R.I.P. op 8 april 2021 is Hester van Eeghen overleden. Ze leed aan een zeer zeldzame ziekte die in februari 2021 werd vastgesteld. Ze is 62 jaar geworden. Haar onderneming met twee fysieke winkels in Amsterdam, een internationale webshop en een groothandel wordt voortgezet.

Jubileum tassen- en schoenenontwerpster Hester van Eeghen

Tassen- en schoenenontwerpster Hester van Eeghen

Heb je zelf weleens in een tas gezeten? Binnenkort kun je dat ervaren, want dan kun je via het voorvak in een reuze grote tas stappen en reis je door de wonderlijke wereld van Hester van Eeghen. Van 10 november 2018 tot 25 februari 2019 staat zowel het ontwerp als het binnenleven van de tas centraal tijdens de expositie ‘ De tas als theater’  in het Tassenmuseum Hendrikje ter ere van het 30-jarige jubileum van tassen- en schoenenontwerpster Hester van Eeghen.

Jubileum tassen- en schoenenontwerpster Hester van Eeghen

Pop-up boek

Het blijft niet alleen bij een expositie. Samen met de beroemde Amerikaanse pop-up artist David Carter maakte Hester het pop-up boek ‘One Thousand and One Handbags’  Een meesterlijk kijkboek waarin op 8 dubbele pagina’s  – van de geboorte tot aan het afscheid van het leven – de passie van Hester door middel van ingenieuze pop-ups zichtbaar wordt.

 

Het begon met kleine stukjes leer

“Mijn liefde voor tassen en schoenen zit in mijn DNA”, aldus Hester. “Als kind al was ik gefascineerd door de schoenen van mijn moeder, de tassen van mijn oma en ik kon geen etalage voorbij lopen zonder de geëtaleerde tassen en schoenen te bestuderen.Tijdens mijn studie maakte ik al mijn eigen ontwerpen. Dit begon met het aan elkaar stikken van kleine stukjes leer, die ik per ons kocht. Hier maakte ik tassen van en ik verkocht ze op Koninginnedag. Dat was mijn eerste succesje. Het begon pas echt nadat ik van mijn ouders een reis naar India aangeboden had gekregen. Hier liet ik lederwaar maken aan de hand van mijn tekeningen en daar was veel belangstelling voor.”

Jubileum tassen- en schoenenontwerpster Hester van Eeghen

De broer van Hester bezocht haar in die tijd op haar studentenkamer die volgepakt stond met tassen. Het was tijd voor een winkel en niet lang daarna vond hij deze. In de Hartenstraat nr. 1 te Amsterdam.

Origami als voorbeeld

Hester: “Mijn eerste winkel en die doe ik nooit meer weg!. Het tweede pand waar ik voornamelijk tassen verkoop zit in dezelfde straat op nummer 37. Inmiddels haal ik mijn leer uit Italië, waar ook mijn tassen worden geproduceerd. Ik ben nog een beetje een negentiende-eeuws type. Ik wil onderscheid maken, het mooiste leer gebruiken en geen massaproduct maken. Mijn voorliefde voor de Japanse Origami kunst is terug te vinden in mijn ontwerpen. Ik maak alle prototypes zelf, eerst van papier en dan pas volgt het leer. Elk model dat in productie wordt genomen, wordt in vier kleuren uitgevoerd. Twee steady kleuren en twee gevaarlijke kleuren. Het grappige is dat de kleur waarin het prototype is uitgevoerd altijd het beste verkoopt”.

Jubileum tassen- en schoenenontwerpster Hester van Eeghen

Ook Oprah heeft een ‘Hester van Eeghen’

De tassen van Hester belanden overal ter wereld. Ze bezoekt jaarlijks beurzen. In Frankrijk, Duitsland en in N.Y. Ook Amerikanen zijn dol op haar ontwerpen. Met enige trots laat ze de tas zien die Oprah Winfrey van haar heeft. “Amerikanen zijn dol op kleur, ze houden van verrassingen. Dat merk ik in de winkel maar ook als ik daar ben. Ik zie de tas als rekwisiet, een tas is iets persoonlijks, die krijgt een ziel door het gebruik en is vaak een afspiegeling van de gebruiker.”

Haar tassen zijn vertegenwoordigd in diverse musea, zo ook in het Museum of Modern Art in New York, waar zij pop-up artiest David Carter, wiens kunst hier ook wordt tentoongesteld, leerde kennen. Voor haar eerste boek ontwierp hij de pop-up midden in het boek. Hester: “Toen bedachten we al dat een boek met meerdere pop-ups geweldig zou zijn. Dat is nu voor mijn 30 jarig jubileum gelukt! David zei tegen mij “you do the telling and I do the cutting”. Ik heb mijn ziel blootgelegd en alle eigenschappen die voor mij belangrijk zijn in het leven hierin verbeeld.”

Tentoonstelling

Tijdens de tentoonstelling in tassenmuseum Hendrikje kan de bezoeker na de rondgang bij de psychologische weegschaal enkele vragen beantwoorden en zodoende een persoonlijke karakterbeschrijving krijgen. En tenslotte zijn hier de meest opmerkelijke ontwerpen van de afgelopen dertig jaar te zien.

Jubileum tassen- en schoenenontwerpster Hester van Eeghen

Het pop-up boek One Thousand and One Handbags wordt gedistribueerd door Idea Books en is in november in het Stedelijk Museum in Amsterdam te koop. (€ 39,- ISBN978-09977855-3-1)

De ontwerpen van Hester van Eeghen zijn ook te zien (en te koop) tijdens Meesterlijk, Design en Ambacht.