straatfotografie Amsterdam: Linnemore Nefdt

Straarfotografie in amsterdam: Linnemore Nefdt

Linnnemore Nefdt (1950) is geboren in Kaapstad en woont sinds 1974 in Amsterdam. Zij was als Fashion Design Coach verbonden aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en werkt nu als zelfstandig circulair design coach en helpt start-ups om hun ideeën te ontwikkelen. Linnemore: “Ik hou me de laatste jaren bezig met circulair denken. Dat gaat een stuk verder dan de normale duurzaamheid. Een ontwerper moet er al bij stilstaan welke materialen hij/zij gaat gebruiken. De keuze van bepaalde stoffen en kleuren maakt het meer of minder makkelijk om recycling te bevorderen. Daarnaast ben ik als vrijwilliger verbonden aan PUM, een organisatie die senior experts als vrijwilliger over de hele wereld inzet op allerlei gebieden. Onlangs ben ik voor deze organisatie naar een scholings project in Lima geweest.”

straatfotografie Amsterdam: Linnemore Nefdt

“Deze shawl is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De gemengde materialen worden opnieuw gebruikt om een product te maken (Reblend). Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk zonder verfstof te werken. Voor deze shawl is een uitzondering gemaakt, er is een klein beetje kleurstof aan toegevoegd. Dit meer om meer aandacht te vangen. Er zijn momenteel veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Patagonia, een bedrijf dat sportkleding maakt, is zo’n voorbeeld. Maar ook grote bedrijven als H&M en C&A zijn er op verschillende manieren mee bezig. Het begin is er.”

Passend maken

“Aan bijna alles wat ik koop verander ik wel iets, zodat het meer eigen wordt en daardoor nog beter bij mij past. Zoals aan mijn horloge, dat eigenlijk bedoeld is voor verplegers.  Het wordt dan gedragen als broche. Ik heb er gaatjes in gemaakt en een fel gekleurd koordje door gehaald. Ik heb het horloge inmiddels in verschillende kleuren. Deze vintage (waarschijnlijk uit het leger) tas heeft ook een kleine verandering ondergaan aan de binnenkant.”

straatfotografie Amsterdam: Linnemore Nefdt

Kleding

“Ik hou van grotere vormen, van een beetje lompe kleding. Voor mij geen priegelwerk. Ik hou van klassiek, maar wel met een moderne twist. En van traditionele kleding, zoals uit Zuid Afrika”.

“Deze jurk van Monique Poolmans heb ik ook een beetje aangepast door het losse flapje vast te zetten. De schoenen zijn All Stars. De jas is van Oska en mijn bril is een Mykita, ontworpen door een van mijn favoriete ontwerpers: Alexandre Herchkovitch.”

straatfotografie Amsterdam: Linnemore Nefdt

Geniet

“Je hoeft niet minder te consumeren, maar doe het op de goede manier. Dan gaat het vanzelf, dan ga je er anders mee om. Zorg dat wat je hebt een goed volgend leven heeft. Je moet je niet schuldig gaan voelen als je iets koopt, geniet er vooral van. Deze nieuwe vorm van duurzaamheid is heel positief. Het hoeft niet minder, maar doe het goed. Ik zelf bewaar alles en ik koop alleen dat waar ik van hou.”