Tweelingzussen met gevoel voor stijl

Tweelingzussen met gevoel voor stijl  

De tweelingzussen Wietske en Anneke (1957) ontmoette ik in het Twentse Oldenzaal. Ze zijn allebei heel kleurrijk gekleed, Anneke (in de gele jas)  en dat valt best een beetje op in het stadje. Dat merken we als we samen op zoek zijn naar een geschikte plek om foto’s te maken. Dat wordt museum het Palthe Huis. Nu is het een een museum, maar in de 18e eeuw was dit het woonhuis van de familie Palthe. De zussen houden allebei van kleur, maar hebben wel een eigen stijl. Anneke: “Onze moeder was creatief en maakte alles zelf. Zij gebruikte voor onze jurkjes hetzelfde patroon, maar koos daarvoor wel verschillende stoffen en kleuren.” Die creativiteit hebben beiden meegekregen. Anneke heeft altijd als neurologieverpleegkundige gewerkt en daarnaast een opleiding tot costumière gevolgd. Wietske: “Anneke heeft zoveel mooie kleding gemaakt, misschien is zij haar carrière wel misgelopen.”

Eigen identiteit

Op advies van hun ouders volgde Wietske ook de opleiding tot verpleegkundige, maar is inmiddels een andere richting ingeslagen en werkt nu als zelfstandig interimmanager, trainer en coach. Daarnaast schildert zij en geeft workshops schilderen in haar atelier in Limburg.  Anneke: “Tweeling zijn vond ik af en toe verrekte lastig. Voor de buitenwereld lijkt het allemaal heel leuk, maar vanaf babytijd word je met elkaar vergeleken. Je moet echt op zoek naar je eigen identiteit.” Wietske: “Daar heb ik minder last van gehad, dat zal ook met onze karakters te maken hebben. Anneke is veel liever en zorgzamer. Ik deed gewoon waar ik zin in had. Er was een periode dat ze niet zo vaak contact hadden. Anneke: “In die tijd kon het soms behoorlijk knetteren tussen ons. Maar de laatste jaren praten we steeds meer met elkaar, het gaat daardoor veel beter tussen ons.” Wietske vult aan: “We ondersteunen elkaar steeds meer.”

Kringloop

Wietske’s stijl is het best te omschrijven als stoer en sportief, maar wel met een vrouwelijke touch. Zij is groot fan van het merk Vanillia, zoals haar ‘houtje-touwtje-jas’.  Anneke kleedt zich nog iets uitbundiger dan Wietske, te zien aan haar knalgele jas, maar ook aan de opvallende rok die zij eronder draagt. Anneke: “Ik draag meer rokken en jurken, Wietske draagt meestal broeken.” Anneke blijkt ook een fervent kringloopbezoekster in Twente e.o. In Oldenzaal loopt ze daarom graag en geregeld even binnen bij Kringloopwinkel De Beurs. Niet alleen voor kleding, maar ook voor interieurspullen. Wietske: “Anneke is ook altijd bezig met interieurstyling en het opknappen van meubels. Zij heeft er een neus voor en haalt er altijd pareltjes uit!” Niet zo lang geleden hebben de zussen samen ook heerlijk (tweedehands) gewinkeld bij Swits in Gorssel.

Koningsdag

Hun verjaardag vieren ze altijd samen. Wietske: “Wij kunnen goed feestjes organiseren. Onze verjaardag is een soort familiedag, ook omdat onze ouders op vrij jonge leeftijd zijn overleden”. Op Koningsdag staan ze steevast ergens in Amsterdam-Zuid met een kraam. Anneke: “We houden van kleding en verzamelen nogal wat. Dus moet er ook eens wat verkocht worden.” Beiden benadrukken dat er ook voordelen zijn als tweeling. Anneke: “We voelen elkaar heel goed aan. Dat komt op zo’n Koningsdag zeker van pas.” En wie weet komt hun beider droom nog eens uit om samen een winkel te beginnen. Ergens in een oude schuur bijvoorbeeld. Waar Anneke kleding kan verkopen en Wietske haar schilderijen. Misschien kunnen ze er workshops organiseren. En natuurlijk kun je er koffie drinken met zelfgebakken appeltaart….  Maar Koningsdag is dichterbij, dus ik kijk ernaar uit om de zussen daar weer te zien!