Tassenmuseum Amsterdam sluit deuren voorgoed

Helaas, onlangs schreef ik onderstaande blogpost over de Trunk show in de vernieuwde expositieruimte van het Tassenmuseum Amsterdam. Helaas heeft het Tassenmuseum op 30 april 2020 aangekondigd voorgoed de deuren – als gevolg van de Corona crisis – te sluiten. Dus de exposite over de verzameling koffers blijkt de laatste expositie in dit bijzondere museum. Op de website staat: “Er zijn helaas onvoldoende financiële middelen in de vorm van subsidies en sponsoring gevonden voor continuering op lange termijn. Mede gezien de huidige ontwikkelingen in de samenleving is er onvoldoende perspectief voor de toekomst…”

Het is heel erg jammer, het was altijd een genot om in dit prachtige pand zoveel tassen met een verhaal te zien. En niet te vergeten de museum winkel, waar zoveel merken en ontwerpen te koop werden aangeboden. Stiekem hoop ik dat er iemand opstaat die alsnog geïnteresseerd is en de middelen heeft om het museum weer te openen.

Trunk

De Trunk show, over een unieke verzameling (hut) koffers van gerenommeerde merken. Zoals van Louis Vuitton, Goyard, Moynat, Hermès en Finnegans. Het is de verzameling van collectioneur Menko ten Cate. Het is geen verzameling fabrieksmatige koffers, maar uitsluitend exemplaren die door vakmensen – vaak naar speciale wensen van de opdrachtgever – zijn gemaakt. Het zijn dan ook stuk voor stuk koffers met karakter.

foto: Fabian Landewee

Op maat gemaakt

“In Trunk Show worden koffers getoond die verhalen verbeelden over luxueuze stijlvolle op maat gemaakte en gepersonaliseerde objecten. Over de reiziger en de magie van de hutkoffer, als ook de kunst van het vervoeren, verpakken en het inpakken” zoals op de site van het Tassenmuseum te lezen is.

foto: Fabian Landewee

Sfeer Downton Abbey

Het is inderdaad een heel bijzondere verzameling. Zodra je de koffers ziet waan je je in de sfeer van Downton Abbey. Alsof je zelf op een oud treinstation staat, met bijbehorende reuring van kruiers en geluiden. Het moge duidelijk zijn dat deze koffers niet voor iedereen waren weggelegd. Het was tenslotte ook maar een select gezelschap dat zich een verre reis kon permitteren.

 

Voorkeur voor Goyard

Menko ten Cate is de eigenaar van alle koffers die tijdens de Trunk Show te zien zijn. Koffers en hutkoffers van onder andere Goyard, Moynat en Louis Vuitton, de grondlegger van het LVMH imperium. Zelf heeft Ten Cate een voorkeur voor de koffers van Goyard. Zijn liefde voor koffers gaat zo ver dat hij zelfs een koffer voor zijn eigen laatste reis heeft laten maken. Die koffer heeft een lengte van 2.17 m en 80 cm breed. Ten Cate: “Het is niet de bedoeling dat deze koffer ook onder de grond verdwijnt, maar zal worden hergebruikt voor een neef met hetzelfde postuur. Het is niet alleen zonde dat zo’n koffer verdwijnt, maar het is ook goed voor het milieu.”

Over het verschil in kwaliteit van deze twee merken kan ik niet oordelen, maar ik vind in ieder geval de opdruk van de Goyard koffers veel mooier en subtieler dan die van Louis Vuitton. En het oog wil ook wat….

 

Tassenmuseum Amsterdam.