Ter inspiratie: nieuwe kleurencombinaties

Ter inspiratie: nieuwe kleurencombinaties

Pantone (voluit Pantone Color Institute) is een Amerikaans kleureninstituut dat elk jaar wereldwijd de sociale trends en invloeden op het gebied van mode, design en kunst onderzoekt. Aan de hand daarvan wordt na een zorgvuldige analyse ‘de kleur van het jaar’ vastgesteld. Voor 2022 is het de kleur Very Peri geworden. “Very Peri is een symbool van de wereldwijde tijdgeest. De kleur Very Peri wordt ook wel ‘burple’ genoemd, een samentrekking van blue en purple. De kleur paars staat symbool voor passie, inventiviteit, inspiratie, originaliteit en spiritualiteit.”

Ter inspiratie: nieuwe kleurencombinaties

Heel fijn dat Pantone dit elk jaar voor ons uitzoekt, maar de keus om er ook iets mee te gaan doen ligt natuurlijk helemaal bij onszelf! Gelukkig maar, want wie weet hou je helemaal niet van paars of staat het je niet. Ik ben er wel blij mee en heb afgelopen najaar een lila sweater gekocht. Ik merk dat de kleur goed past bij veel andere kleuren, zoals donderrood, bruin en blauw natuurlijk. Maar ook bij petrol, zoals op de foto te zien is in combinatie met mijn lichtblauwe veren broche.

Nog meer inspiratie

Bij het kijken naar video’s van shows kwam ik nog meer ideeën tegen. Zoals lila met groen en rood. Ik werd heel blij van de foto’s die ik zag van de shows van Valentino. Hieronder de verschillende combinaties.

Ook met verschillende roodtinten is het heel fraai. Wat me ook opvalt is dat de kleur van de tasjes die erbij zijn gekozen juist weer contrasterend zijn. Gelukkig maar, het idee dat we dezelfde kleur schoenen als tasjes moeten dragen is inmiddels wel achterhaald. En een afwijkende en opvallende kleur doet nog meer. Tassen ontwerper Roos van Put zegt daarover in mijn boek Oog voor Stijl : “Heel vaak wordt er bij de aanschaf van een tas voor een ‘veilige’ kleur gekozen, zoals donkerbruin, donkerblauw of zwart, omdat die kleuren overal zo fijn bij passen. Dat vind ik jammer, want als je voor een opvallender kleur kiest, kun je met een tas een echt statement maken.”

Voor wie niet van deze kleur houdt of als je vindt dat het niet bij je past heb ik ook nog een paar ideeën gekozen. Stuk voor stuk spannende combinaties. Net zoals je kunt zien in een filmpje van een eerdere show van Valentino heb laten zien.

Ik wens je heel veel plezier met het maken van nieuwe (kleur)combinaties!