Thuis bij multi talent Maroeska Metz

Thuis bij multi talent Maroeska Metz

Als fan van Heel Holland Bakt heb ik ook Maroeska Metz (1959) met heel veel plezier gevolgd! Het meedoen was voor haar een uitdaging en ze heeft ervan genoten, maar toen de uitzendingen van start gingen werd het wat minder door alle commotie die er ontstond. Vooral op social media meenden mensen fel te moeten reageren omdat men vond dat Maroeska als professional niet had mogen meedoen.

Hoe dan?

Maroeska kookt en bakt heel graag en ze heeft inderdaad onlangs een kookboek uitgebracht met de fantastische titel: Hoe dan? Aan dit boek heeft ze jaren gewerkt, samen met haar kinderen. Het staat vol met (familie) recepten die ze graag aan haar kinderen wil doorgeven. Daarnaast heeft ze wel eens gekookt voor anderen, ze kan koken en bakken als een professional, maar dat is ze niet. Haar belangrijkste werk is nog steeds ontwerpen.

Sieraden

Ter afsluiting van het seizoen Heel Holland Bakt verschenen de kandiaten nog een keertje op TV. Maroeska droeg toen een fantastisch groen pak met witte strepen in de lengte. Erbij droeg ze een erg mooie lichtgroene ketting. Reden genoeg voor mij om haar te vragen voor een kort interview over haar kledingstijl voor mijn blog. Er volgt een enthousiaste reactie, ik ben welkom in haar huis.

Thuis bij multi talent Maroeska Metz

Het is een heel bijzonder huis, met een waanzinnig uitzicht over het water. Een huis met enorme ruimtes, waar haar royale tafels en andere zelf ontworpen meubels heel goed tot hun recht komen. In een paar vitrines in haar werkkamer staan de sieraden die zij heeft gemaakt uitgestald. Ik kijk er verlekkerd naar de bewuste groene ketting, waar ook een heel bijzondere sluiting aan blijkt te zitten. Maroeska ontwerpt dus naast meubels, lampen, vazen, stoffen, bestek en serviesgoed ook sieraden. Alle ontwerpen hebben één ding gemeen: een krul.

Mijn krul

Maroeska: “Er zijn niet veel mensen zoals ik die al dertig jaar ontwerpen maken rondom één inspirateibron. In al mijn ontwerpen zie je – verstopt of niet – altijd dezelfde lijn terug. Ook in mijn taarten, koekjes en andere baksels. Het is mijnkrul, mijn handelsmerk.

Thuis bij multi talent Maroeska Metz

Een goede jas

Belangstelling voor kleren en mode heb ik altijd gehad. Naarmate je ouder wordt verandert er natuurlijk iets in je uiterlijk. Je moet het op deze leeftijd daarom hebben van de energie die je uitstraalt, dat is het belangrijkste. Op dit moment kies ik voor een sportieve outfit, behalve als ik bijvoorbeeld naar de opera ga. Ik zou mijn stijl willen omschrijven als hip/sportief, van frutsels hou ik absoluut niet. Ik kijk naar de mode en ik hou van kleur. Omdat ik me geen haute couture kan veroorloven, koop ik graag goed gesneden en gemaakte tweedehands of vintage. En ik vul het aan met spullen van bijvoorbeeld COS, Zara en H&M. Dit Adidads jackje heb ik gekregen van een vriendin, de broek is van Mango en de laarsjes kocht ik bij H&M. Waar ik trouwens soms wel veel geld aan uitgeef is aan een goede jas, schoenen en m’n bril. Met alle drie kun je een statement maken.

Haar

Thuis bij multi talent Maroeska Metz

Grijs

Vanaf mijn 45e ben ik langzamerhand grijs geworden, maar ik heb nooit overwogen om het te verven omdat het volgens mij slecht voor je haar is. Bovendien vind ik dat je leeftijd veel meer wordt bepaald door je huid dan je haar. Daarom ben ik ook een pleitbezorger van goede voeding.

Stijliconen

In Nederland heb ik zelfs twee stijliconen: Cécile Narinx (modejournalist bij De Volkskrant) en wat mannen betreft Huub van der Lubbe. Niet omdat hij met m’n nichtje is getrouwd, maar omdat hij er altijd geweldig uitziet in bijzondere en goed gesneden pakken.”

Kookboek

Thuis bij multi talent Maroeska Metz

Auteur: Maroeska Metz
Uitgever: Markmedia And Art 9789082889802
te bestellen via:

Boeken algemeen