Tweedehands en vintage: HET Zaandam

Tweedehands en vintage: HET Zaandam

Door vriendin Jacqueline werd ik een tijdje geleden al geattendeerd op tweedehands en vintage winkel HET in Zaandam, met de toevoeging: “Dat is echt iets voor jou”. Het kwam er almaar niet van om een kijkje te gaan nemen, tot vorige week. Het is maar een klein tripje met de trein vanuit Haarlem, bovendien zit HET in het centrum, waar je vanuit het station makkelijk naartoe wandelt.

Tweedehands en vintage: HET Zaandam

HET: eersteklas tweedehands

Eigenaar Hetty Rappard (1957) begon twaalf jaar geleden haar ‘eersteklas tweedehandswinkel’ in Zaandam. Hetty: “Met veel liefde en passie voor kleding, duurzaamheid en mensen is dit een begrip geworden in de Zaanstreek en regio.” HET is binnen Zaandam al een paar keer verhuisd, maar huist nu in een heel royaal pand, Een ruimte waar de kleding, schoenen en accessoires heel goed tot hun recht komen.

Heb je altijd in de mode gewerkt of is dit ontstaan uit interesse?

Hetty: “In 2011 raakte ik door een reorganisatie mijn baan als informatiespecialist kwijt en had een jaar de tijd om te bedenken wat ik zou gaan doen. Ik besloot dat ik in de jaren tot aan mijn pensioen iets wilde gaan doen waar ik blij van zou worden en anderen hopelijk ook. En dat is me gelukt! Ik had geen ondernemerservaring en heb ook nooit in de mode gewerkt. Wel ben ik altijd in mode geïnteresseerd geweest en heb van jongs af aan tweedehands kleding gekocht, met het oog op duurzaamheid, maar ook omdat ik graag mooie kleding draag die niet doorsnee is. Met vallen en opstaan heb ik HET opgezet. Maar zonder een paar trouwe vrijwilligers zou het me nooit gelukt zijn! We vullen elkaar heel goed aan.”

Hoe ziet je collectie eruit?

Mijn collectie is vrij breed. Mijn publiek is van alle leeftijden, van pubers tot negentigjarigen. Vrouwen, mannen en lhbti’ers. Ik wil een winkel waar iedereen zich welkom voelt. Qua stijl is het niet helemaal eenduidig. Ik heb zowel tweedehands als vintage. Voorwaarde is dat het bijzonder is en van goede kwaliteit. Ik heb topmerken, veel merken uit het hogere segment, maar daarnaast ook mooie zelfgemaakte kleding.”

Tweedehands en vintage: HET Zaandam

“Bij HET kunnen mensen kleding inbrengen, dat kan alleen op afspraak en in consignatie. Verdere voorwaarden voor wat betreft inbreng staan op de website. Een groot deel van de kleding koop ik inmiddels ook zelf in. Ik vind het heerlijk om mooie, unieke stukken te vinden. Ik ken mijn klanten en koop heel vaak items met klanten in mijn gedachten. Mijn dag is weer goed als die match dan ook nog helemaal goed is!”

Verkoop je ook mannenkleding?

“Vanaf het begin heb ik een “heren hoekje” gehad. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat er zo weinig tweedehands kleding mogelijkheden voor mannen zijn. Helaas is de inbreng beperkt. Mannen dragen hun kleding vaak op, waardoor het niet meer door de kwaliteitsselectie van HET komt. Maar gelukkig vind ik zelf regelmatig unieke stukken voor mannen”.

Hoe ziet je klantenkring eruit?

“Zoals gezegd, bedient HET alle leeftijden. Pubers brengen soms hun oma’s en moeders mee, maar ook omgekeerd hoor ik vaak: ‘Ik zal mijn dochter, of kleindochter eens langs sturen! ‘Ik heb een paar vaste klanten die in de tachtig zijn. Een mevrouw van 89 die ook afgelopen week weer twee leuke jasjes kocht. Waarvan eentje met een uitgesproken print die ook een jong iemand had kunnen kopen. Zij zegt altijd: ‘ik koop alleen wat IK leuk vind en ik kleed me niet voor anderen’. Ook veel toeristen weten HET inmiddels te vinden, van over de hele wereld! Ik heb de afgelopen jaren zoveel mooie en bijzondere mensen ontmoet, ik zou er een boek over kunnen schrijven.”

Hoe omschrijf je jouw stijl?

“Mijn eigen stijl zou ik omschrijven als ‘mijn eigen stijl’. Ik kan er heel verschillend uitzien. Ik hou van mooie eenvoudige ontwerpen van goeie kwaliteit. Maar ook van jeans gecombineerd met een kleurige blouse of een gek colbert.”

Tweedehands en vintage: HET Zaandam

Alles is prachtig gestyled, doe je dat allemaal zelf?

“In mijn huidige winkel besteed ik veel aandacht aan accessoires. Dit pand heeft acht etalages waar alles door Ellen en mij gestyled wordt. Ellen heeft een heel goed gevoel voor styling en samen proberen we van ieder etalage iets moois te maken. Zo heeft ieder etalage een eigen kleur.”

Wat is je meest bijzondere aankoop?

“Mijn meest bijzondere aankoop was een Chanel jasje voor € 2,50 (!). Gevonden op een rommelmarkt, in een bananendoos. Verder ben ik blij met mijn Fong Leng jurk, die ik voorlopig ook nog bewaar.”

Heb je een ‘gouden tip’?

“Als iemand bij mij in de winkel iets past en daarna in de spiegel kijkt, probeer ik altijd te zien en vraag ik ook: word je er blij van?” Dat is wat ik belangrijk vind. Draag waar je je fijn in voelt en probeer ook af en toe eens buiten je grenzen te gaan.”

Ter overname

Mocht je ambitie hebben om zelf een tweedehands winkel te gaan runnen, dan is dit misschien je kans! Hetty wil namelijk stoppen en gaan genieten van haar pensioen. Hetty: “Met veel liefde en passie voor kleding, duurzaamheid en mensen is HET een begrip geworden in de Zaanstreek en regio. Het stokje wil ik graag overdragen aan een nieuwe eigenaar met dezelfde passie”. Mocht je interesse hebben, mail Hetty via: hetzaandam@gmail.com

Tweedehands en vintage: HET Zaandam

Schatkamer

HET is echt een aanwinst voor het centrum van Zaandam (en omstreken). Het is een winkel waar je heerlijk en vrij kunt rondneuzen, een echte schatkamer dus. Nadat ik de foto’s heb gemaakt heb ik zelf ook nog even lekker rondgeneusd. Ik ging naar huis met een jurk van La Fee Maraboute, een echte aanwinst voor de komende lente.

Je kunt er natuurlijk – alleen of met vriendinnen – ook een dagje ’tweedehandsroute’ van maken, te beginnen in Zaandam en daarna door naar bijvoorbeeld Alkmaar: Mevrouw Jansen en Vintage no5