De stijl van kunstenares Ans Markus

De stijl van Ans

Over het werk van kunstenares Ans Markus is al veel gepubliceerd, in boeken en interviews voor kranten en magazines. Haar laatste overzichts tentoonstelling, in de Fundatie in Zwolle en Het Nijenhuis in Heino, was een groot succes. Het trok meer dan 90.000 bezoekers. Ik heb Ans al verschillende keren gefotografeerd als ik haar toevallig tegengkwam, op de Noordermarkt of bij de Fashion Week. Ik wil haar graag nog eens fotograferen én wil meer weten over haar bijzondere kledingstijl. Ik ben van harte welkom in haar huis op het Prinseneiland.

Gelegenheids kleding

“De mooiste mode vind ik die van Balenciaga. Mooie belijning en qua vorm heel sterk. Zonder al teveel toeters en bellen, die simpele lijnen ga ik steeds meer waarderen. Ik heb één jurk van hem. Gemaakt van zwarte, iets glanzende stof. Met een lichte queue aan de achterkant. Maar m’n lievelings kledingstuk is een rok, in rood en zwart van organza, ontworpen door Yohji Yamamoto. Van achter is het een soort broekrok en, niet onbelangrijk, er zitten zakken in. Deze rok heb ik jaren geleden gekocht bij (destijds) Reflections. Verder heb ik van Chanel een jasje en ontwerpen van Dior en Dolce&Gabana. Soms ook tweedehands gekocht. Dat zijn allemaal kledingstukken die ik bij bepaalde gelegenheden draag.”

De stijl van kunstenares Ans Markus

Organza rok Yamamoto (foto @MisjaB FashionWeek 2015)

Werkkleding

“Omdat ik veel fiets, bepaalt dat toch ook voor een deel mijn kleding keuzes. Strakke rokjes zijn dan niet zo handig. Alhoewel ik ook rustig met een lange avondjurk op de fiets stap om naar een première in Carré te gaan. Dat kan, in Amsterdam in ieder geval, heel goed. Als ik aan het werk ben draag ik heel graag leren kleding, het liefst zwart. Ik zit soms onder de (verf)vegen, zeker als ik workshops geef. Die veeg ik er dan makkelijk weer af met een doekje. Dus leer is voor mijn werk in elk geval wel zo praktisch, bovendien zit het lekker, het voelt als een tweede huid. Ik ben ook gek op panterprints en op streeptruitjes. Onlangs zijn voor het boek ‘Dit boek gaat niet over mode’ alle items in mijn kledingkast geteld. Het totale aantal is 1430 stuks. Waaronder 250 jurken, 50 zwart/wit gestreepte truitjes, 142 leren items en 42 kledingstukken met een panterprint.”

De stijl van kunstenares Ans Markus

Winkelen

“De laatste jaren winkel ik nauwelijks meer. Het enige waar ik elke maandagochtend naartoe ga is de Noordermarkt. Dat is geen winkelen, ik noem dat schatzoeken. Daar geniet ik iedere keer weer van. Heerlijk snuffelen of ik nog iets moois vind. Of iets waar ik nog iets aan kan veranderen en er op die manier m’n eigen draai aan kan geven. Of bij een kleine beschadiging er zelf een corsage bij kan maken. Ik deins er ook niet voor terug om de schaar te zetten in een couture jurk. Zodat ik er iets heel anders van kan maken. Ik vind het heerlijk om op die manier zelf iets te creëren. Als ik niet was gaan schilderen, was ik waarschijnlijk in de fashion wereld beland.”

Van moeder op dochter

“Als jong meisje was ik al gek op mooie kleding. Mijn moeder hield er ook van om me leuk aan te kleden. Ik herinner me dat ik voor Kerst, Pasen en Pinksteren altijd iets nieuws kreeg. Er was niet veel geld, maar zelf gemaakte jurkjes. Dus ik heb het wel van huis uit meegekregen. Heel lang heb ik overigens gedacht dat je innerlijk het belangrijkste was en je je niet zo met uiterlijkheden mocht bezig houden. Daar heb ik nu geen last meer van, ik mag er goed uitzien van mezelf en genieten van mooie kleding. Mijn dochter Sigrid leek nooit zo geïnteresseerd in mode, maar dat is inmiddels veranderd. Ze weet er ondertussen veel van en werkt als Veilingmeester Fashion bij veilinghuis Catawiki. Dus ik heb het ook doorgegeven.”

Kledingkast

Ik mag ook een kijkje nemen in de kledingkast van Ans. Het blijkt dus geen kast, maar een hele etage! Rekken vol met kleding in allerlei kleuren. Heel veel schoenen, tassen en sieraden. Ik kijk m’n ogen uit. Ans: “Ja, het is veel. Ik doe namelijk nooit iets weg. Maar ik heb me voorgenomen om volgend jaar, als ik 70 word, eens te gaan selecteren wat ik wil houden en wat weg mag. Misschien kan ik met sommige kledingstukken anderen een plezier doen. Toen ik 50 werd had ik het gevoel dat ik net begon, 60 worden was ook nog steeds leuk, maar 70 is toch gevoelsmatig een heel ander getal. Alhoewel ik, als m’n gezondheid goed blijft, zo lang mogelijk wil blijven werken. Maar het lijkt me een goed moment om m’n garderobe wat te gaan ‘schonen’.”

De stijl van kunstenares Ans Markus

 

Als we de foto’s hebben gemaakt loopt Ans voor de gezelligheid nog even een eindje met me mee, met haar fiets aan de hand. Het is een koude dag, bij het afscheid nemen knoopt ze snel haar eigen warme shawltje om mijn hals met de woorden: ‘vast voor Kerst’. Wat lief, ik krijg het meteen warm.

misjab-nlimg_7093

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This