetyourGuidePrague). Om er te komen hebben we een fikse klim moeten maken, met als beloning een fantastisch uitzicht én muziek.