impressie Gabrielle - Coco - Chanel in Londen

Voor mode liefhebbers – en met name liefhebbers van het werk van Coco Chanel – is dit dé tentoonstelling. Vanaf 16 september 2023 te zien in het Victoria and Albert Museum in Londen; een tentoonstelling over Gabrielle Coco Chanel. Deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Parijse Palais Galliera.

De expositie Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto is een retrospectief van het leven en de zes decennia lange carrière van de ontwerpster. Het Palais Galliera in Parijs stelde de expositie in 2021 samen. Helaas was er toen – door de pandemie – weinig gelegenheid om naartoe te gaan. Het V&A heeft nu aan deze tentoonstelling een eigen draai gegeven, er zijn in ieder geval ook stukken uit het eigen archief van het Londense instituut te zien. Directeur Tristam Hunt van het V& A : “We zijn verheugd samen te werken met Chanel en Palais Galliera voor deze tentoonstelling. We hebben de kans de origine en elementen van deze blijvende stijl te onderzoeken en de historische kledingstukken van Chanel uit de collectie te tonen.”

Tentoonstelling Gabrielle Coco Chanel

Als je Chanel zegt denk je meteen aan de iconische ‘doorgestikte’ tas, tweedjasjes, parelkettingen, Chanel No 5 en ’the little black dress’. Maar er is veel meer te vertellen over deze bijzondere vrouw. Gabrielle ‘Coco’ Chanel was degene die de manier van kleden voor vrouwen in het begin van de twintigste eeuw voorgoed veranderde. Voor Chanel was comfort en vrijheid van beweging heel belangrijk. Interessant te lezen is het artikel dat modejournalist Cécile Narinx schreef voor de Volkskrant ter gelegenheid van de expositie in Parijs (2021): Narinx: “Deze expositie toont hoe radicaal Coco Chanel in de mode was. Haar kleding verloste de draagsters van vrouwonvriendelijkheid.” 

Coco Chanel was een voorloper. Voor haar collectie liet zij zich inspireren door mannenkleren als de Bretonse (vissers)trui, de matrozenbloes, het tweedjasje en de lange broek. Zij tekende geen ontwerpen, maar ontwierp op het model (de vrouw) en vertelde haar naaisters hoe ze het wilde hebben.

Mijn impressie van de expositie

Vanaf het moment dat ik de aankondiging van de tentoonstelling Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto voorbij zag komen, wist ik het zeker: daar wil ik naartoe! En het is uiteindelijk gelukt om – samen met dochter Karien – tickets te bemachtigen. Inmiddels heb ik van verschillende kanten het verzoek gekregen om foto’s van deze tentoonstelling te delen. Dus bij deze een impressie van al het moois.

Tijdloos mooi! Uit de collectie herfst/winter 1965.

 

Het was fantastisch om zoveel ontwerpen van Chanel van dichtbij te kunnen bewonderen. Hoe zij verschillende materialen combineerde en hoe alles tot in de finesses is afgewerkt. De bloemenstof is zo al prachtig, maar op de rechterfoto zie je dat er ook nog heel veel miniscule plooitjes in zijn verwerkt, waardoor de valling zo mooi is.

Simpel en tijdloos chic

Er was uiteraard een hele zaal gewijd aan de beroemde Chanel mantelpakjes. Ook hier zie je van dichtbij hoeveel aandacht er altijd is voor de details, zoals de knopen, de biesjes en de voeringen. Er zitten ingenaaide kettinkjes in de jasjes om ervoor te zorgen dat de panden recht naar beneden vallen. De mouwen zijn kort, waardoor de polsen elegant uit de verf komen. Het viel me ook op dat de mouwen aan de voorkant iets korter zijn dan aan de achterkant. Bovendien bestaat een mouw bij Chanel niet uit één stuk, maar zitten er verschillende deelnaden in. Elk detail heeft een functie. De rokken vallen niet in de taille, maar iets lager, zodat het geen belemmering is bij  het bewegen. Nog een voordeel: je kunt gewoon iets eten zonder dat de tailleband gaat knellen! Bij Chanel-kleding gaat het dus om comfort en hoe vrouwen zich erin vóélen! Dat zou ik dus wel eens willen uitproberen. Ik hoef niet een heel pakje, maar een origineel Chanel jasje… Wie weet kom ik nog eens een mooi tweedehands exemplaar tegen.

The little black dress

Naast alle andere ontwerpen was er natuurlijk ook aandacht voor the little black dress. Tot die tijd (eind jaren twintig vorige eeuw) was zwart alleen een kleur voor rouwenden en serveersters. Zij bracht daar verandering in. Uiteraard was er in deze tentoonstelling veel ruimte voor haar beroemde (doorgestikte) tassen en nauurlijk ook ruim aandacht voor de beroemde Chanel parfums.

Mademoiselle Chanel

Het leven van Coco Chanel was zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. “Zij was een onbetrouwbaar verteller van haar eigen levensverhaal, zij verhulde bepaalde elementen en verzon andere, waardoor het een tegenstrijdig verhaald werd.” Neemt niet weg dat Chanel ongelooflijk belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de mode. In de tentoonstelling zie je ook dat verschillende ontwerpers van nu zich hebben laten inspireren door haar.

 

Streetstyle fotografie

Heel interessant te zien dat streetstyle fotografie al heel lang bestaat. Dat bewijzen deze foto’s, gemaakt door de Séeberger Frères, een fotografie studio in Parijs, die werd gerund door drie broers. De gebroeders Séeberger waren gespecialsieerd in dit  soort – wat we nu streetstyle fotografie – noemen. Hun foto’s – van fashionable vrouwen bij de races van Longchamp of in Parijs, Deauville, Biarritz of andere chique plaatsen – werden geplaatst in Franse kranten en tijdschriften. Zoals ook deze foto’s (gemaakt tussen 1919 en 1934) van creaties van Chanel’s hand.

Londen per trein

Wat een tentoonstelling! Het is zeker de moeite waard en heel goed te doen per trein. Ik reisde met Eurostar, vanaf Amsterdam sta je in vier uur op station St. Pancras. Tickets voor de tentoonstelling kunnen besteld worden via deze website van het V&A museum. Het loopt storm heb ik gemerkt. Members van het museum kunnen de tentoonstelling overigens wel bezoeken op zelf gekozen data.