Tweedehands en vintage kleding ook in Gorssel

Op mijn zoektocht naar vintage en tweedehands kledingwinkels werd ik geattendeerd op Swits in Gorssel, vlakbij Deventer. Samen met een vriendin heb ik er een dagje uit van gemaakt en daar hebben we geen spijt van. Swits Vintage Fashion Company is in augustus vanaf 13.00 uur geopend, dus wij beginnen de dag met kunst in hét museum van Gorssel: More. Met een eigen collectie modern realisme, maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen. Kijk voor actuele informatie hierover op hun website.

Bij Swits

Gorssel is een lieflijk, groen dorp met een authentieke Hoofdstraat, waar de belangrijkste winkels een plek hebben. Zo ook Swits, op nummer 35, schuin tegenover het museum. Een winkel met de betere tweedehands dameskleding. En heel veel accessoires, zoals schoenen, shawls, hoeden, riemen en kettingen.

Tweedehands en vintage dameskleding in Gorssel: Swits

Op deze foto zit eigenaresse Lonneke, tussen twee van haar medewerkers, Renée (in het gestreepte shirt) en Irma, op het terras voor de winkel. Lonneke: “Ik ben zo’n 17 jaar geleden thuis begonnen, samen met m’n moeder. We startten met één rekje kleding. Inmiddels werken we met ons vieren, waarvan 2 vaste krachten en hebben we meer dan 2000 inbrengers. Sinds museum More is geopend, merken we dat we ook veel klanten (en inbrengers) uit andere delen van het land krijgen. Dat we ’s zondags ook geopend zijn, speelt daarbij een grote rol.”

Een ketting van Dior

Lonneke: “Een topstuk dat we ooit tegenkwamen was een ketting van Dior. Die zat onderin de vuilniszak vol design kleding. We hebben voor de zekerheid nog even contact opgenmen met de betreffende klant. Het was geen vergissing, de ketting mocht ook verkocht worden. Momenteel hebben we een jurk van ontwerpster Jenny Packham, die ook kleding voor Kate Middelton ontwerpt. Het is altijd spannend wat er wordt ingebracht. We hebben een diversiteit aan klanten.”

Wij genieten nog even op het terras van een heerlijk kopje thee en krijgen er een stukje zelfgebakken appeltaart bij. Gelderse gastvrijheid. Of zoals Lonneke zegt: “Wij zitten in een fase in ons leven dat we het leuk willen hebben”. Dat straalt ervan af!

Tweedehands en vintage dameskleding in Gorssel: Swits

Swits
Hoofdstraat 35,
7213CP Gorssel

 

Update oktber 2023: Swits is inmiddels groter gegroeid: het winkeloppervlak is flink uitgebreid én er is een koffiehoek gemaakt. Fijn ook voor wachtende mannen. Hier maakt dochter Noortje graag een lekkere cappucino of thee voor je.

Meer tweedehands en vintage adressen vind je hier