Straatfotografie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

 

Sieraad

Ze kennen elkaar nog niet eens zo lang – nu twee jaar – maar er is inmiddels een hechte vriendschap ontstaan tussen Ellen Kalkman (1951) en Inge Dane (1959). Ik tref de vriendinnen op de Nieuwe Binnenweg ( maart 2020) in Rotterdam. Ellen werd destijds getriggerd door de opvallende ketting die Inge droeg. Het was een exemplaar met grote, misvormde parels. Het is hét bewijs dat je met een opvallend sieraad snel contact maakt. Ze blijken hun liefde voor kleding te delen, ze hebben allebei een uitgesproken stijl.

Straatfotografie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

Stijl

Ellen: “Ik heb altijd een eigen stijl gehad. Ook toen ik bij een grote bank werkte, waar doorgaans mensen werken met een minder uitgesproken smaak, ben ik altijd trouw gebleven aan mijn eigen smaak. Inmiddels geniet ik van m’n pensioen en kan nu heerlijk m’n eigen gang gaan. Ik fotografeer graag, met name architectuur. Daarmee kan ik in Rotterdam m’n hart ophalen. Maar ik ga ook graag naar Amsterdam en onlangs was ik in Luik om te fotograferen. Ik loop dus veel en draag daarom graag makkelijke schoenen. Deze zijn van Mascolori, een winkel op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Wist je trouwens dat dat de leukste straat van deze stad is?”

Straatfotografie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

Ellen

Straatfotografie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

Nieuwe bril

Ellen: “Vandaag draag ik m’n nieuwe bril van het merk Kuboraum. Het is m’n eerste échte bril met multifocale glazen. Eerlijk gezegd is dat nog wel een beetje wennen.” Ellen heeft mijn boek Oog voor Stijl gelezen en ik ben blij verrast als ze vertelt dat ze plakkertjes heeft aangebracht bij passages en foto’s die ze het meest waardeert. “Het is echt een boek om af en toe nog eens door te bladeren, de tips te lezen en je te laten inspireren door de foto’s die erin staan. De opmerking die Harriet Calo maakt in het boek is mij het meest bijgebleven. Het is een zinnetje dat nu ook door mijn hoofd gaat als ik op het punt sta om iets al dan niet te kopen:

‘Ik koop alleen kledingstukken die iets voor me doen. Dat is per slot van rekening toch het minste wat je mag verwachten van kleren die je uitnodigt om bij je te komen wonen.’

Inge

Straatfotografie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

Inge

Inge heeft gewerkt als docent op een Mode opleiding en werkt nu als leerling begeleider op een MBO opleiding. Ze maakt zelf sieraden en tassen en op verzoek maakt ze af en toe iets op bestelling. Inge: “Ik ben daar een beetje terughoudend in, maar als iemand graag iets wil en het ontwerp past bij mij, dan maak ik het. De sieraden die ik vandaag draag heb ik ook zelf gemaakt. De ring van een Zeeuwse knop heb ik als broche gekocht, maar ik heb er zelf een ring van gemaakt. Mijn bril is van Yohji Yamamoto. Ik ga vandaag een zelfde montuur bestellen bij Eyeclusive, maar dan met een lichte bovenrand.”

Straatfotografie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

Inge: “Deze tas heb ik ook zelf gemaakt, mijn schoenen zijn van het merk Trippen. De jas van Ellen heb ik een beetje veranderd. Zij was niet zo blij met het voorpand, dus ik heb het gerestyled.”

sieraden

Ellen: “Inge draagt vandaag een colbert dat ze van mij heeft gekregen, in ruil daarvoor heb ik van haar een tas gekregen. Die mag nu bij mij wonen! Ik weet natuurlijk dat je door het dragen van een opvallend sieraad snel in contact komt met mensen. Maar dat je er dan ook nog een vriendschap aan overhoudt…”

 Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

schoenen