Straatfotografie in Haarlem: sieraden ontwerper Birgit Laken

2D tas

De tas is het eerste dat me opvalt, ook door de match van kleuren met de jurk. Eigenaresse blijkt Birgit Laken, zij is sieraden ontwerpster. Birgit (1948): “Deze tas heb ik pas geleden gekocht tijdens Art Zaanstad. Het is 2D tas, een ontwerp van Sacha Wendt, die zich daarin heeft gespecialiseerd. Zelf had ik ook een stand op deze beurs met m’n sieraden. Op zo’n beurs zie je ook nog eens werk van andere ontwerpers. Ik kende het werk van Sacha Wendt al wel. Toen ik op de beurs deze tas zag, wist ik meteen dat het een perfecte match met de jurk zou zijn. Daarmee heb ik mezelf maar eens verwend.”

Straatfotografie in Haarlem: sieraden ontwerper Birgit Laken

3D sieraden

“In deze straat in Haarlem woon en werk ik. Na m’n opleiding Textiele Werkvormen, aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, ben ik meteen voor mezelf begonnen. In de loop van de jaren heb ik met veel verschillende materialen gewerkt, momenteel maak ik 3D geprinte sieraden. Mijn sieraden zijn ook kleine objecten, je kunt ze inlijsten en op het moment dat je ze wilt dragen haal je ze uit het lijstje. De ring die ik vandaag omheb is daar een voorbeeld van. Mijn werk is inmiddels door 18 musea verspreid over de hele wereld aangekocht. De eerste die werk aankocht was Museum Arnhem. Een kennis was eens in het Musée des Art Décoratifs in Montreal, waar ze werk van mij zag. Dat was erg leuk om te horen.”

Straatfotografie in Haarlem: sieraden ontwerper Birgit Laken

Jurk

Deze jurk is inmiddels een ‘collectors item’, een ontwerp van Wendy van Dijk voor V&D. Ik ben er blij mee, ik hou van de vrouwlijke lijn, het is een echte zomerse jurk.”

Straatfotografie in Haarlem: sieraden ontwerper Birgit Laken

“Deze bril is een ontwerp van het Belgische merk Theo.”

Het werk van Birgit is ook te zien op Instagram.