Straatfotografie in Haarlem: Marie-José

Het was geen toevallige ontmoeting op straat, een van onze gezamenlijke kennissen heeft me op haar geattendeerd. Zodra ik haar zag zitten bij Fortuyn – een van de leuke eetadressen in Haarlem – wist ik meteen dat zij Marie-José moest zijn! We raakten zonder moeite in gesprek, alsof we elkaar al jaren kennen.

Voor de liefde naar Haarlem

Marie-José Rombouts (1956) woont sinds een jaar of 5 in Haarlem: “Ik heb 35 jaar in Maasland gewoond, een prachtig dorpje tussen Rotterdam en Den Haag. En ik heb gestudeerd en gewerkt in Rotterdam. Voor mijn nieuwe liefde ben ik verhuisd naar Haarlem. Het was een migratie op zich, maar inmiddels ben ik heel happy in Haarlem. Ik geniet van alles wat deze stad te bieden heeft. Van de leuke winkels en eetadressen en niet te vergeten van de Film- en Toneelschuur, het theater. Het is zo leuk om zo’n stad helemaal te ontdekken. Daarnaast zijn zowel de duinen, de zee als de heerlijke stad Amsterdam binnen handbereik.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

De wereld ietsje mooier maken

“Ik heb jarenlang lessen Beeldende Vorming gegeven aan leerlingen van een ROC. Op verzoek van mijn collega’s heb ik op ons ROC ook workshops gegeven aan leerlingen als onderdeel van hun opleiding tot begeleider van verstandelijk gehandicapten. We wilden hiermee deze groep op weg helpen om zichzelf iets beter te presenteren. Zodra we passende kleding voor ze hadden gevonden, zag je de verandering: ze gingen meteen rechtop lopen. Zo zie je maar: schoonheid zit van binnen. Blije mensen zijn mooi! Ik hou ervan en denk daarmee de wereld ietsje mooier te kunnen maken. Ik word ook wel eens gevraagd om met mensen te gaan winkelen als ze iets speciaals nodig hebben voor een feest. Zelf draag ik kleding heel lang, soms draag ik het een paar seizoenen niet en dan komt het ineens weer van pas. Zoals een van m’n jassen, een paars, licht getailleerd model. Ik heb die jas al meer dan 10 jaar. Een topper.”

Hoeden

“Ik heb veel interesses. Ik heb ook nog eens een korte periode in m’n vrije tijd – op zolder  – een winkeltje gerund in tweedehands kleding: ‘Buitenste binnen’. Omdat ik ook gek ben op hoeden, heb ik nog niet zo lang geleden een cursus hoeden maken gevolgd op Akademie Vogue in Amsterdam. Ik kan nu m’n eigen hoeden maken, maar tot nu toe komt het er nog niet zo van. Voor leuke hoedjes loop ik graag binnen bij Cosy van Tutti, dé hoedenwinkel van Haarlem.”

 

A taste of Dutch

Marie-José geeft nu alleen nog les aan expats die voor Booking.com in Amsterdam werken. De cursus heet ‘A taste of Dutch’ en in 7 weken helpt ze hen op weg om hun draai in Nederland te vinden. Bovendien heeft ze een nieuw project: ze is bezig een boek te schrijven. Het wordt een boek over haar overleden man. Hun 3 kinderen waren nog zo jong toen hij overleed dat ze zich hun vader niet of nauwelijks kunnen herinneren. Ze heeft nu ruimte en tijd om over hem te schrijven, zodat haar jongens hun vader op deze manier iets beter leren kennen. Het is een mooi, maar tijdrovend project waar ze nog wel enige tijd voor nodig heeft.

Het is jammer dat het weer op deze dag niet zo meezat. Ik stel voor dat ik haar nog eens ga fotograferen als het iets mooier weer is en ik meer van haar kleurrijke garderobe kan zien. We zijn bovendien ook nog lang niet uitgepraat!

Meer adressen van Haarlemse winkels vind je hier