Upcycling is het toverwoord. Zo vind ik mijn colbertje een stuk fraaier

 

Upcycling van een klassiek colbert

Eerlijk gezegd gebeurt het me af en toe: ik zie iets in de winkel hangen en ben er op dat moment enthousiast over. Ik bedenk wat ik er allemaal mee kan combineren en bij thuiskomst valt het toch een beetje tegen. Of het combineert niet zo makkelijk met de spullen die ik in gedachten had óf het model is toch nét niet goed voor mijn lijf. Zo gebeurde het ook met dit mooie colbert, een klassiek model van Burberry. Ik kocht het een tijd geleden tweedehands in Doetinchem bij 2ndTime boutique. In de winkel besloot ik dat ik het wilde combineren met een brede riem of een mooie shawl rond m’n middel, vooral om het daardoor iets minder klassiek te maken. Maar achteraf bleek het model daar toch nét te kort voor te zijn.

Nieuw leven

Het colbert hing daarom al een tijd nutteloos in m’n kast te wachten, want ik kon er ook nog geen afscheid van nemen. Gelukkig maar, want de oplossing las ik in het juni nummer (2020) van Elle. In het artikel over upcycling, ‘een creatieve manier om kledingstukken een nieuw leven te geven en materiaaloverschotten goed in te zetten’. Hierin worden drie Nederlandse labels genoemd die het voortouw nemen in upcycling: Akomi, 1/OFF en Duran Lantink. De werkwijze is verschillend: soms worden van verschillende kledingstukken, bijvoorbeeld van een design jasje met een spijkerjack een heel nieuw ontwerp gemaakt. Soms worden alleen bestaande stukken aangepast. 1/OFF, gevestigd in Parijs, gebruikt de laatste methode. Zij gebruiken duurdere, bestaande kleding en passen die aan, soms opvallend maar ook wel subtiel met een kleine verandering.

Upcycling is het toverwoord. Zo vind ik mijn colbertje een stuk fraaier

à la Chanel

Wat een vondst, ik ben heel blij met dit soort hergebruik-initiatieven. Ik heb op de site van 1/OFF al verschillende dingen gezien die ik graag zou kopen. Maar kon het niet laten om m’n naaimachine te voorschijn te halen en eerst dit colbert een nieuw gezicht te geven. Het bleek een fluitje van een cent. Aan de binnenkant van het rugpand heb ik een tunneltje gemaakt en daardoor een elastiek geregen en vastgezet. Het jasje oogt nu wat kwieker, in ieder geval past het veel beter bij mij. Ik had nog een ‘Chanel camelia’ liggen, een broche die ik ooit heb gekregen bij aankoop van Chanel beautyproducten. In combinatie met mijn Bretonse streepje (COS) en lichte broek werd het een outfit ‘à la Chanel’ en kan ik er volgens mij zo mee flaneren in bijvoorbeeld Deauville.

 

Ik heb de smaak te pakken en ga nog eens goed kijken in m’n garderobe. Volgens mij zijn er nog een paar stukken die ik wel kan aanpassen, waardoor ik ze meer ga dragen. Ik hou je op de hoogte!

Upcycling is het toverwoord. Zo vind ik mijn colbertje een stuk fraaier