Straatfotografie in Haarlem: Makkie Mulder

In Haarlem, de stad waar we allebei wonen, zijn we elkaar nog niet eerder tegengekomen. Wel bij het Ministerie Van Bladen Maken, beter bekend als Sanoma uitgevers, in de tijd dat we er allebei werkten. Tot haar pensionering vorig jaar, was ze hoofdredacteur van het culinaire tijdschrift Delicious.

Straatfotografie in Haarlem: Makkie Mulder

Van Libelle tot Delicious

Makkie begon haar carrière als moderedacteur bij Libelle, groeide door en werd er adjunct-hoofdredacteur. Daarna werd ze hoofdredacteur: eerst van Knip Mode, daarna van VT Wonen en tot slot van Delicious en Home & Garden. Kortom: een echte vakvrouw. Een mooie gelegenheid om haar te spreken over haar vak en over haar interesses op het gebied van mode en cultuur.

Kleding

“Er goed uitzien heeft niets te maken met geld, het heeft te maken met goede smaak. Het gaat om het maken van de juiste combinaties. Ik ben nooit een impulsieve koper geweest, ik denk er lang over na voordat ik iets koop. Dat maakt dat ik er ook niet snel op uitgekeken raak en dat ik er vaak andere combinaties mee kan maken. Ik volg de mode wel, maar ik hoef niet alles te hebben. Zo langzamerhand zou ik ook wel willen ‘ontspullen’. Want hoeveel van je garderobe draag je uiteindelijk? Ik heb bijzondere spullen in m’n garderobe, zoals een prachtige kimono, queenie hakjes. Maar ik merk dat ik uiteindelijk toch altijd voor gemakkelijk zittende kleding kies. Conclusie: ik kleed me niet zoals ik eigenlijk wel zou willen.”

Straatfotografie in Haarlem: Makkie Mulder

Comfortzone

“Ik blijf graag op de hoogte van de mode. Ik hou van (mode) tijdschriften met daarin reportages van prachtige ontwerpen van verschillende modehuizen, zoals bijvoorbeeld Prada of de heel vrouwelijke mode van Victoria Beckham. Ik hou van alles wat glimt, van pailletten en borduursels. Maar ook Vogue Homme volg ik vanwege de prachtige mannen collecties. Pakken kunnen ook heel stijlvol door vrouwen  worden gedragen in combinatie met hoge hakken en een mooie shawl. Daar passen dan ook weer de zegelringen bij waar ik gek op ben. Deze twee zijn van Mimi et Toi Jewelry. Ik geniet van al het moois en tóch blijf ik voor mijn eigen kleding meestal in m’n comfortzone.”

Straatfotografie in Haarlem: Makkie Mulder

Inspiratie

“Naast tijdschriften laat ik me graag inspireren door Instagram. Het leuke hiervan is dat je van het ene in het andere rolt. Er zijn verschillende instagrammers die ik inmiddels graag volg, Petitepassport van Pauline Egge, over ‘design, hotspots & travel’ in binnnen- en buitenland. Barts boekje van Maartje Diepstraten, met leuke tips over steden, restaurants en over trips die ze maakt in het buitenland. Wat mode betreft: Cecilie Bahnsen omdat ze zulke prachtige, heel vrouwelijke kleding maakt. Steve Mono om z’n prachtige mannenschoenen. Rika Studios is favoriet vanwege de ingetogen en masculine stijl. En last, but nog least Simone Rocha.

Gelukkig in musea

“Ook toen ik nog werkte ging ik in m’n vrije tijd heel graag naar musea. Destijds wel altijd met het idee in m’n achterhoofd om het op een of andere manier te kunnen delen met lezers. Dat hoeft nu niet meer, ik mag er nu ook in m’n eentje van genieten. En dat doe ik dan ook. In een paar musea kom ik graag terug, zoals Huis Marres in Maastricht, het Fries Museum in Leeuwarden. Het Picasso museum in Antibes, mét uitzicht op zee. En er zijn, ook in Nederland weer nieuwe aanwinsten, zoals LAM in Lisse, over voedsel en kunst. Er is nog zoveel te ontdekken. Na m’n pensionering ging een grote wens in vervulling: ik heb 5 weken in een appartement gewoond in Parijs. Man, kinderen en vriendinnen kwamen logeren, maar ik had ook tijd om in m’n eentje op stap te gaan. Alle tijd om grote én kleine musea te bezoeken. Zet mij in een museum en ik ben gelukkig!”

Plannen

“Mijn dagen zijn niet alleen maar gevuld met musea. Ik werk momenteel aan een kookboek. Het wordt een boek met een verzameling van mijn lievelings recepten van anderen. Het zijn heel verschillende recepten, van scheermessen tot speciale yoghurt. En met mijn lievelings adressen. Het verschijnt in het najaar 2019 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.”

Tips

Dat maakt nieuwsgierig, ik ontfutsel Makkie al vast een paar van haar lievelings restaurants.
In Amsterdam:
Hotel De Goudfazant 
Bar Parry
Rosie’s
Coba
In Haarlem tipt ze een leuk lunchadres: Café Martinus aan het Spaarne 94.

Jas en laarzen: Zara
Tas: Vanilia
Shawl: COS