Tentoonstelling Yves & Catherine in museum No Hero in Delden

Catherine Deneuve in een creatie van YSL op de Golden Globes van 1993.

Yves & Catherine, une histoire d’amour

Een van mijn trouwe volgers attendeerde mij op een interessante tentoonstelling in het oosten van het land. In museum No Hero in Delden is tot en met april 2020 de tentoonstelling Yves & Catherine. Une histoire d’amour te zien. Ik ben heel blij met deze tip en deel ‘m graag.

“YSL. Deze drie letters zijn een begrip in de modewereld. Het zijn de initialen van de beroemde ontwerper Yves Saint Laurent (1936 – 2008). De man die met zijn vernieuwende blik en rebelse houding het beeld van de vrouw voorgoed veranderd heeft. De Franse actrice Catherine Deneuve was 22 jaar oud toen zij Saint Laurent voor het eerst ontmoette in 1965. Hij ontwierp de jurk die zij zou dragen tijdens een bezoek aan de koningin van Engeland. Dit zou het begin zijn van een levenslange vriendschap. De twintig ensembles – aangekocht op een veiling van de privégarderobe van Deneuve – uit de collectie van Museum No Hero vertellen samen het verhaal van de bijzondere band tussen de designer en de filmster door de jaren heen.”

Tentoonstelling Yves & Catherine in museum No Hero in Delden

Yves Saint Laurent, Avondpak met Bougainville-print, voorjaar/zomer 1989. Gedragen door Catherine Deneuve op de Golden Globes van 1993.

 

Museum No Hero toont in deze expositie creaties die YSL speciaal voor Catherine Deneuve maakte. Zoals dit avondpak dat onderdeel is van de vaste collectie van het museum. De expositie is aangevuld met een aantal top-bruiklenen uit andere musea. Zoals de beroemde Mondriaan jurk uit het Rijksmuseum in Amsterdam. En niet te vergeten de iconische smoking voor dames uit het Modemuseum Hasselt. Beide ontwerpen laten zien hoe Saint Laurent met zijn gedurfde ontwerpen de wereld op z’n kop zette.

Video

Als je de tentoonstelling bezoekt is het leuk om eerst even naar de video te kijken die speciaal gemaakt is voor deze tentoonstelling. Hierin wordt achtergrond informatie gegeven over verschillende stukken van YSL. Over de wijze waarop haute couture wordt gemaakt en vooral hoeveel aandacht er wordt besteed aan de afwerking. En niet te vergeten aan de details.

Bovenverdieping

Op de bovenverdieping is de vaste kunstcollectie van het museum te zien. “Ons museum toont beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen kunstgeschiedenis.”  Kortom: Museum No Hero is een aanwinst voor Delden. Het is een bezoek waard, zeker als je het kunt combineren met een (familie)bezoek of vakantie in de omgeving of met een bezoek aan het naastgelegen Landgoed Twickel.

Lezing mét korting

Op zaterdag 25 april 2020 geeft mode specialist en kunsthistorica Birthe Weijkamp namens de Vrije Academie een lezing (van 12.00 tot 13.00 uur) over deze legendarische ontwerper en zijn fabuleuze vaste klant. Voor lezers van MisjaB geldt een korting, gebruik daarvoor bij aanmelding onderstaande code::

10% korting op Lezing Yves Saint Laurent in Museum No Hero

Kortingscode = MISJA-YSL

Museum No Hero
Hengelosestraat 2/4
7491 BR Delden