'Man op z'n best' door Arno Kantelberg

Man op z’n best – stijlboek voor mannen

Op zaterdag laat ik het nieuws in de krant even voor wat het is en begin ik met het Volkskrant magazine. Als eerste met het (ongevraagde) Stijladvies aan bekende Nederlanders. Waarbij Arno Kantelberg de mannen voor zijn rekening neemt. Voor mij is het fijne ‘vakliteratuur’, het is geestig geschreven en bovendien heel leerzaam. Het zal me niet verbazen dat onderhand menig ‘celeb’ voor vertrek naar een première of gala zich voor de spiegel afvraagt: ‘Wat zou Kantelberg ervan vinden’?

'Man op z'n best' door Arno Kantelberg

Stijlbijbel

“Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ooit gingen mannen allemaal hetzelfde gekleed. Jonge jongens droegen een korte broek en pet. Zodra de volwassenheid zich aandiende, werden deze vervangen door het uniform van pak, stropdas en hoed.”

Aldus de openingszin van het boek. Doordat dit houvast is weggevallen sinds de jaren zeventig, is het is er niet makkelijker op geworden voor de man. Ik krijg bijna met ze te doen. Maar voor mannen die wel wat hulp kunnen gebruiken is dit boek daarom een uitkomst: Man op z’n best. Het is een soort stijlbijbel. Elk deel van de mannengarderobe komt aan bod. Van jas tot onderhemd, van hoofddeksel tot sneaker. Maar ook over persoonlijke verzorging, denk ‘grijze-haarweetjes’, ‘moet ik verven‘ tot ‘haar elders‘ en ‘wat te doen bij een wijkende haarlijn’. Eindelijk hulp voor mannen, tenminste voor mannen die ervoor open staan.

Tips en weetjes

Het boek staat vol met tips en weetjes en is mede daardoor zo fijn (ook voor vrouwen) om te lezen. Een van de belangrijkste tips uit het boek en een goed uitgangspunt is:

“‘Mode is vluchtig, stijl is voor eeuwig’ zei Yves Saint Laurent al, en zo is het. Proporties zijn belangrijker dan de nieuwste trends op de catwalk. De vorm van je hoofd, de lengte van je benen, de breedte van je schouders en de omvang van je pens; als je daar een beetje de gebruiksaanwijzing bij weet, ben je al een eind op weg.”

De naam zal met zijn Brabantse roots te maken hebben, de ‘Bosschebol theorie’ is een van zijn stokpaardjes en makkelijk te onthouden: de buitenste kledinglaag moet het donkerst zijn, naar binnen toe wordt het steeds lichter.

“Hoe hardnekkig de korte-jasjestrend ook is, je mouwen eindigen nooit lager dan je jasje”.

“Dus ik zou zeggen: trek aan dat pak, steek een pochet in je borstzak, poets je schoenen en have some fun!”.

Een aanrader kortom, voor mannen die van kleding houden en al een eigen stijl hebben én voor mannen die zoekende zijn en er graag een willen ontwikkelen. Zoals je mag verwachten van een man met smaak: het boek is stijlvol uitgegeven, gebondden én met leeslint!

'Man op z'n best' door Arno Kantelberg

Arno Kantelberg (1968) is zelf een van de best geklede mannen van Nederland. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Esquire, een blad over stijl en mode. Het blad dat ook ieder jaar de verkiezing ‘Best geklede Nederlandse man’ organiseert. 

Man op z’n best uitgever Podium ISBN: 978 90 5759 805 0 € 19,99

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]