Stijl in Nijmegen: zo moeder, zo dochter

Stijl in Nijmegen: zo moeder, zo dochter

Niet zo lang geleden had ik in Nijmegen afgesproken met Mieke de Kok (1969) en haar dochter Famke Walther (2002). We troffen elkaar in het centrum bij hun favoriete eetcafé De Plak. Omdat ik daar in de buurt geen geschikte plek kon ontdekken om foto’s te maken stelde Mieke voor om even naar de Waalkade te wandelen en koffie te drinken op het schip bij De Kaaij. Dat bleek een schot in de roos. Het is de plek waar ze allebei graag en vaak komen. Famke: “Ik heb hier ook een (vakantie)baantje gehad, daarom zou ik het liefst nu zelf de koffie maken.”

Liefde voor kleding en sieraden

Famke woont in Amsterdam, is student aan het AMFI Fashioninstitute. Famke: ”Om te studeren wilde ik per se naar Amsterdam. Daar heb ik – net zoals mijn moeder vroeger – mijn studie bij gekozen.” Mieke: “Ja, die stad betekende destijds voor mij ook vrijheid, het is een stad waar je jezelf kunt zijn”. Er zijn meer overeenkomsten tussen moeder en dochter, zoals hun liefde voor kleding en sieraden. Mieke: “Ik koos voor de studie Theaterwetenschappen, maar belandde uiteindelijk op de Textiel Management Opleiding. Ik heb altijd in de mode gewerkt en uit die tijd alle kleding bewaard. Wij hebben dezelfde smaak, dus Famke maakt daar graag gebruik van en combineert het op haar eigen manier.”

Stijl in Nijmegen: zo moeder, zo dochter

Het is fantastisch om te zien hoe deze vrouwen allebei van ‘ietsje meer’ houden. Zowel wat kleuren als accessoires hebben ze lef. Ik kan me heel goed voorstellen dat Famke altijd ‘slaagt’ in haar moeders kast.

Vriendschap

Ook op sociaal gebied lijken zij op elkaar: vriendschappen zijn voor allebei heel belangrijk. Famke: “Daarin zijn we allebei heel trouw, we vinden elkaars vrienden heel leuk en gaan ook met elkaar op stap.” Ze houden allebei van uitgaan en zijn dol op festivals. Mieke: “Onze kinderen zijn ermee opgegroeid, beide dochters gingen van jongs af altijd mee. We hebben er fantastische herinneringen aan. Ook aan de pop-up campings die we organiseerden tijdens de pandemie. Tijdens die twee zomers plaatsten we op twee verschillende kampeerterreinen ‘tipi tenten’ met een eigen toilet en douche. Veel vrienden maakten er gebruik van en brachten ook weer vrienden mee. Er ontstond een echte festival sfeer.”

Podcast: No more opsmuk

Mieke werkt inmiddels niet meer in de mode, zij schrijft en heeft een blog. Mieke: “Mode is nog steeds mijn hobby, maar ik schrijf vooral over alle (persoonlijke) dingen die mij bezighouden. En ik maak sinds kort podcasts onder de naam ‘No more opsmuk’. Ook hierop deel ik mijn persoonlijke verhalen.” Haar blog is te volgen via: Mieke de Kok

Tips voor Nijmegen

Het was een heel goed idee van Mieke om samen even naar de Waalkade te wandelen om foto’s te maken. Ik ben er heel blij mee want deze plek past helemaal bij hen. Tijdens de koffie op het schip heb ik Mieke’s andere favoriete adressen in Nijmegen genoteerd. Haar tip voor een tweedehands winkel is Appel & Ei, zij heeft er zelfs nog een tijdje gewerkt. Eetcafé De Plak is volgens Mieke ook een aanrader. Mieke: “Je kunt er lekker eten en het heeft zo’n fijne sfeer; echt iedereen is er altijd welkom.” Beiden noemen De Vasim als Nijmegens culturele hotspot. Mocht je trouwens nog een logeeradres zoeken in Nijmegen: dat kan ook op het schip van De Kaaij.

Winkel
Appel& Ei
Augustijnenstraat 39
6511 KE Nijmegen

Cultuur
De Vasim
Winselingseweg 41
6541 AH Nijmegen

Restaurant
Eetcafé De Plak
Bloemerstraat 90
6511 EM Nijmegen

Nog een tweedehands adres in Nijmegen vind je hier.