Stijlicoon Iris Apfel viert haar 100e verjaardag 

Stijlicoon Iris Apfel viert haar 100e verjaardag

Vandaag – 29 augustus 2021 – is het precies 100 jaar geleden dat Iris Apfel werd geboren. In de media is er ruim aandacht voor deze jarige stijlicoon. Voor de vrouw die beroemd is geworden door haar voorliefde voor grote monturen en het gebruik van – het liefst heel veel – accessoires. Iris Apfel werkte lang als interieur stylist en werd pas op latere leeftijd ontdekt als stijlicoon. Bovendien heeft zij voor een grote en belangrijke verandering gezorgd. Zo schrijft Stefanie Bottelier in het tijdschrift Elle (september 2021): “In 2007 wordt Apfel gefotografeerd voor de Italiaanse Vogue. Een teken dat er iets begint te veranderen in hoe we collectief naar stijl en stijl iconen kijken. In de tweede helft van de jaren nul begint er, mede dankzij de aandacht die Iris Apfel trekt, ook oog te komen voor de stijl van oudere mensen.” 

     

More is more?

Of je haar stijl waardeert of niet, we hebben met elkaar wel veel geleerd van deze vrouw. Een van haar uitspraken is:

‘To have style you have to know who you are’

Zo is het maar net. Ga niet klakkeloos kopiëren, maar blijf vooral bij jezelf. Wie ben ik, wat wil ik en wat past bij mij. Zelf ben ik het niet helemaal eens met haar uitspraak ‘More is more, less is a bore‘. Soms heeft ze gelijk, maar ik vind dat eenvoud en weinig opsmuk ook z’n charme kan hebben. Maar misschien komt dat omdat ik nog altijd de gevleugelde uitspraak van mijn moeder hoor: ‘Eenvoud is het kenmerk van het ware.’

Deze slideshow vereist JavaScript.

Accessoires

Naast het gebruik van accessoires – die ze overigens geweldig en als geen ander met elkaar weet te combineren – is het grote montuur haar handelsmerk geworden. Geen wonder dat het team van Mooie Ogen in Schagen in deze bijzondere verjaardag aanleiding zag om een feestje te vieren. Rondom het grote en uitgesproken montuur. Samen met mensen – vrouw, man, jong en iéts ouder – die de liefde voor bijzondere en uitgesproken monturen met hen delen. Ik was erbij en mocht de foto’s maken.Dank aan het team van Mooie Ogen om deze verjaardag samen te vieren. Het werd een heerlijk feestje. Omdat iedereen van tevoren was gevraagd om een afspraak te maken, was het allemaal  – coronawise – keurig volgens de regels.

 

Stijlicoon Iris Apfel viert haar 100e verjaardag